MAYA ÅSTRUP : VETENSKAPENS HJÄLTAR – Kalle Anka och knattarna besöker Lund

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Story House
Teckningar: Paco Rodriguez
Serie: Kalle Anka & Co. (nummer 37-38, 2022)
Genre: Serier
Antal sidor: 100
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-09-12

Vetenskap och kunskap och experiment … Fråga Lund! Där finns svaret! Kalle Anka och Knattarna är på besök i den anrika a(n)kademiska staden Lund. Där besöker de Domkyrkan, Universitetet och Kvax IV. Men inte inspelningen av sextioårsjubilerande Fråga LundSVT:s äldsta program, näst efter nyheterna. Ankorna får måhända sin fulla dos av vetenskapliga experiment ändå, de har trots allt Oppfinnar-Jocke med sig …

En gång om året röstar läsarna fram vilken svensk stad som ska ankifieras i ett nyskrivet och nyillustrerat äventyr. Hitintills har bland annat Göteborg, Uppsala och Karlskrona fått fint befjädrat besök – och nu är det nu dags för Kalle Anka & Co att styra kosan mot Lund.

Vänskap grundad på en liten fjädervit lögn

Serien heter Vetenskapens hjältar, och här möter vi en tidig version av Oppfinnar-Jocke som har en ny, spännande uppfinning som han vill testa. Knattarna gillar att hjälpa sin vän – men eftersom detta är ett prequel-äventyr har inte Kalle och Oppfinnar-Jocke blivit vänner än. Det här är historien om hur de lyckades överbrygga sina olika skillnader och cementera en djup vänskap. Byggd på vetenskap, galna experiment och en liten fjädervit lögn…

befjädrad skyddsängel

Testerna utspelar sig på forskningscentret Kvax IV. Där finns ett mikroskop som kan ta bilder av atomer. Kalle bestämmer sig för att följa med Knattarna, som självutnämnd befjädrad skyddsängel, och … totalt haveri står på kartan. Så klart. Vi pratar ändå om världens mest otursförföljda (och temperamentsfulla) anka.

Under äventyrets gång kan man spana in lundensiska landmärken som Domkyrkan, Universitetsbiblioteket, Kulturen i Lund och anrika Grand Hotel.

Japaner, japaner, japaner … och en berömd spanjor

Eftersom detta är en prequel som utspelar sig förr-i-tiden … skulle man inte ha kunnat tänka sig att klämma in ett besök på konditoriet Lundagård också? Det hade varit kul att se Kalle Anka tolka (och avnjuta) ett bakverk som heter japaner … Mmm …

Den berömde Kalle Anka-tecknaren Paco Rodriguez från Spanien har gjort teckningarna och manuset är av Maya Åstrup efter en idé av ankisten och redaktionsmedarbetaren Joakim Gunnarsson.

På spåret mot ny ankifiering …

Vat går turen nästa gång? På Kalle Ankas Facebooksida kan man lämna förslag på kommande års stadsbesök, som så småningom kommer att leda fram till en omröstning mellan de bästa nomineringarna.

print

Våra samarbetspartners