BUTHLER & GRIMWALKER : KASTVINDAR – imponerande inspirerat historieberättande med chockerande cliffhanger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Serie: Alex Storm (del 2)
Genre: Deckare
Antal sidor: 327
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-08-12
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-03-15

Dan Buthler vilar inte på lagrarna. Efter att ha skilts från Dag Öhrlund och det gemensamma projektet om psykopaten Christopher Silfverbielke efter nio böcker har han dragit igång en ny serie, nu i par med Skånebaserade författaren Leffe Grimwalker.

Alex Storms universum fördjupas och breddas

2019 såg En perfekt storm, första delen om Alex Storm dagens ljus, och denna historia om outsidern – till hälften svensk till hälften asiat med rötterna i Hongkong – som har en nästan osannolik förmåga att hamna i klistret ser också ut att bli en långkörare.

Till att börja med serveras vi nu ”tvåan”, och här fördjupas och breddas Storms universum ytterligare. Inte minst sätter författarduon ordentligt med ljus på halvbrodern Peter Baos göranden och låtanden i egenskap av boss i Hongkong-triaden. Vi får veta mer om hans bakgrund . Han utbildades i Storbritannien, men kom hem i tidig ålder, och fick lära sig ”bli en man” och följa i den reserverade, men också grymme och hårdföre pappans spår tidigt. Även om ingen kunde förutspå precis hur tidigt.

Tjänsten krävde gentjänster

Nu i vuxen ålder har Peter stora planer. Han vill bli bossarnas bos i triaden och ända alla krig fortsättningsvis. I samband med detta ställer han ultimatum till sina kollegor och konkurrenter. Eller ger ett erbjudande de inte kan tacka nej till, för att nu travestera Gudfadern.

Samtidigt väver han på avstånd ett nät kring sin halvbror i kalla norden. Alex får aldrig chansen att glömma att han fick hjälp att klara sig ur en omöjlig knipa tidigare – läs i första boken. Tjänsten Peter gav krävde gentjänster, vilket ledde till att Alex numera är insyltad med såväl ett illegalt kasino som prostitution och kokain.

Ska dränkas av vitt pulver

Kokain ja, det är det nya stora i verksamheten, som drivs via en oansenlig kinakrog i Älvsjö som front. Tanken är att det snortsugna och snustorra Stockholm ska dränkas av högkvalitativt vitt pulver, något Alex bävar för. Bara tanken på att mottaga hundratals kilo på ett bräde att prångla ut ger honom panik och får honom att bara vilja sätta sig ner och kränga glass för att dämpa pressen och stressen.

Ändå lyckad den forne outsidern och slagskämpen ta sig samman och hålla ihop allt till slut. Eller man kanske ska säga för tillfället istället. Hur som helst är det lätt att bli imponerad av hans överlevnadsinstinkt. Fast frågan är om han klarat sig utan sin förvisso aningen krävande, men ack så starka och kärleksfulla fru Jessica. Eller den gamla, men inte alls fragila räknegumman Ma och hennes gigantiske son, murbräckan Wong. Eller nya ungdomliga fyndet Lissie, som visar sig vara en hejare på att vidaresälja kokain anonymt till dealers som gör grovjobbet.

Kaxiga och handlingskraftiga kvinnor

Det är inte utan man påminns om devisen kvinnor kan, när man plöjer Kastvindar, och det är onekligen ett extra plus att de både är kaxiga och handlingskraftiga. Å andra sidan orsakar Peters oberäkneliga sändebud, yrkesmördaren Lily Rose mest bara huvudvärk. Liksom gravida Kriminalkommissarien Nina, som snokar i Alex affärer i hopp om att hitta sin döde pojkväns mördare.

Fast hur illa det än ser ut verkar det som om den ofrivillige kriminelle före detta bilförsäljaren trots allt alltid överleva allt kriserna och hoten. Innan klimax lyckas han till och med agera som en enande respektingivande gangster på allvar. Med benägen hjälp av sin bättre hälft, bör tilläggas.

Ett slut som berörde

På samma gång ska villigt erkännas att Kastvindar inte slutar i en positiv ton. Istället bjuds man på sådan djup tragedi att man nästan sitter och gapar. Chockerande, skulle nog somliga uttrycka det som. För egen del satt jag nästan och gapade. Det här var ett slut som berörde. Undrar just hur Alex och Jessica ska resa sig efter det här. Det här mina vänner är en cliffhanger som heter duga.

Så vad ska man egentligen säga mer än att Buthler & Grimwalker lyckats över förväntan med att bygga ut sitt universum i denna ”tvåa”. Det finns många färgstarka karaktärer i persongalleriet. Folk som man vill veta mer om.

Imponerad över inspirationen

Samtidigt är det bra och starkt flyt och driv i historien, och stickspåren till Peter Baos Hongkong ger goda möjligheter till ytterligare fördjupning i Alex bakgrund. Låt oss hoppas att så blir fallet.

Sedan att Kastvindar är en överlag flyhänt skriven skapelse överraskar kanske inte. Däremot kan jag vara åtminstone lite imponerad över inspirationen i historieberättandet. Jag misstänker att författarduon sprutar ur sig idéer redan i detta nu till bok nummer fyra. Eller rent av till ”femman”, vem vet.

Skriven 2021-01-19

Läs mer om boken här

Fotnot: Tredje boken om Alex Storm bär titeln Stormfödd och släpps den 6 april 2021.

print

Våra samarbetspartners