KALLE ANKAS LEGENDARISKA ÄVENTYR : McMALLARDS SKATT – full fart från ruta ett i hyllning till stjärntecknaren Daniel Branca

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Story House
Serie: Kalle Ankas legendariska äventyr (del 1)
Redaktör: Joakim Gunnarsson
Teckningar: Daniel Branca
Översättning: Ingrid Emond, Stellan Diös
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 280
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-09-09

Kalle Ankas julafton kommer tidigt i år! Första volymen av Kalle Ankas Legendariska Äventyr når boklådorna och bokhyllorna redan i september. Tidigare har tecknare som Carl Barks och Don Rosa hyllats med specialvolymer – nu är det dags att hylla stjärntecknaren Daniel Branca. Som har illustrerat så många legendariska manus från olika manusförfattare, där vi får möta Kalle Anka och hans vänner (och fiender) i och utanför Ankeborg, som vi aldrig sett dem förr … Serierna är varsamt restaurerade och i vissa fall till och med utfyllda med tidigare försvunna serierutor och bonusmaterial medföljer.

Vilar på Carl Barks gedigna grund

Det är full fart från ruta ett där Kalle Anka, nöjd med sin utklädnad, snart kommer att förväxlas med en förrymd, farlig desperado. Det är dock Kajsa som får “the final punchline” i detta fartfyllda äventyr – ingen gör narr av Kajsa ostraffat! Det blir en mycket bokstavlig “punch” i de sista serierutorna. Kalles käresta går inte av för hackor – och tillför välkommen girlpower i ett seriealbum där det oftast är grabbarna som råkar ut för äventyr.

En legendarisk skattjakt

La pièce de resistance i det första albumet som kommer ut i serien Kalle Ankas Legendariska Äventyr är så klart McMallards skatt. Ett äventyr som vilar tungt på en gedigen grund byggd av Carl Barks (och senare även Don Rosa) där Joachim von Ankas skotska arv spökar – ibland bokstavligen – och där Joachim, Kalle och Knattarna går på skattjakt tillsammans. Slottet i fråga verkar ha fler fällor än samtliga Indiana Jones-filmer, men det avskräcker inte de ambitiösa skattletarna …

Birds of a feather, flock together …

Joachim von Anka heter som bekant Scrooge McDuck i original – en fin homage till Charles Dickens snåle Scrooge från A Chrismas Carol – vilket verkligen belyser hans skotska påbrå. I äventyret McMallards skatt berättar Joachim att McMallards och (i original) McDucks alltid varit nära släkt … så skatten är så klart hans. Vitsen är att “Duck” och “Mallard” är i princip samma fågel – “Anka” eller “And” med ett skotskt “Mc” framför. Vitsen är lite “lost in translation” men visst kan man översätta tillbaka i huvudet och skratta lite extra åt ordvitsen.

Poesin framför spegeln – yttrad av Kalle Anka – finns citerad i engelskt original, så att vi verkligen kan njuta av fjäderfäets känsla för poetisk tajming.

Joachim håller ångan uppe i internationella äventyr

Skattjakten är så klart juvelen i kronan bland de samlade och helt fristående äventyren – men ett nästan lika bra äventyr är när Joachim, även denna gång flankerad av Kalle och Knattarna, ska ha tag på en gammal ångbåt. Från sina glansdagar som guldgrävare och framåt — vi vet ju att Joachim har haft många internationella och lukrativa äventyr. Det är en gammal släkting till Joachim som ägt ångbåten som de är på jakt efter. Exakt hur de är släkt och hur släktskapet i denna serie stämmer överens med tidigare kanon (av Barks och Rosa) … om detta må de mest hängivna ankologerna tvista. Vi andra har bara kul med äventyret! Enjoy the ride!

Husdjur som är … som hund och katt

På något sätt är det ganska skönt att alla universum inte är så benhårt styrda och genomtänkta. Man verkar bara köra vad som verkar vara kul för stunden, när det gäller Kalle Anka & Co. Släktskapen varierar. Ibland har Kalle hund, ibland katt (det varierar till och med i denna serievolym). Vem vet – han kanske har både hund och katt men de vill inte vara med i samma serie eftersom de är som … som hund och katt?

Från Jussi Björling till Carmen

Festligast är Kalle Ankas relation till operan. I en serie köar han i tre dygn för att få se kändisen Jussi Böörling sjunga (en kul homage till Jussi Björling!). I nästa serie tål han inte opera och hävdar tjurskalligt att han själv kan bättre … och efter att ha övat in Bizets Toreadoraria från Carmen hamnar Kalle på en tjurfäktningsarena. Just Kalles vanliga tur – eller otur.

Att vara eller inte vara … solo med Kajsa!

Är Kalle otursförföljd – eller inte? Vanligtvis brukar man framställa Kalle som olycksfågeln (olycksankan?) och hans kusin Alexander Lucas som turknutten. När de båda ankorna tävlar om rollen som Hamlet för att imponera på Kajsa så blir det dock Kalle som drar det längsta strået … Visst, Alexander tar hem rollen. Och gör succé. Det var väntat. Men i kontraktet ingår i det finstilta en lång turné på tio veckor – tio underbara veckor när Kalle får ha Kajsa för sig själv och slipper se sin ohängde kusin. Det kan bara kallas för en sak: TUR!

Och … Kalle har också tillräckligt med tur i ett helt äventyr för att stå med hela två snobbiga bilar i den sista rutan!

Ständigt på jakt efter turkronan …

Något som aldrig förändras i Ankeborg är att Björnligan är på jakt efter Joachim von Ankas surt förvärvade stålar och att Magica de Hex är fantastiskt stilsäker i svart, i en klassisk Morticia Addams möter Coco Chanel look. Jo, och så är hon betydligt smartare än Björnligan – hon är minsann inte på jakt efter vilka stålar som helst, utan bara Joachims turkrona. Den är mer värd än resten av hans skatter sammanlagt.

Har Björnligan och Magica de Hex något gemensamt? Ja. Det är Knattarna (med lite hjälp av Kalle och en tårta) som får både Magica de Hex och Björnligan på fall i olika äventyr. Släkten är värst heter det ju – men de är också värsta motståndarna att möta när de slår sina påsar samman för att fajtas mot en gemensam fiende.

Små vardagshistorier – och tomtetro – ska inte föraktas!

Det finns hela 26 äventyr i denna fullmatade volym med action, resor, skattjakt, förväxlingskomedi, skurkstreck, magi, operabesök och bara rena-rama-knasiga-skrattfesten. Små vardagshistorier ska inte föraktas – de behövs mellan de episka, storslagna äventyren!

Och … visst förknippar man Kalle Anka lite extra med julafton? Här finns ett underbart juläventyr där Farmor Anka och Knattarna väntar på den riktiga jultomten! Ho-ho-ho!

print

Våra samarbetspartners