FILMER OM FILM DEL 3 – från SUNSET BOULEVARD till ED WOOD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Filmvärlden älskar i att hylla sig själv i filmer. Men ibland kommer de klassiska hyllningarna med smolk i glädjebägaren. Från The Artist till La La Land … Från Sunset Boulevard till Ed Wood… Människorna som älskar filmvärlden, och ibland älskas av filmvärlden, kan få betala ett högt pris både för framgång — och för flopp

Vi fortsätter att hylla filmer om film, i den sista delen i en trilogi av filmkrönikor om filmvärlden.

The Artist – Michel Hazanavicius
Oscarsbelönad fransk hyllning till stumfilmseran i Hollywood … filmad som svartvit stumfilm. Intrigen har en hel del gemensamt med A Star is Born. Manligt geni hjälper fram kvinnlig stjärna … Fast denna franska version har ett relativt lyckligt slut för alla inblandade.

Sunset Boulevard – Billy Wilder
En stjärna släcks. Eller två. Dels stumfilmsstjärnan som inte har fått memot om att hennes glansdagar är över. Dels den unge manusförfattaren som tror att han kan manipulera och utnyttja henne. Det är inte ofta man ser en film där berättaren är en kille som ligger död i poolen från start. The Great Gatsby borde ha börjat på samma sätt … Filmen har även blivit musikal på många olika språk, bland annat svenska. Norma Desmond är en ikon!

Lost in Translation – Sofia Coppola
Det finns olika sätt för stjärnor att släckas. Eller för stjärnor att släcka sin törst?
Reklamfilm är en del av filmindustrin … Eller? Bill Murray har i alla fall aldrig varit roligare än när han i rollen som avdankad amerikansk skådespelare i Japan ska göra reklamfilm för whisky — utan att förstå ett ord av regin. Och tolkens engelska fångar upp bara en promille av instruktionerna.
Suntory’s Hibiki 17 whisky – it’s Suntory Time!

La Nuit américaine (Dag som natt) – Francois Truffaut
Truffauts eget kärleksbrev till filmindustrin — hur invecklad och rörig och jobbig den än är … En komisk, lättsam och lätt självbiografisk film med fransk finess och massor av stjärnor i rollerna.

Ed Wood – Tim Burton
Tim Burton, Johnny Depp och en hyllning till en regissör som kallats den värsta genom tiderna … Kanske ett lite orättvist epitet. Woods omtalat misslyckade lågbudgetskräckisar har fortfarande fans, över sextio år efter att de gjordes.

The Bad and the Beautiful (Illusionernas stad) – Vincente Minnelli
Titeln låter som en western. Kirk Douglas spelar en producent som har en perfekt comeback planerad! Det finns bara en liten hake: varken manusförfattaren, regissören eller stjärnan vill jobba med honom … Vincente Minnelli var mest känd för fantastiskt fina musikalfilmer – och är idag mest känd för att han var gift med Judy Garland och pappa till artisten Liza Minnelli.

Sullivan’s Travels (Med tio cents på fickan) – Joel McCrea
En filmmakare har ambitionen att göra seriös film. Inte komedi! Alltså ger han sig ut på luffen under antaget namn med tio cents på fickan, för att hitta det äkta och tragiska och lidande Amerika. Vedermödorna han utsätts för gör att han inser att komedi har en hel del att ge … Speciellt till människor som har nog med tragedi i verkliga livet.
Men behöver man välja genre? Joel McCrea har här en masterclassuppvisning i konsten att låta genrerna komedi och tragedi samexistera i en och samma film — och därmed göra filmupplevelsen desto rikare och djupare.

Saving Mr Banks – John Lee Hancock
Pamela L Travers är den enda människan i hela världen som inte är totalt golvad av Walt Disneys charmoffensiv. Men Disney har gett sig den på att få rättigheterna till Mary Poppins kosta vad det kosta vill … Tom Hanks gör en porträttlik Disney och Emma Thompson är mycket rolig som cynisk författare som hatar pingviner och musikaler (fast inte nödvändigtvis i den ordningen). Men ingen kan hata Julie Andrews, så visst smälter författaren till sist …

La La Land– Damien Chazelle
Så många känner sig kallade. Så få lyckas … Och kan man ha tur i både (skåde-)spel och kärlek? Emma Stone och Ryan Gosling spelar ett förälskat par i drömfabrikens förlovade land – men ju bättre det går för deras respektive karriärer, ju sämre går det för deras gemensamma kärlekshistoria. Bitterljuv hyllning till drömfabriken, där öppningsscenen, som fylls av färgglada, sjungande, dansande och hoppfulla drömmare, blev en instant klassiker.

På gång …
En scenmusikal om inspelningen av Stephen Spielbergs Jaws (Hajen). För om någon film någonsin skrikit “bakom-kulisserna-musikal!” så är det just denna gamla blockbuster.

print

Våra samarbetspartners