FILMER OM FILM DEL 2 – från A STAR IS BORN till MANK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Filmvärlden excellerar i att hylla sig själv i filmer. Och vi hyllar filmerna som hyllar filmvärlden. Medan del ett i denna serie hyllade många filmer som hyllar bioupplevelsen, går vi nu mer in på hyllningar till de som arbetar med film – från stora filmstjärnor till manusförfattare som arbetat i det dolda.

Stan & Ollie – Jon S. Baird
Stan Laurel och Oliver Hardy är förmodligen historiens mest kända komikerduo. En smal britt och en rundlagd amerikan. På svenska kallas de Helan & Halvan. Man behöver bara se plommonstopen, eller höra en kort musikalisk trudelutt, för att associera till duon … Men filmindustrin uppskattade inte vad de hade, och Laurel sörjer att han inte geniförklaras som Chaplin och Keaton och duon får aldrig sin sista film gjord … Filmen ger en sorglig bild av filmindustrin, samtidigt som man får en mycket roligare bild av tidens teatertradition på de brittiska öarna — där duon gör stor succé på scenturné.

Their Finest Hour (Their Finest) – Lone Scherfig
Inget kan boosta moral och fighting spirit så som film! Efter debaclet i Dunkirk behövs verkligen en moralisk boost i Storbritannien. Så British Ministry of Information sätter igång … med att göra film. Baserad på Lissa Evans roman, med Gemma Arterton, Bill Nighy, Sam Claflin och en lång rad av “the finest” i rollistan. Myten om Dunkirk föds … och leder till att Christopher Nolan långt senare gör sin hyllade film Dunkirk (som blev Tarantinos favoritfilm).

Mank – David Fincher
Den möjligtvis sanna historien om Herman J. Mankiewicz som skrev manuset som blev Citizen Kane, filmhistoriens mest hyllade film – innan Cykeltjuven och Gudfadern. Citizen Kane, som fick den sensationella svenska titeln En sensation, hamnar fortfarande på topplistor. Men hur mycket kan bevisas vara sant i denna sanna historia? Kanske regissören Orson Wells skrev hela manuset själv? Filmen är svartvit, för att höja sin egen trovärdighet. Herman J. Mankiewicz har en ännu mer känd bror:
Joseph L. Mankiewicz, som bland annat skrev manus till och regisserade All About Eve, Bette Davis bästa film. Som också är en av de bästa filmerna genom tiderna.

Trumbo – Jay Roach
Hollywood drabbas av en våg av censur – men en svartlistad manusförfattare lyckas kringgå reglerna och prångla ut sina manus i alla fall. Under pseudonym vinner Trumbo till och med två Oscars. En av dem för En prinsessa på vift med Audrey Hepburn … Baserad på en sann historia. Roligast är Helen Mirren som bitsk skvallerreporter.

Hail, Hail Caesar! – Joel och Ethan Coen
Om en fixare som ska fixa filmbolagens problem … George Clooney spelar en skådespelare som får vänstergriller i huvudet. Filmen ska vara en komedi – men är inte det minsta rolig om man vet hur folk som stämplades som “vänster” faktiskt behandlades i Hollywood (och även i resten av det amerikanska samhället) med konsekvenser som ledde till allt från konkurser till självmord. Filmen är ännu mindre rolig om man just sett Trumbo.

Wonderstruck – Todd Haynes
Filmen utspelar sig på två tidsplan, dels på 1920-talet, dels på 1970-talet. 1920-talet är filmat i svartvitt, utan hörbar dialog, och handlar om en döv flicka som älskar att avnjuta stumfilm … När talfilmen kommer ser hon måttligt begeistrad ut. Julianne Moore i dubbla roller, som teatralisk stumfilmsstjärna och fantasifull museiarbetare. Baserad på en romansuccé av manusförfattaren Brian Selznick.

