2010-TALETS BÄSTA FILMER – Pidde Andersson funderar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jag ser att landets filmkritiker håller på att sammanfatta decenniet som gått och lista 2010-talets bästa filmer. Tja, det bör kanske jag också göra? Går det?

Oförglömligt usla filmer

Göteborgs-Posten listade decenniets bästa svenska filmer. Det kan jag omöjligt göra. Jag kommer nämligen inte på några svenska filmer som passar in på topplistor över filmer som är riktigt, riktigt bra. Jag har dock sett ett par svenska filmer som är rätt bra. Jag har sett betydligt fler usla svenska filmer. 2010-talet gav oss bland annat de oförglömligt usla filmerna Sean Banan – inuti Seanafrika och Så och på jorden. Just det, vi fick även den fullkomligt osebara Dyke Hard, vilken fick delar av publiken på pressvisningen i Göteborg att lämna salongen, samt den festligt kassa zombiefilmen Operation Ragnarök.

2019 var ett riktigt uselt år för svensk film, publikmässigt sett, och det har diskuterats varför biopubliken väljer bort svensk film. Filminstitutet och producenter har diverse långsökta teorier, men ärligt talat: det är väl inte så konstigt att folk inte ser på svenska filmer? Svenska folket sitter och längtar efter Lasse Åberg-filmer och liknande. Istället produceras det ena trista dramat efter det andra.

En tvärtomlista med de tråkigaste filmerna

Landskrona Posten/Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad publicerade häromdagen en lista med vad de anser är 2010-talets absolut bästa filmer. Jag har sett de flesta av filmerna på listan och där finns inte en enda film jag skulle placera på en topplista. Jag känner killen som gjort listan, och han har i princip sammanställt en tvärtomlista. Här hittar man flera av de tråkigaste filmer jag sett. En del av filmerna har jag helt förträngt, eftersom jag tyckte att de var totalt ointressanta. På listan finns bland annat TURINHÄSTEN, en film som är lite intressant, eftersom dess utstuderade tråkighet fascinerar.

Såg allt tidigare – nu slipper jag se allt

Okej. Vilka filmer tycker jag själv är decenniets bästa? Sedan jag lämnade Malmö och flyttade till Göteborg, har jag sett- och recenserat betydligt färre biopremiärer. 2013 recenserade jag 221 filmer (filmer på DVD oräknade). De senaste åren har det dock bara blivit en eller två filmer i veckan. Detta beror dels på att det är lite besvärligare för mig att ta mig till biograferna, men framför allt på att jag ju gjort comeback som serieförfattare på bred front, och jag har helt enkelt inte tid att se- och skriva om allt som visas på bio. Sedan får jag väl även säga att det är frätt skönt att slippa se allt som visas. I Malmö såg jag allt – och det var mest för att jag gjorde en grej av att jag recenserade allt. Jag led mig igenom hundratals filmer. Jag kan ha missat många riktigt bra filmer de senaste fem åren, men jag har garanterat missat betydligt fler outhärdliga filmer.

Jag gjorde så här; jag letade upp de filmer jag tilldelat högsta betyg 2010-2019. Därefter plockade jag bort ett par filmer jag så här i efterhand känner att de kanske inte är så jättebra, det händer att beslutet att sätta högsta betyg är förhastat. En film jag tog bort är Mad Max: Fury Road. Jo, den var fullkomligt omtumlande – på bio. När jag senare såg om den på Blu-ray tyckte jag att den var … mindre omtumlande. Den är definitivt inte dålig, men den förlorar på att inte ses på stor duk. Ett par av de filmer jag gett en femma kommer jag knappt ihåg, så de ströks.

Tre filmer av Tarantino på listan

Jag listar filmerna i bokstavsordning. Två av filmerna är över fyrtio år gamla – men eftersom de fick svensk biopremiär under 2010-talet tog jag med dem ändå. Jag märker att amerikanska filmer dominerar, men det är ju lätt hänt. Av en händelse är tre av filmerna regisserade av Quentin Tarantino – vilket överraskar mig själv, eftersom jag inte längre är så förtjust i hans tidiga filmer; de han slog igenom med. Jag såg nyligen om Pulp Fiction, och den höll inte alls. Av någon anledning var det många som valde att missförstå årets Tarantinofilm och blev skitarga. Folk är konstiga.

Här är min lista – 2010-talets bästa filmer!:

BAKOM STÄNGDA DÖRRAR (2013)
CRAZY HEART (2010)
DEEP RED (1975/2018)
DJANGO UNCHAINED (2013)
JOKER (2019)
NEBRASKA (2014)
NIGHTCRAWLER (2014)
ONCE UPON A TIME … IN HOLLYWOOD (2019)
SUSPIRIA (1977/2017)
THE ARTIST (2012)
THE HATEFUL EIGHT (2016)
THE SKIN I LIVE IN (2011)

Inte en enda superhältefilm! Och inga science fiction-filmer. Några actionfilmer finns inte heller med på listan – men ska jag nämna decenniets bästa actionfilmer, blir det nog John Wick och John Wick: Chapter 3 – Parabellum. Sedan får Tom Cruise kasta sig mellan hustak bäst han vill.

Pretentiösa skräckfilmer för folk som inte gillar skräck

The Skin I Live in kan väl klassas som skräckfilm, men i övrigt har skräcktrenderna under 2010-talet inte varit så kul. Dels har det handlat om snälla PG-13-filmer, oftast i spökfacket, och dels har handlat om pretentiösa skräckfilmer för folk som inte gillar skräckfilmer, typexempel är The Babadook, Hereditary och Midsommar. Dock gillade jag den nya versionen av Suspiria, även om det mer är en arthouse-film än skräck.

Jag antar att många läsare vill att jag gör en lista över decenniets sämsta filmer, men det skulle ta alldeles för lång tid. Konkurrensen är för hård.

Skriven 2019-12-28

print

Våra samarbetspartners