BUTHLER & GRIMWALKER : ISSTORM – färgstarkt birollsgalleri och flyhänt iscensatt raffel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag. Bokfabriken
Serie: Alex Storm (del 4)
Genre: Deckare
Antal sidor: 295
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-11-04

Dan Buthler och Leffe Grimwalker smider medan järnet är varmt och fortsätter låta inspirationen flöda. Bara lite drygt sju månader efter förra boken Stormfödd är Alex Storm tillbaka. Isstorm är titeln denna gång, men historien är allt annat än kylslagen.

Det börjar dra ihop sig på flera håll och sätt nu, och författarduon sviker knappast den här gången heller. För att nu travestera ett kortlivat parti på 90-talet, så har de onekligen haft drag under galoscherna i skrivarstugan ett rätt bra tag nu.

En ärkesvensk med outsiderstatus

För dramats huvudperson Alex Storm ter sig vardagen allt mer svårhanterlig. Att beteckna honom som insyltad från topp till tå i Hongkongs triadvärld vore ett understatement. Vem kunde tro det initialt när han introducerades i seriens premiärbok En perfekt storm som en stockholmsbaserad ärkesvensk, om än med outsiderstatus, vars största problem var en egen rörelse med försäljning av lyxbilar som gick knaggligt.

En tjänst och en präktig gentjänst

Just detta faktum resulterade dock i en olycklig spelkväll med en hänsynslös rysk gangster, som tog hämnd för att Alex vågade vinna ett hyfsat stor parti kort. Sedan var det klippt. Alex gjorde misstaget att be triadbossen och tillika halvbrodern Peter Bao om en tjänst. En tjänst som i sin tur krävde en präktig gentjänst, och på den vägen var det.

Kallhamrad lönnmörderska

När vi nu kommit till bok fyra i serien är Alex Storm så insyltad man kan bli. Han har till och med lämnat sitt diversifierade gangsterimperium i Stockholm med intentionen att så småningom ta livet av sin halvbror där i Hongkong. Ivrigt påhejad av dennes kallhamrade lönnmörderska Lily Rose, som mot alla odds gått och blivit betuttad i honom.

Samtidigt håller hans fru Jessica både på att bli en före detta i det privata och en bitter konkurrent i det professionella.

Och vad Peter Bao sysslar med ska vi inte tala om. Han har en storslagen avancerad plan att störta det kommunistiska Kina och tillsätta en demokrati. Allt med hjälp av egenhändigt distribuerade mobiltelefoner och sociala medier. Men kanske har han tagit sig vatten över huvudet den här gången.

Färgstarkt birollsgalleri

Utöver dessa fyra huvudkaraktärer – som faktiskt har tilldelats ungefär lika stora roller denna gång – finns det numera även ett lika intressant som färgstarkt birollsgalleri att njuta av. Jag kan känna att denna aspekt av Alex Storm-universumet riktigt blommat ut på allvar i Isstorm. Så extra plus för både det ena och det andra. Det är roligt att få lära känna figurerna bättre och få en bättre förståelse för vad det är som ”make them tick”.

Samtidigt lever naturligtvis även denna Alex Storm-berättelse högt på ett effektivt iscensatt raffel. Nervigt och actionladdat är nog orden jag letar efter. Samt faktiskt också tämligen överraskande. Skulle i alla fall inte vilja hävda att det hela känns förutsägbart.

Frågetecken hänger i luften

Hur det slutar? Med en cliffhanger, såklart. En präktig sådan. Som sig bör, och det är precis så som det ska vara. Det är om inte annat precis det man kommit att förvänta sig av Buthler och Grimwalker. Ett flyhänt handlag ända tills allra sista sidan. För lita på att en hel del frågetecken alltjämt hänger i luften även när den allra sista sidan är färdigläst.

print

Våra samarbetspartners