JESSICA TOWNSEND: HOLLOWPOX: MORRIGAN CROW & WUNDJURENS MÖRKA GÅTA – sagan om flickan som anses fördömd och alla är rädda för

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hollowpox: The Hunt for Morrigan Crow
Förlag: Semic
Serie: Nevermoor (del 3)
Läsålder: 9-12 år
Översättning: Carina Jansson
Genre: Fantasy
Antal sidor: 470
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-01-21

Jessica Townsends serie om landet Nevermoor har kammat hem så många priser över hela världen – och det är lätt att förstå. En kavat och obändig hjältinna, en magnifik katt som alltid levererar obetalbara one-liners, ett mysigt tåg där det alltid finns kakor i isbjörnsburken, ett helt kompani av roliga och lojala vänner … och julen i Nevermoor är ett kapitel för sig.

Team Jultomten versus Team Juldrottningen

Alla i Nevermoor tillhör Team Jultomten (rödklädda) eller Team Juldrottningen (grönklädda) och varje julafton utkämpar Jultomten och Juldrottningen en batalj. Vinner Jultomten blir det presenter och godis till alla, levererat natten mot juldagen i alla invånares upphängda strumpor. (Det är självklart att man hänger upp julstrumpor, även i ett fantasyland!) Vinner Juldrottningen blir det snö och julvälsignelser över varje hem. Alla vet att varje år blir slaget oavgjort. Alla vet att oavgjort leder till presenter och godis, så väl som snö och julvälsignelser, för alla.

Den enda wundersmeden i Nevermoor

Morrigan Crow är Team Jultomten, fast hon i hemlighet tycker att Juldrottningen är mycket coolare. Morrigan är en wundersmed, och som sådan den enda av sitt slag i sin skola, där alla andra är uppdelade i den världsliga eller den mystiska fakulteten. På wunderfakulteten finns bara Morrigan som elev. Hennes bästa vän Hawthorne är drakryttare, medan Cadence är mesmerist och kan hypnotisera nästan vem som helst. Utom Morrigan. Som wundersmed är hon immun.

Men det finns en nackdel med att vara wundersmed – alla förväntar sig att man ska vara ondskefull. Som Ezra Squall, den mest ondskefulle och mest kände wundersmeden av dem alla … En annan nackdel är att Morrigan alltid är ensam under alla sina wunderlektioner, och hon kan bara lära sig om wunder genom att studera gamla inspelningar. Vissa är flera hundra år gamla. Och hon har aldrig någon att fråga om något eller någon att diskutera saker med.

Julpyntartävling mellan partyvampyr och magiskt hotell

Mysiga julslag där allt blir oavgjort och alla får snö och presenter, ett hotell som förvandlar sig själv och skapar de mest förtrollande fabulösa dekorationer, en vampyr som tävlar med hotellet om vem som är bästa julpyntaren (hotellet vinner), backstageskvaller och utflykter till operan med madame Chanda, spirituella konversationer med magnifikatten Fenestra … Allt skulle bli väldigt gulligt om det inte fanns ett hot. Och det finns det.

Leopardattack på julafton

På väg hem i wunderbanan (som tunnelbana, men drivs av wunder) efter det allmänna julaftonsfirandet blir Morrigan och Hawthorne attackerade av en leopard, ett wundjur. Wundjur har länge stridit för mänskliga rättigheter — eller wundjursrättigheter. I Nevermoor har de haft samma rättigheter som människor i över hundra år. I Vinterrepubliken, som Morrigan har flytt ifrån, lever de åtskilda från människorna och behandlas som djur. Fenestra leder en smugglarring som tar in wundjursflyktingar in i Nevermoor, där de kan vänta sig ett bättre liv. Eller rättare sagt: där de kunde vänta sig ett bättre liv.

När fler och fler wundjur i Nevermoor går bärsärkagång – på samma sätt som leopardwunen i tunnelbanan – och drabbas av det som får namnet Hollowpox (inspirerat av namnet Chickenpox, som betyder vattkoppor) – så ifrågasätts återigen wundjurens rättigheter.

