KALLE ANKAS LEGENDARISKA ÄVENTYR : TIDERNAS SLÄKTTRÄFF – full fart med det bästa genom tiderna av mästertecknaren Daniel Branca

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Story House
Serie: Kalle Ankas legendariska äventyr (del 2)
Redaktör: Joakim Gunnarsson
Teckningar: Daniel Branca
Översättning: Ingrid Emond, Stefan Diös, Reine Mårtensson, Karin Wiberg
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 280
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-12-02

Kalle Ankas Legendariska Äventyr – Tidernas släktträff. Titeln säger allt. Legendariska Äventyr. Och Tidernas släktträff. På mer än ett sätt. Funderar du ens på om det är Kalle Anka eller någon förfader (för-anka?) som går på plankan när “Pirates of the Duck-Caribbean” har församlats?

Minispoiler här: det är inte Kalle Anka. Det är en befjädrad förfader som Kalle Anka ska rädda. Eftersom Kalle och farbror Joakim har gjort en tidsresa för att hitta deras gemensamme förfader som skrivit ett halvt oläsligt testamente, som Joakim helt enkelt måste dechiffrera.

Tidsresa med testamente och piratkopior

Det visar sig att det är ingen mindre än Kalle Anka som är förmånstagaren i testamentet. Som tack för att Kalle Anka hjälpte sin historiske dubbelgångare att överlista piraterna. Annars hade han inte överlevt. Hur detta går ihop rent ankhistoriskt … ingen aning. Vad kom först, ankan eller ägget eller tidsresan eller testamentet?

Det finns mer än en typ av tidsresor — hela volymen kan också ses som en tidsresa till och hyllning till 1980-talets bästa ankistiska historier och stjärntecknaren Daniel Branca. (Vars efternamn passade nog rimmar på Anka …)

Legendariska äventyr — nu ännu längre och ännu bättre

Branca har illustrerat så många legendariska manus från olika manusförfattare, där vi får möta Kalle Anka och hans vänner i Ankeborg. Och även utanför Ankeborg, i alla möjliga delar av världen och i alla möjliga tidsepoker.

Serierna är varsamt restaurerade och i vissa fall till och med utfyllda med tidigare försvunna serierutor. Bonusmaterial medföljer.

Ett nytt fynd är “Den flyktiga pengaflykten” som aldrig förr har publicerats i sin helhet.

Ett ridande rödrocksfynd – utan häst

Ett annat fynd är “Kalle Anka i ridande polisen” som är bättre och fylligare än någonsin. I tre olika avsnitt får vi följa Kalles nya drömkarriär — samtidigt som Joakim och Knattarna försöker förstå hur guldet från Joakims guldgruva kan ha förvandlats till kol … Lösningen är helt lysande — på mer än ett sätt!

Daniel Branca kännetecknas av full fart från ruta ett, hans Kalle Anka befinner sig nästan aldrig i stillhet, han kan ofta se glad och hoppfull ut … och finns det någon annan än Kalle Anka som så ofta hoppfullt växlar karriär?

Karriärkarusell och jordgubbskatastrof

I den här volymen provar Kalle bland annat på livet som ridande polis med röd rock och tjusig hatt, livet som entusiastisk modemedveten frisör med lila rock och blanka knappar och extravagant peruk på huvudet, livet som sjöbuse förr-i-tiden (fast inte i sina egna sjömanskläder), livet som skulptör med trendig konstnärsrock och basker på huvudet, och livet som jordgubbsplockare — i traditionell sjömanskostymsmundering. Kalle är nästan lika entusiastisk hela tiden — utom när det gäller att plocka jordgubbar. Hängmattan hägrar i detta äventyr, med katastrofala resultat. För jordgubbarna.

Magica de Hex förhäxar igen

Av alla Kalle Ankas – och Joakims – antagonister, så är det Magica de Hex som slår till flest gånger i denna volym. Alltid lika stilsäker — även i gul regnrock eller mitt i öknen på kameljakt eller i en annan tidsålder på jakt efter piratguld … Största skatten som Miss de Hex vill lägga vantarna på är så klart Joakims krona nummer ett … Turkronan! Men hon blir dragen vid näbben, gång på gång. Bland annat av Fröken Näbblund och Knattarna.

Underskatta inte Fröken Näbblund!

Ibland undrar man om Fröken Näbblund är Kalle Anka seriernas mest underskattade och underanvända karaktär. Fast spana in den nya volymen Farbror Joakims växelrika liv — där finns en fin norsk serie om julfirande, som också är en Fröken Näbblund origin-story. En briljant och actionpackad historia. Aldrig tidigare publicerad i Sverige.

Inge – och mer Inge

Manus köps in från hela världen till Kalle Anka tidningarna — och så skrivs det även manus på svenska — ett “running-gag” i gamla tiders översättningar tycks ha varit att ge så många som möjligt förnamnet “Inge”. Oavsett vad karaktärerna heter i original. Ett internt skämt? Eller “Inge fantasi”?

Daniel Brancas teckningar behöver dock inte översättas. De talar för sig själv och är många gånger lika kul utan pratbubblor — ankorna (och även många av de andra karaktärerna) är så expressiva och bubblar av joie de vivre och upptågslust.

Väntar alltid på vändningen

I den avslutande serien i den här volymen provar Kalle på nästan hur många slitsamma jobb som helst – för att hjälpa farbror Joakim. Slutligen får han jobb som hovmästare och strålar av glädje. En anknäbb kan inte ha mer uppåtgående mungipor!

Kalle Anka har ofta framställts som en kolerisk surkart som ger Knattarna smisk.

I Daniel Brancas version ser Kalle Anka ofta piggt glad och optimistisk ut — vilket han helt enkelt måste vara. Ingen annan normalt funtad anka hade kunnat byta yrke så många gånger, springa på pumpen så många gånger, dra nitlotter så många gånger, vara pank så många gånger, och ändå fortsatt hoppas på en vändning. Och i sista rutan kommer den. Vändningen. Nytt jobb, ny belöning, ny rikedom. Tills nästa gång.

Allmänbildande, skojig och fartfylld

Den här volymen är också allmänbildande om annat än ankornas släktträd (som bara blir krångligare och krångligare) — man får bland annat lära sig om inflation och sidentyger och om antika skulptörer och skulpturer. Ja, Kalle Anka har en kort karriär som skulptör också. Vem vet, en hammare och en mejsel kanske kan vara bra som avreagerings-workout?

Tidsresan blir komplett med det bästa från 1980-talet. Leve Branca – och Anka!

Det finns hela 27 äventyr i denna volym som är packad med action, geografiska resor, tidsresor, dödsföraktande kupper, bataljer med Magica de Hex, förväxlingskomedi med en tjur, karriärdrömmar, Knattevisdom, uppfinningar och magi och knasig, skojig skrattfest. Från vardagshistorier till episka äventyr —- och allt däremellan! Låt tidsresan börja! I bokform …

print

Våra samarbetspartners