RANSOM RIGGS : FÖRÖDELSERNA I DEVIL’S ACRE – skräck snarare än fantasy och ännu en barnarmé mot en ond despot

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Desolations of Devil´s Acre
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Miss Peregrine (del 6)
Översättning: Jan Risheden
Genre: Skräck- & spökhistorier, Rysare
Läsålder: 12-15 år
Antal sidor: 552
Format: inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-06

Miss Peregrine-serien har blivit ett världsfenomen. Böckerna har svartvita, suggestiva omslag och i volymerna finns reproduktioner av viktorianska trickfotograferade kort av fenomen och besynnerligheter. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn har också blivit färgstark film i regi av Tim Burton med den svenskättade Eva Green i titelrollen. Nu är det dags att säga hejdå till Miss Peregrine och alla de besynnerliga barnen i den sista delen i denna hexalogi.

Förödelserna i Devil’s Acre tar oss tillbaka till början. Jacob och Noor befinner sig återigen i Jacobs farfars hus. De har tagit sig ur V:s loop på något oförklarligt sätt som de själva inte förstår, de befinner sig i Florida och huvudfienden Caul är tillbaka. Caul har blivit uppgraderad, har fått nytt liv och nya superhjältekrafter, och han kräver lydnad och dyrkan av de besynnerliga. Några av dem går med honom och uträttar hans ärenden. Detta är den dåliga sidan – ungefär som Magnetos sida av mutanterna i serien X-Men. Historien har begått oförrätter och minsann, här ska det hämnas och utdelas lidande.

Alla ska med

På den goda sidan finns Jacob och Noor och deras vänner: Miss Peregrine och alla de bekanta besynnerliga barnen som finns på Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. De ställer alltid upp för varandra och lämnar aldrig någon i sticket. Alla ska med. Ja, Miss Peregrine & Co påminner en del om Charles Xavier och hans goda, väluppfostrade mutanter på Xaviers skola för besynnerliga barn. (Fast han kallar dem inte för besynnerliga).

Ännu en barnarmé mot ond despot

Det finns också klara likheter med Dumbledores armé i Harry Potter böckerna. Eftersom skolan i X-men ständigt förstörs och brinner ner till grunden (och elever och lärare stryker med på kuppen) och eftersom så många barn och på Hogwarts dör i krig mot Voldemort och hans anhängare så måste Xavier och Dumbledore vara tidernas sämsta rektorer. “Trygg plats för särskilt begåvade barn” – jo, pyttsan. Men det brukar det talas tyst om. Vad man inte har längtat efter är ännu en barnarmé som ska slåss mot ännu en ond despot.

Cirkulär resa

Hur står det till med huvudpersonens resa i denna serie? Den går runt i en ring. Jacob har länge längtat efter att också vara besynnerlig — när han får sin önskan uppfylld längtar han efter att bli vanlig (en klagolåt som många X-men kan relatera till) och nu i denna sista volym vill han vara speciell igen – och han omfamnar sin besynnerlighet och sin nya familj.

Slutstrid och uppoffringar

Handlingen är “war is coming”, slutstrid och uppoffringar. Allt man kan förvänta sig av en sista del i en serie. Till skillnad från tidigare delar i serien så utforskas inte nya, spännande delar i detta universum – det är mest en rehash av gamla grejer (och inte bara gamla foton). Dessutom är genren denna gång snarare skräck istället för fantasy med humor och påhittighet. Förmodligen tänker författaren att läsarna har blivit äldre.

Men rekommenderad läsålder är fortfarande 12-15 år (en film med samma innehåll hade fått 15+ gräns) och 550 sidor är en mastig tegelsten för målgruppen. Det är många upprepningar av vad som sagts tidigare i serien, och många, långa förklaringar. Ibland onödigt, eftersom man ändå vet vad som vad ska hända, ibland onödigt, eftersom skeendet fortfarande är ologiskt och oförklarligt även efter förklaringarna.

Vem skulle vinna en basketmatch?

Fotona är däremot fortfarande roliga – och det är många gånger mycket skojigare att hitta på egna berättelser kring bilderna och de som finns på dem. Det fanns en gång i tiden en alternativ underhållningsvärld …

Är det slut nu på riktigt? Man ska aldrig säga aldrig. Vem vet, det kanske till och med blir en film där Miss Peregrines och Charles Xaviers respektive skyddslingar får ledigt från skolan och sina dagliga slagsmål för att mäta sina krafter mot varandra i en basketmatch, så att vi en gång för alla får veta vilka som har bäst (eller minst värdelösa) superkrafter. Titel: Peregrine’s peculiars versus Charles’ X-men: The Space Jam.

print

Våra samarbetspartners