JK ROWLING & STEVE KLOVES : DUMBLEDORES HEMLIGHETER: FILMMANUSET – i många fall är manuset tydligare och vettigare än filmen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Fantastic Beaste: The Secret of Dumbledore
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Fantastiska vidnunder (del 3)
Översättare: Åsa Kempe
Genre: Fantasy & magisk realism
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 269
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-07-20

Skådespelaren Eddie Redmayne avslöjar varför han älskar början på den nya Fantastic Beasts filmen, som ger Newt Scamander en veritabel actionpackad Indiana Jones introduktion. Kostymdesignerna Colleen Atwood analyserar bland annat Dumbledores exklusiva klädstil. Producenten David Heyman filosoferar över varför Dumbledore jobbar så hårt på att rätta till sina ungdomliga misstag och vad det egentligen är för mening med att släpa runt den glade bagaren från Queens på ett magiskt uppdrag.

Vi kanske inte får veta så mycket mer om Dumbledores hemligheter, men vi får veta en hel del om filmproduktionens hemligheter. Bland annat hur man under covid-19 pandemin byggde upp magiska versioner av Berlin, Bhutan och Kina på bakgården till Leavesden Studios i Hertfordshire, England. Magi händer inte bara. Man får jobba för den.

Det är detaljerna som gör helheten

Mycket av arbetet bakom kulisserna syns knappt, eller inte alls, i den färdiga filmen. Det minutiösa arbetet är mest till för att hjälpa skådespelarna att leva sig in i sina roller. Men de stackare som skapat Jacob Kowalskis specialdesignade kvittoblock, det magiska Tysklands små sexkantiga mynt, tågbolagets tågtidning och tågbiljetter, Gellert Grindelwalds personliga motorhuvsemblem, Dumbledores släktvapen eller Hogwarts skrivböcker, de får nu se sina alster i tryck och i fokus.

Vad vore det magiska modet utan Colleen Atwood?

Det här är en extremt trivsam bok för alla som gillar att grotta ner sig i detaljer kring ett världsbygge och en filminspelning. Det är också trevligt att andra personer än kända skådespelare får komma till tals — vad vore denna värld utan kostymmagikern Colleen Atwood? – och boken är full med läckra kostymskisser och “concept art”. Givetvis finns hela filmmanuset med, inte bara vad folk säger utan även hur och varför. (I många fall är filmmanuset tydligare och vettigare än själva filmen).

Avslöjas det några nya hemligheter?

När det gäller Dumbledores hemligheter … så finns det fortfarande en hel del för fansen att diskutera. Egentligen avslöjas inga nya hemligheter här.

Efter sju Harry Potter böcker, åtta Harry Potter filmer, en Harry Potter teaterpjäs, ett stort antal spin-off böcker, två Fantastic Beasts filmer … så är ämnet tämligen uttömt.

Men det är två saker som vi fortfarande inte vet om Dumbledore, och dessa två saker vet vi fortfarande inte mycket mer om när den senaste Fantastic Beasts filmen är slut.

Vad vet vi säkert om Dumbledore?

Vad vi vet med säkerhet är att … Newt Scamander börjar på Hogwarts 1908 och då blir han undervisad av den charmige gamle läraren Dumbledore, som har en förkärlek för att klä sig i exklusiva, tredelade kostymer, skräddarsydda i lyxiga material. Hans favoritaccessoarer är magiskt vinkande skinnhandskar och eleganta hattar. Dumbledores kärleksaffär med Grindelwald ligger långt tillbaka i tiden, i hans passionerade ungdom.

Harry Potter börjar på Hogwarts 1991. Dumbledore är rektor, undervisar sällan, klär sig numera i något som ser ut som morgonrockar med tillhörande nattmössa … och den passionerade kärleksaffären med Grindelwald ligger ännu längre tillbaka i tiden.

Två Dumbledoreska mysterier kvarstår

Det finns två mysterier som aldrig besvaras i Dumbledores hemligheter.

1) Hur Dumbledores elegans och känsla för stil kunde urarta så radikalt på 83 år. Vad hände?
2) Hur krossat blev Dumbledores hjärta? Har Dumbledore inte haft en pojkvän, flickvän eller icke-binär vän sedan sitt ungdomliga felsteg med Grindelwald … ?! Som måste ligga över hundra år tillbaka i tiden, med tanke på att Dumbledore anses som gammal och vis redan 1908. (Dumbledore lär vara 27, men han ser ut som, och klär sig som, 50. Jude Law är 50, vilket påverkar intrycket.)

En evig dandy

1926 jobbar Dumbledore aktivt på att reparera sin ungdomssynd (det vill säga att han blev romantiskt involverad med världens ondskefullaste trollkarl och försökte hjälpa hen att ta över världen) och skickar Newt Scamander till Amerika på livsfarligt uppdrag. Här börjar Fantastic Beasts serien. Och Dumbledore ser exakt likadan ut i hela serien, en evigt elegant 50-åring och gentlemannalik dandy.

Mads Mikkelsen filosoferar kring Grindelwalds motiv

Skådespelarna delger sina tolkningar av sina karaktärer i boken och intressantast är Mads Mikkelsens filosofier kring Grindelwald. Det går så klart inte att spela en ond person. Det vore ologiskt. Mads har konstruerat en backstory där “mugglare”, alltså icke magiska personer, skadade Grindelwald som barn, vilket gjort honom hämndlysten, och Dumbledore krossade Grindelwalds hjärta. Därför har Grindelwald nu deklarerat krig mot världen i allmänhet och mugglarvärlden i synnerhet. Det är bara logiskt …

Bäst i historien

Mads Mikkelsen är hitintills den bäste Grindelwald i historien. Med tanke på att Mads verkar ha försökt förstå sin huvudperson, och han har gjort honom sympatisk (ur sin egen synvinkel), är det lätt att förstå att han lyckades med sin rolltolkning.

Det finns drag av “actors studio” över Dumbledores hemligheter – de skådespelare som delar med sig av sina hemligheter är så klart de bästa och mest intressanta.

print

Våra samarbetspartners