KATE MORTON : HUSET VID SJÖN – mystiska hemligheter på engelska landsbygden och en skickligt konstruerad intrig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Lake House
Förlag: Månpocket
Översättning: Louise Thulin
Genre: Deckare, Drama
Antal sidor: 441
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2017-02-06

Hemligheter. Hemligheter. Hemligheter. Just när man följt ett spår och tror sig ha gåtans lösning så uppenbarar sig ett nytt lager hemligheter. Och ännu ett. Och ännu ett. Det är skickligt gjort. Kate Morton skriver ett slags deckare (som inte kategoriseras som deckare) där man följer olika vindlande vägar till sanningen om vad som egentligen hände.

Alice Edevane är mycket nöjd med sitt nya manuskript. Historien om ett litet barn som kidnappas och mördas, som hon bara berättat för trädgårdsmästaren … Ingen, utom Agatha Christie, skulle våga ha ihjäl ett barn!

1933 och en strålande sommar

Läsaren känner snabbt igen Mordet på Orientexpressen, som baserades på ett verkligt fall, Charles Lindberg fallet, där ett barn kidnappades, lösensumman betalades, men barnet återlämnades aldrig och hittades mördat.

Imaginär skuld

Alice är mäkta nöjd med sin första deckare, ända tills lillebror kidnappas midsommarnatten 1933 och försvinner för alltid … Har någon kopierat intrigen i hennes deckare?

Alice känner sig skyldig. År 2003, när Sadie Sparrow under sin semester börjar rota i det gamla fallet (mest för att ha något att göra), känner sig Alice fortfarande skyldig. Men begravna hundar – eller begravna manuskript har en tendens att komma tillbaka och spöka.

En känd deckarförfattare

Alice Edevane är anno 2003 en känd deckarförfattare som har fått alla utmärkelser som finns att få och som verkar skriva deckare i samma stil som P.D. James – den typen av högkvalitetsdeckare som riktiga kommissarier uppskattar att läsa, eftersom de är så verklighetstrogna.

Mot alla odds blir hon vän med Sadie, men ska det gå att få reda på sanningen så här lång tid efteråt? Och hur står det egentligen till med Sadie? Hon blev avstängd från sitt jobb, för hon blev för engagerad i ett fall med ett utsatt barn, en liten flicka, och hon gick till pressen och läckte information. Givetvis för att hitta sanningen, men att vara en läcka räcker för att bli avstängd från jobbet. Eller för att bli påtvingad semester. Minnen av Sadies egen dotter kommer också tillbaka och spökar.

Vindlande väg mot sanningarna

Temat adoption och uppoffring går som en röd tråd genom hela romanen. Sadie funderar på vad mödrar uppoffrar för sina barn – men egentligen handlar det snarare om vad de uppoffrar för sina män. För att bibehålla skenet utåt och inte avslöja hur männen egentligen är.

Huset vid sjön är en bok som man gärna läser så snabbt som möjligt, även om hela volymen är 448 sidor, för att komma till slutet då alla smarta, invecklade fnurror på de röda trådarna vecklas ut och förklaras. En skickligt konstruerad intrig och charmiga miljöer förgyller regniga och dimmiga dagar, då man gärna drömmer sig bort till ett mystiskt, övergivet hus, som taget ur Charles Dickens Great Expectations, någonstans på den engelska landsbygden …

print

Våra samarbetspartners