Singin’ in the Rain – Stanley Donen
Filmindustrin går från stumfilm till talfilm. Inte alla överlever. Gene Kelly plaskar runt i regnet, Gene Kelly och Donald O’Connor driver med en fonetikexpert, Debbie Reynolds hoppar ut ur en tårta, folk sjunger hela natten och välter en soffa … Filmklassiker som även går som musikal på teaterscener runtom i världen.

Stanley Donen har även gjort bästa Hitchcock filmen som Hitchcock inte gjort själv: Charade med Audrey Hepburn och Cary Grant. En briljant kuppfilm.

8 ½ – Federico Fellini
Fellinis mästerverk är en sådan där film som alltid kommer upp på listor över bästa filmer genom tiderna. Filmindustrin älskar verkligen filmer om sig själv?! En filmregissör vet inte vad han ska göra film om, men filmstudion har i alla fall fixat ett rymdskepp … (Nej, det var inte Fellini som sabbade den senaste Star Wars trilogin på grund av brist på manus!)

La Dolce Vita (Det ljuva livet) – Federico Fellini
Närvaron av paparazzi är en given del av livet för kändisar och filmstjärnor. Vem var den första paparazzon? Namnet Paparazzo fick i alla fall premiär i Fellinis La Dolce Vita. Marcello Paparazzo jobbar som kändisfotograf utan gränser – och yrkeskåren hade därmed fått ett namn. Singularis: Paparazzo. Pluralis: Paparazzi.
Den ikoniska bilden av en filmstjärna, Anita Ekberg som plumsar runt i en fontän, är också från den här filmen.

Notting Hill – Roger Michell (1999)
Hur är det att vara filmstjärna idag, på marknadsföringsturné, och att uppleva ständiga rader av likadana pressintervjuer på likadana lyxhotell … och att förföljas av paparazzi överallt? Londons samlade paparazzi är i denna film ute efter superstjärnan Julia Roberts – de får Rhys Ifans i små, grå kalsonger. Framför den ikoniska dörren i Notting Hill.

A Star is Born – David O. Selznick (1937), George Cukor (1954)
Men handlar inte A Star is Born om musikindustrin? På sätt och vis. Två remakes, en med Barbra Streisand 1976 och en med Lady Gaga 2018, handlar om musikindustrin. Den första versionen handlar om filmindustrin, med Janet Gaynor som stjärnan som föds, och den första remaken, med Judy Garland i huvudrollen, handlar också om filmindustrin. Sorgligt nog började Judy Garlands stjärna släckas allt för tidigt, och A Star is Born blev en av hennes sista filmer.

Judy – Rupert Goold
Filmvärldens baksida visar sig med allt sitt motbjudande hyckleri – Judy Garland misshandlas på många olika sätt, redan som barnstjärna, och vi får ta del av några motbjudande incidenter som inträffar under inspelningen av Trollkarlen från Oz.
I filmens nutid är Judy upptagen med teatershower – precis som Stan & Ollie …

My Week With Marilyn – Simon Curtis
Colin Clark gick på Eton och Oxford och flög för RAF. Hur hittar man en sådan kille? Svaret var en ung Eddie Redmayne, som ännu inte blivit en internationellt hyllad prismagnet, Oscarsvinnare för sitt porträtt av Stephen Hawking och allas favorithufflepuffare, Newt Scamander. Han flankeras bland annat av Emma Watson, Judi Dench och Michelle Williams (en mycket porträttlik Marilyn).
Alla blivande regissörer måste börja någonstans. Till exempel som tredje assistent till den världsberömde regissören Laurence Olivier (som här spelas av en annan världsberömd regissör, Kenneth Branagh), som ska göra en film tillsammans med Hollywoodstjärnan Marilyn Monroe.
Alla gamla gubbar är förtjusta i Marilyn. Hon blir däremot förtjust i den tredje filmassistenten Colin Clark, och tillsammans har de en förtjusande vecka där Marilyn får uppleva “the best of British” innan verkligheten gör sig påmind igen. Filmen som spelas in under denna film är förresten The Prince and the Showgirl. En sevärd och lättsam komedi som hamnat i skuggan av den succé som Marilyn spelade in följande år: Some Like It Hot.

print

Våra samarbetspartners