FILMER OM FILM DEL 1 – från CINEMA PARADISO till ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Filmvärlden är bra på att hylla sig själv med priser, galor, festivaler, ruggdunkande … Men filmvärlden är också väldigt bra på att hylla sig själv på film. Eller … ? Ibland framförs den hårdaste kritiken mot filmindustrin också i filmer.

Men som alltid: drömfabriken drar det längta strået och attraherar de bästa manusförfattarna och regissörerna och så många filmer hyllar den magiska bioupplevelsen … i förhoppning om att den kommer att leva kvar i många generationer till.

Här är några sevärda filmer om filmer – både om filmarbete och om själva filmupplevelsen. Filmer som innehåller scener med underbara bioupplevelser, eller slitsamt manusarbete, eller grymt utnyttjande av skådespelare … Den senaste biohitten som hyllar bioupplevelsen kommer förresten från Indien, Pan Nalins Last Film Show. Filmmagi kan uppstå överallt i världen.

Nuovo Cinema Paradiso (Cinema Paradiso) – Giuseppe Tornatore
Filmen som hyllar film – och biografer – nummer ett. En liten pojke samlar på filmremsor (som på denna tid var mycket lättantändliga) och växer så småningom upp och blir känd filmregissör. Tragisk, komisk och allt däremellan. Härlig filmmusik av Morricone och Morricone.

Last Film Show (Filmtjuven) – Pan Nalin
Av många hyllad som en indisk Cinema Paradiso. Även här gäller det att lägga beslag på filmsnuttar, mutan för att komma åt dem är läckra matlådor. Japp, The Lunch Box möter Cinema Paradiso Passar både för filmnördar och matnördar.

Once Upon a Time in Hollywood – Quentin Tarantino
Även filmstjärnor njuter av en mysig bioupplevelse. Och av att se sig själv på vita duken och höra publikens uppskattande skratt … Sharon Tate smyger in på biobesök, direkt efter att ha köpt Tess of the d’Urbervilles till sin man Roman Polanski i denna alternativa version av livet i Hollywood … där Tate får ett välförtjänt lyckligt slut.
De fiktiva grannarna, en filmstjärna på dekis, som hamnar i spagettiwestern facket, och hans trogne stuntman, är blandningar av olika filmstjärnor, tv-stjärnor och arketyper som fanns i Hollywood vid denna tid. Polanskis Tess vann förresten tre Oscars.

Belfast – Kenneth Branagh
Även stjärnregissörer börjar sina karriärer som små glyttar på matinébesök … Kenneth Branaghs barndomsjag njuter av olika populärkulturella filmer, som den tidens Jurassic Park, One million years BC, och till och med farmor älskar Chitty Chitty Bang Bang. Där det känns som om man flyger iväg med bilen … Vilken skolning för framtida Shakespeare-proffs!

The Shape of Water – Guillermo del Toro
Guillermo del Toro bygger ofta in cineastiska hyllningar i sina filmer – och det är ingen slump att filmens stumma protagonist, spelad av Sally Hawkins, bor ovanpå en biograf och älskar sagor. Precis som del Toro.

The Purple Rose of Kairo (Kairos röda ros) – Woody Allen
Mia Farrows protagonist lever bara upp när hon går på bio och kan drömma sig bort. Så en dag kliver huvudrollsinnehavaren i matinéfilmen Kairos röda ros ut från bioduken, förälskad i den vackra Farrow … Vågar hon satsa på att förälska sig i en fiktiv karriär, eller ska hon välja en verklig (och verkligt opålitlig) kille istället? Woody Allen kan allt om opålitliga killar i filmens värld.

Out of Print– Julia Marchese
Dokumentärfilm om eldsjälar som räddar upplevelsen av “riktig film”. Bara för att allt blir digitalt bör inte upplevelsen med 16 mm och 35 mm och 70 mm film och äkta gammaldags projektorer försvinna … En av biograferna i filmen köptes av Quentin Tarantino, så att den inte skulle läggas ner. Kändisar som David Lynch och Edgar Wright dyker gärna upp oannonserade för att diskutera sina filmer med publiken … Två filmer kostar åtta dollar och kassan tar endast kontanter. (Är detta fantasy?!)

White We’re Young – Noah Baumbach
Hur sanna måste dokumentärfilmer vara? Detta är en debatt som fortfarande pågår i verkligheten. Ben Stiller spelar här den misslyckade old school dokumentärfilmaren, medan Adam Driver representerar den nya generationen som charmar, duperar, fuskar, skarvar och ljuger … och får till framgångsrika dokumentärfilmer. Ett slags dokumentärfilmens All About Eve. Med Adam Driver i rollen som den intrigerande Eve. Lita aldrig på ett galet hängivet fan!

Bonustips: All About Eve– Joseph L. Mankiewicz
Innan det fanns filmer om filmvärlden, fanns det teater om teatervärlden. Få rollporträtt slår Bette Davis glamourösa och lynniga Broadway diva i All About Eve. Filmen är baserad på en novell, och ligger på plats nummer sexton på listan över de bästa amerikanska filmerna genom tiderna.
Manusförfattaren och regissören Joseph L. Mankiewicz är förresten bror till Herman J. Mankiewicz – vars liv skildrades i den hyllade filmen Mank för ett par år sedan.

print

Våra samarbetspartners