EMILY HENRY: SOMMARMÖTEN – forna collegevänner på sommarsemester genom åren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: People We Meet on Vacation
Förlag: Lavender Lit
Översättare: Anna Thuresson
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 429
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-28
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2022-06-10

Poppy och Alex har åkt på en gemensam sommarsemester i tolv år. De har varit bästa vänner sedan college. Poppy är trendspanande journalist i New York och får sina lyxiga resor betalda – och visst borde Alex, som är en fattig mellanstadielärare någonstans på den amerikanska vischan, uppskatta möjligheten att gratis åka med på Poppys extravaganta all-inclusive äventyr, där vinet och champagnen flödar? Paret planerar till och med att åka till Norge och Sverige för att uppleva pittoreska fjordar och ishotellet. Men den resan blir aldrig av.

Sommarmöten handlar om att hitta sitt kall och sitt drömjobb och sin svindyra, minimalistiska lägenhet i New York – och att ändå inte bli lycklig. Poppy inser att hon var mycket lyckligare när hon och Alex åkte på skitbilliga skitsemestrar tillsammans.

Letar efter lyckan – och sig själv

I romanens nutid är Poppy och Alex inte ens vänner längre. I ett försök att hitta lyckan – och sig själv – bestämmer sig Poppy för att försöka övertala Alex till en sista resa tillsammans. En billig skitresa, precis som förr i tiden. Men det som var charmigt med lågbudgetäventyr under collegetiden är nu bara fruktansvärt påfrestande … och skit.

Kommer de någonsin till Sverige?

Vad var det som hände, vad var det som krossade vänskapen? Kommer huvudpersonerna att bli vänner igen? Kommer de att bli mer än vänner? Och viktigast av allt: kommer de någonsin att få åka till Sverige? Frågorna hopar sig innan upplösningen…

One Day blir One Summer …

Rent berättartekniskt har vi en tråd som utspelar sig i nutid, där alla kapitel har rubriken “Den här sommaren”. Mellan dessa kapitel finns tillbakablickar, där vi får följa Poppy och Alex från den första sommaren och varje sommar framåt i tolv år, fram till bokens nutid. Denna del är lite som greppet i den numera klassiska romcom romanen (och filmen) av David Nicholls, One Day, men med “One Summer” istället för “One Day” för att symbolisera och sammanfatta vad som hänt varje år. Och med amerikaner istället för britter i huvudrollerna. Och inte alls riktigt lika skarpt spanande på samtida trender när det gäller livsstil och popkultur.

Otrendig påverkan

Hur kommer det sig att folk flyger över hela världen, året runt, utan att bry sig det minsta över “miljöpåverkan”? Och ja, detta utspelar sig före pandemin och flygkrisen. Vinet flödar, liksom utsläppen. Men man får ha i åtanke att amerikaner, till skillnad från européer, inte kan tågluffa till pittoreska fjordar och ishotellet i Jukkasjärvi.

Semesterläsning med semestertema – från paddling i Vancouver till vinpimplande i Toscana, med Poppy och Alex på vift.

print

Våra samarbetspartners