KARIN DIDRING : FAMILJEN ANKAS SLÄKTKRÖNIKA – är alla som heter Anka i efternamn automatiskt släkt?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Publishing AB
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 399
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-01-26

Vad kom först? Hönan eller ägget? När Walt Disney kläckte idén “Kalle Anka” så hade han förmodligen inte en susning om hur berömd hans birollsinnehavare i den-kloka-lilla-hönan-filmen skulle bli. Eller hur otroligt snårigt det skulle bli för framtida ankister att reda ut släktförhållandena mellan alla de olika fjäderfäna i och omkring Ankeborg.

Hur är Kalle Anka och Mårten Gås släkt? Kan en anka och en gås vara släkt? Är alla som heter Anka i efternamn automatiskt släkt med varandra? Eller råkar det bara vara ett väldigt vanligt efternamn i den här världen, ungefär som Smith och Jones, eller Svensson och Johansson, i vår värld?

Kvackande syskongnabb, ingifte och avlägsna pysslingar

Medan Walt Disney är uppfinnaren av Kalle Anka så är Carl Barks uppfinnaren av en stor del av Kalle Ankas brokiga släkt och bekantskapskrets. Men var går gränsen mellan släkt och bekantskaper? Är Kalle Anka och Kajsa Anka släkt på något sätt? Och är Kajsas tre systerdöttrar och Kalles tre brorsöner avlägsna kusiner? (Brylling-pyssling-tremänningar, via ingifte?). Och varifrån kommer Kajsa?

Från Mexico till Amerika – fast inte till West Side Story

Kajsa Ankas första inkarnation kan ha varit som “Donna Duck” (eller så var Donna hennes föregångare) en vacker och hetlevrad mexikanska. Sedan bytte Miss Anka förnamn och nationalitet och blev den helylleamerikanska “Daisy Duck” – fast hon är fortfarande hetlevrad.

I en av serierna i den här samlingen, den med “för många Kalle Anka“, så förkommer både Donna och Kajsa i samma berättelse, och Donna presenteras som en tidigare flickvän till Kalle. Donna verkar fortfarande vara förtjust i Kalle, något som gör Kalle nervös, Donnas pojkvän avundsjuk och Kajsa misstänksam.

Syskon … eller inte?

Är Joakim von Anka och Farmor Anka syskon? Finns det ännu en lillebror som kan lägga sig i de kvackande syskongnabben? Olika serietecknare och manusförfattare har tolkat förhållandena på olika sätt.

Det finns olika mytologier i olika länder. Och även olika översättningar av de amerikanska serierna.

När farbror Joakim har kallats farbror Joakim i X antal år och serier så går det bara inte att ändra till morbror Joakim – även om Joakims syskon visar sig vara två flickor. Något som har gett svenska översättare av Don Rosas epos huvudbry. Vilket syns i Don Rosas hemvändarserie i denna samling, där Kalle Anka åker till Skottland och träffar sin moster och pratar med henne om sin mamma, som hon gillade, men hon gillade inte sin bror lika mycket … Och farbror Joakim (alltså morbror Joakim) är på ingående.

Anor som går tillbaka till stenåldern

I Italien har Kalle Anka och de andra ankorna anor som går ända tillbaka till stenåldern eller istiden – så i den här volymen, som blandar friskt från hela världen, så får vi följa Ankfamiljen ända tillbaka till civilisationens begynnelse och jakten på Elden. Det är lite som en Ank-version av “The Croods” …

Via vikingatiden och riddartiden närmar vi oss vår nutid och även framtiden, där nästa generation, med Knattarna och Lill-Lukas, får spela huvudrollerna.

Eftersom serierna är insamlade från hela världen finns här många olika släktträd och många olika släktförhållanden som varierar från serie till serie.

Brinnande släktträd

I en serie finns till och med ett släktträd som brinner upp. Ett släktträd som ska avslöja falska och äkta släktband … Joakim får det sista ordet: den som känns som en äkta Anka, är en äkta Anka.

Vilket också verkar ha varit ledmotivet för många av serieskaparna – att gå på känsla. Vad känns rätt och riktigt och roligt just nu.

Vad utgör en skatt?

Roligast i samlingen är faktiskt en serie där Joakim von Anka och Kalle Anka oberoende av varandra hypnotiseras, och därefter ger sig ut på en vansinnesfärd för att gräva upp sina respektive förfäders glömda, gömda skattkista. En förfader ser ut som Joakim, den andre ser ut som Kalle.

Och skatten … visar sig vara potatis. En då-för-tiden helt okänd råvara i Europa, som (om man räknar in dagens massproduktion av gratänger, chips, kroketter, pulvermos, juliga Janssons frestelser och pommes frites till alla möjliga kedjor) måste ha blivit guld värd. Serien om potatisskatten är förresten skriven och tecknad av Carl Barks. Gammal är ändå äldst?

Har inte satt sin sista potatis!

Nya förmågor fortsätter i alla fall att förädla det komplicerade och komplexa släktträdet. Än så har Familjen Anka inte satt sin sista potatis!

En skojig, mångskiftande bok som innehåller både gamla godingar och serier som hitintills inte varit översatta till svenska.

print

Våra samarbetspartners