Lockdown, utegångsförbud och åtgärder mot smittspridning

Wundjur får inte bo på hotell. Hotell som har tagit emot wundjur som gäster, eller som har wundjur som personal, tvingas stänga. Inklusive Morrigans älskade hotell, som blir deprimerat på köpet (ja, hotellet har känslor, förutom stilmedvetenhet när det gäller julpynt). Wundjur får inte deltaga i offentliga arrangemang. Wundjur får inte gå på gatorna efter mörkets inbrott. Wundjur får inte använda kollektivtrafiken. Wundjur får inte gå på marknader eller konserter. Wundjur får inte uppträda – eller gå på – opera. Trots att många av de största operastjärnorna är wundjur … Wundjur får inte gå på fest. Ändå arrangerar Morrigan Crows vampyrvän Frank ett kalas där wundjur kommer – och hela hotellet tvingas stänga. Frank överväger nya kalas utan wundjur … men hur skulle han själv känna det om det istället diskriminerades mot vampyrer? …

Wundjur attackeras på marknadsplatsen, där wundjur haft sina små försäljningsstånd med godis och hantverk i evigheter, bara för att folk är rädda för smitta. Wundjur isoleras, beläggs med utegångsförbud … Och får sämre och sämre liv.

Den slutgiltiga sanktionen är att wundjur inte får lämna sina hem över huvud taget. De kan alltså inte ens demonstrera mot orättvisorna mot wundjur utan att bryta mot lagen.

Vad kan vara en bättre distraktion än Morrigan Crow?

Under tiden försöker de styrande i Nevermoor att skapa en distraktion för att få folk att tänka på annat än smittade wundjur och Hollowpox. Lösningen blir att avslöja för allmänheten att den unga eleven Morrigan Crow är en wundersmed. Morrigans hotell belägras av både press och allmänhet och folk hittar nu något nytt att förfasa sig över.

I Vinterrepubliken finns ett botemedel mot Hollowpox. Men tyvärr finns inga diplomatiska förbindelser mellan Nevermoor och Vinterrepubliken, så de delar inte med sig av sina vetenskapliga framsteg sinsemellan. Men om gränserna skulle öppnas så kanske Nevermoor skulle kunna få ta del av botemedlet … ?

Virus – eller vapen?

För sent inser Morrigan att Hollowpox inte är ett virus, utan ett vapen. Ett vapen som Vinterrepubliken skickat till Nevermoor med en spionkapsel och ett infekterat wundjur (som trodde att hen flydde till friheten). Det var aldrig en riktig smitta, utan trolldom skapad av en annan wundersmed. Men vad en wundersmed kan skapa, kan kanske en annan wundersmed förgöra? Det är dags för Morrigan att visa vad hon kan. Fast hon aldrig mött en levande wundersmedslärare i hela sitt liv …

Fake news, tabloider och paparazzi

Det byggs upp så många förväntningar under läsningens gång, och Jessica Townsend bygger upp så många paralleller till vår värld – fantasyversionen av hänsynslösa tabloider, paparazzi, fake news och olika politiska distraktioner är bara en skärva av alla smarta satirer som hon kommer med.

Givetvis förväntar man sig en batalj mellan Morrigan Crow och Ezra Squall – av modell Harry Potter mot Lord Voldemort. Men istället svänger historien och vi, och Morrigan, inser att Ezra Squall är den ende som kan hjälpa henne att förinta Hollowpox. Han är också den ende som kan fungera som hennes lärare — eftersom han är den ende levande wundersmeden, förutom hon själv. Folk må ha fördomar mot wundjur, men det är ingenting mot vad de har mot wundersmeder … och utrotandet av praktiskt taget alla wundersmeder skedde innan Morrigan Crow föddes.

Sagan om en älskad hjältepojke och sagan om en fördömd och mobbad flicka

Medan Harry Potter böckerna är sagan om en pojke som är omhuldad och älskad och som praktiskt taget alla offrar sig för, eftersom han är den utvalde, så är Nevermoor serien med Morrigan Crow sagan om flickan som anses fördömd och som alla är rädda för. Inklusive hennes egen familj som dödförklarar henne vid elva års ålder, Nevermoors församlade press, de andra mecenaterna, de andra eleverna, lärarna på de världsliga och mystiska fakulteterna och skolans hemska rektor.

Frågan är inte vem som ska offra sig för Morrigan, utan vem som ska försöka slänga henne under bussen nästa gång. Men Morrigan har i alla fall ett magiskt hotell som kan förvandla sig, en modemedveten festfixarvampyr, en känslig operasångare, en tuff mesmerist, en drakryttare och en magnifikatt på sin sida – och det är inte det sämsta!

Nevermoor – smidd med kärlek, omsorg och mening

Nevermoor är en riktigt bra fantasyserie och detta är ett fantastiskt fint världsbygge, där varje detalj är smidd med kärlek, omsorg och djupare mening.

print

Våra samarbetspartners