ANNA LUNDGREN : HEMLIGHETER ÖVERALLT – Lugo och Lill, ett trevligt par att hänga med

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Lugo och Lill
Illustratör: Maya Jönsson
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-03-23

Lill är liten, snabb och äventyrslysten. Lugo är stor, lugn och eftertänksam. De är bästisar. Och bästisar ska inte ha hemlisar för varandra. Eller hur? Ändå upptäcker de två att det finns hemligheter överallt.

Lill vill gå på äventyr och smaka på vildhallonen. Lugo låtsas som om han inte hör. Han dyker ner i närmsta buske och sticker ner sin nos i en ros. Djupt andetag. Lugo älskar trädgården. Där kan han i lugn och ro gå runt hela dagarna och pyssla.

Plums ända in i baljan

Lill vill gå och bada. Lugo vill inte. Han påpekar att hon kan bada i baljan i trädgården. Lill surar tills hon upptäcker att det redan finns badgäster i baljan – små lurviga fantasidjur som kallas lussor.

Lussorna påminner lite om mucklorna i Pettson och Findus böckerna. De är små och har en hemlig värld och kan fylla ut illustrationerna. Och dynamiken mellan Lugo och Lill är som ett eko av de gamla favoriterna Pettson och Findus. Pettson är stor och eftertänksam och har mycket att göra, medan Findus är liten och lekfull och pigg på äventyr (och Findus har lätt för att hitta mucklor att leka med).

På andra sidan häcken

Lill är glad över sina nya små kompisar i baljan, och bestämmer sig för att ha en hemlis för sin bästis. Även om man inte ska ha hemlisar för sin bästis. Sedan kommer Lugo och har en hemlis, och det tycker Lill inte om. Det är orättvist! Hon spelar ut ”ha inte hemlisar för din bästis”-kortet direkt.

Tillsammans upptäcker Lugo och Lill en ännu större hemlis, en hemlig värld som man kommer till genom ett hål i häcken. Och när mörkret faller så berättar Lugo sin allra största hemlis för Lill: att han är mörkrädd. Det har han aldrig berättat för någon.

Är det bra med hemlisar?

Det finns roliga hemlisar att dela som blir roligare när man delar med någon, och så finns det saker som inte är så lätta att dela med någon, men de blir lättare att bära efter delningen. Det finns hemligheter överallt. Av alla sorter.

Dessa funderingar kan vara en bra upptakt till att diskutera om man ska ha hemlisar och vilka som man ska hålla på – ingen ska kunna tvinga dig att inte berätta om saker som ger dig obehag. Med motivationen att det är en hemlis.

Lekfullhet i text och bild

Det finns ett fint samspel mellan text och bild och ibland korvar sig texten lekfullt i bilderna, till exempel för att understryka Lills entusiasm inför att gunga – och även smärtan när hon ramlar ner.

Det här är dock långt ifrån en börja läsa själv bok i utformningen, texten kan vara svår att se. Dels för att texten flyter in i illustrationerna och tidvis kör vita bokstäver på färgad bakgrund, dels för att berättelsen presenteras i en slags textad skrivstil där det kan vara svårt att se skillnad på en del bokstäver.

Trivsamt trädgårdspyssel

Lugo och Lill är ett trivsamt par att hänga med, trädgårdspysslet och alla fantasiorden gör att den passar nästan bättre för vuxna läsare och trädgårdsentusiaster. Barnen vill gärna plocka de där lejonblommorna, lejonklockor, (som inte finns i verkligheten) och smaka på gullbären (som inte heller finns i verkligheten). Det finns däremot gyllenbär (som inte direkt är en barnfavorit).

Vi får trösta oss med lite frusna blåbär och frusna mangobitar. Och man kan också trösta sig med att näbbdjur finns i verkligheten, och de är mycket underligare och roligare och märkligare än de påhittade lussorna.

print

Våra samarbetspartners