BUTHLER & GRIMWALKER : STORMFÖDD – mer substans, men intensiteten är minst lika hög som tidigare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Serie: Alex Storm (del 3)
Genre: Deckare
Antal sidor: 302
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-03-31
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2022-01-14

Öppningen är både dramatisk och våldsam. Triadhöjdaren Peter Bao hamnar i ett dödligt farligt affärsmöte med en (över)kaxig drogbaronboss, som ändar i en dumdristig duell modell rysk roulette.

Fast i handlingens centrum ser vi förstås alltjämt dennes svenske halvbror Alex Storm och hans fru Jessica, som led en obeskrivlig förlust på det personliga planet i förra boken Kastvindar.

Trubbel följer honom

Så frågan är nu om deras äktenskap ska överleva tragedin, och givetvis hur paret ska klara av det gradvis allt tyngre ansvar som lastats över på Alex i synnerhet och Jessica i allmänhet av Peter Bao, som är ute efter att skapa en knarkblomstrande triadfilial värd namnet på den svenska bakgården.

Samtidigt följer trubbel Peter vart än han går på hemmaplan. Om inte annat är det uppenbart att någon är ute efter att ta honom av daga. Hans aggressiva expansion som går ut på att samla alla i brottssyndikatet under det egna paraplyet går inte hem hos alla berörda trots löften om generös avkastning.

Förräderi av stora mått väntar

Så vad gör Alex i det läget? Åker till Hongkong för att träffa sin bror för att försöka få honom att släppa sitt grepp. Ett klokt drag eller inte. Vem vet, men det kan måhända vara värt ett försök.

I släptåg på Alex följer dramats hit-woman Lily Rose, Peters ”städare” och tillika en oberäknelig dam som försöker komma Alex nära i syfte att bli fri från sin chef och mentor. Vilket förstås är något helt annat än att följa Peters order och hålla koll på Alex. Vi talar förräderi av stora mått förstås, men Lily Rose väntar på det rätta ögonblicket att sätta sin plan i verket. Agendan är huggen i sten.

Kokain och känslig information

I samma veva vandrar Jessica motvilligt ner för minnenas aveny för att lösa bristen på kokain i den stockholmska verksamheten. Ända till Colombia. Det är där hennes kärlek från den galna ungdomen huserar i egenskap av en kartellboss. Roberto är namnet, och han och brodern Antonio kan hjälpa Jessica med hundra kilo kokain i månaden. Om de kan låta sig bevekas det vill säga.

Som om inte detta vore nog är Alex mor Anna Storm i dödsfara. Det har något med känslig information att göra, så nu har hon återvänt till rötterna i Norrland för att gömma sig och i bästa fall rädda livhanken.

Flashbacks från den vilda ungdomen

Som synes är det i vanlig ordning mycket på gång även denna vända med Alex Storm. Intensiteten är minst lika hög i denna tredje del som föregångarna. På samma gång har författarduon gått in för att fokusera mer på de olika karaktärerna än tidigare. Det är flashbacks från Jessicas vilda ungdom, mer inblick i Peters ”wheeling and dealing” och brutala vardag och ytterligare intresse för Lily Rose skruvade tankemönster. Dessutom blir man serverad en bild av Anna Storms förflutna som ger klarhet i hennes bakgrund.

Alex inte lika mycket i centrum

Allt detta adderar både ett visst mått av djup och substans inför framtiden. Vilket är välbehövligt om serien nu ska fortsätta rulla på ytterligare ett antal böcker.

Följaktligen är inte Alex lika mycket i centrum denna gång, och det är helt okej. Han behöver inte vara det hela tiden. Det är trots allt ett som helhet färgstarkt galleri Buthler och Grimwalker byggt upp, så det vore synd och skam att inte dra nytta av detta faktum.

Lika snyggt och drivet som tidigare

Vad mer? Tja, slutet här ter sig långt ifrån lika chockartat som i föregångaren. Det förmedlar snarare både oro och oförutsägbarhet. Fast i övrigt hålls spänningen som förväntat vid liv lika snyggt och drivet som tidigare. Vilket förstås säger en del om skrivarparets förmåga och effektivitet när det gäller att skriva inspirerat raffel.

En no brainer med summering

Ska något negativt nämnas, så är det väl att man hade önskat en kortare summering av vad som inträffat i tidigare böcker. Så gjorde Buthler och hans dåvarande skrivarpartner med serien om psykopaten Christopher Silfverbielke när historien börjat växa till, så varför inte här också?

Detta borde liksom vara standard för alla bokserier som i första han bygger på fortsatt fokus på en huvudhandling snarare än på enskilda fall varje gång. Det framstår liksom som en så kallad no brainer.

print

Våra samarbetspartners