JAAKO SEPPÄLÄ : KALLE ANKA & CO.: VILKEN EM-SEGER – högklassigt fotbollsäventyr där alla kör så fjädrarna ryker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont
Teckningar: Cynthia C. Pineda
Serie: Kalle Anka & Co. (nr. 29, 2022)
Genre: Serier
Antal sidor: 52
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-07-18

Det råder spänd förväntan inför den stora fotbollsturneringen som ska spelas i Gåseborg. I alla de närliggande städerna vimlar det av glada amatörer i alla åldrar. I Ankeborg spelar Kajsa Anka och hennes vänner fotboll i parken … tills de blir bryskt avbrutna av en grävskopa från Gåseborg. En ny motorväg ska byggas till Gåseborg för att ta hand om all den trafik som fotbollsturneringen kommer att medföra, och därför kommer Ankeborgs älskade park och fotbollsplan att försvinna under ett tjockt lager av asfalt. Om inte ..

Kajsa Anka kläcker en plan. Hon utmanar tvillingpamparna från Gåseborg, Urbana och Surbana Tväär, på en fotbollsmatch. Om Ankeborgslaget vinner blir det ingen motorväg … och om Gåseborgslaget vinner får Ankeborgsborna själva demolera sin park och sin fotbollsplan. Det är tuffa tag!

Fult spel bakom fotbollskulisserna

Det visar sig så klart att Gåseborgstvillingarna Tväär inte spelar rent spel – de har skaffat biffiga, buffliga proffsspelare till sitt lag. Men som av en händelse råkar fem kända, duktiga och snälla fotbollsproffs befinna sig på läktaren och de gillar inte fult spel. För att bidra till att jämna ut oddsen ställer de sig alla till förfogande för att spela för Ankeborgslaget.

The Famous Five

De fem ankifierade fotbollsstjärnorna är:
Caroline Seger, som spelar i FC Rosengård och det svenska landslaget.
Alexandra Popp, som spelar i Wolfsburg och det tyska landslaget.
Linda Sällström, som spelar i Vittsjö GIK och det finska landslaget.
Caroline Graham Hansen, som spelar i FC Barcelona och det norska landslaget.
Pernille Harder, som spelar i Chelsea och det danska landslaget.

Små ankor blir starstruck

Kajsas tre små systerdöttrar blir överlyckliga över att få träffa de största kvinnliga fotbollsstjärnorna som de avgudar, och att dessutom få spela med dem i samma lag!

Matnyttiga tips om spelförståelse

Under matchens gång kommer proffsen med många matnyttiga tips om hur man spelar bra fotboll … så Kajsa Anka och hennes vänner skulle kunna klara av att vinna matchen själva. Men det gör de inte. Innebär det att ankorna måste demolera sin kära gamla Ankeborgspark? Absolut inte.

För fotbollsstjärnorna gillar inte fusk och mygel. De bestämmer sig för att bojkotta Gåseborg och att istället lägga turneringen i Ankeborg. Därmed behövs ingen ny motorväg byggas. Med sådana renhåriga fotbollsstjärnor vid beslutsbordet skulle fotbolls-VM som går senare i år aldrig ha hamnar i Quatar…

En fin hyllning till fotboll, kamratanda och rent spel

Serien “Kajsa Anka – Matchen som måste vinnas” är en fin homage till fotbollsvärlden, och dessutom en hyllning till kamratanda och rent spel. Och det är extra kul att det för en gångs skull i popkulturen handlar om tjejer som “måste vinna” en ödesmatch. Det är också en kul twist att den eventuella vinsten egentligen inte spelar någon roll – eftersom beslutsfattande om var en fotbollsturnering ska hållas ska ske med förnuft och respekt för mänskliga rättigheter.

Sällström den tuffaste nöten

Visst finns det fler fotbollsstjärnor att ankifiera. Urvalet med fyra nordiska och en tysk spelare kan bero på var Kalle Anka tidningarna distribueras och säljs mest. Och att Sällström visar sig vara den tuffaste nöten att knäcka för de myglande tvillingarna Tväär kan bero på att manus är skrivet av den finländske serieskaparen Jaakko Seppälä. Översättningen till svenska är av Stefan Diös och teckningarna är av Cynthia C. Pineda.

Det hela är ett högtflygande och högklassigt fotbollsäventyr, där alla kör så att fjädrarna ryker, ända in i kaklet.

Kajsa kickar boll med Sveriges mesta fotbollslegender

Det svenska omslaget föreställer Kajsa Anka som kickar boll med Sveriges mest rutinerade fotbollsspelare genom tiderna, alla kategorier: den folkkära Caroline Seger. Mitt i tidningen finns en härlig lagaffisch med alla de ankifierade stjärnspelarna i laguppställning med Ankeborgs damfotbollslag. Det finns också en intervju med Caroline Seger, på baksidan av affischen, där hon bland annat avslöjar vilken figur i Ankeborg hon gillar mest och liknar mest … och vilka seriefigurer som hennes lagkompisar liknar mest.

Annorlunda Seger-intervju

Det här är ett fint specialnummer med fotbollstema, ett samlarnummer väl värt att spara. Både för serierna och för affischen med ett aldrig förr skådat all-star-lag. Och aldrig har väl SVT:s Sportnytt kommit på att fråga Caroline Seger om hennes förhållande till Farmor Anka!

print

Våra samarbetspartners