ALT FOR NORGE – årets stora feelgood-film om fotboll

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Alt for Norge
Regi: Daniel Høglund och Jo Vemund Svendsen
Dokumentär med Rune Bratseth, Jan Åge Fjørtoft, Oyvind Leonhardsen, Egil Olsen, Kjetil Rekdal
Land: Norge
År: 2022
Genre: Dokumentär, Sport
Längd: 114 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Fotbolls-EM i England pågår för fullt, och med osviklig tajming har SF passat på att släppa årets stora feelgood-film om fotboll (i alla fall om man får tro den norska tidningen VG). Text på norska, svenska, danska och finska finnes … och allt är sant.

Den 23 juni 1998 gapar alla gator i Norge tomma. Alla följer det norska landslagets sensationella framfart i VM. Vi befinner oss i Marseille. Brasiliens målvakt Claudio Taffarel ser lugn ut, samtidigt som norrmannen Kjetil Rekdal förbereder sig för sitt livs viktigaste straff.

Det största ögonblicket är runt …

Norges 2-1 seger mot Brasilien har röstats fram till Norges största idrottsögonblick genom tiderna.

2001 blev förresten Tomas Ravellis straffräddning, den som gav Sverige VM-brons i fotboll i USA 1994, utsedd till Sveriges största idrottsögonblick.

Sverige och Norge är länder som har gott om OS-guld, VM-guld, Paralympics-guld, tennisframgångar (Björn Borg – fem raka Wimbledon!) och oförglömliga vintersportsstjärnor att visa upp. Ändå toppar fotbollen. Utan guldkant.

Vem är bäst i Norden?

Visst finns det en viss rivalitet om vem som är bäst i Norden. Visst finns det många svenskar som retar sig på att Norge länge varit så överlägsna inom längdskidåkning och skidskytte och senare även alpint … och nu har de dessutom friidrottsstjärnor som håvar hem guld och världsrekord! Och ett par högt rankade tennisstjärnor! Var inte det Sveriges grej?

Om det blir för mycket med att titta på en film om norska framgångar i fotboll också … kan alla svenskar passa på att kolla in highlights från NRK:s sändning av gruppspelsmatchen England-Norge i detta fotbolls-EM.

Inledningsvis är kommentatorerna självsäkra och räknar med vinst, av tjugo möten vinner ju Norge typ femton … Och på slutet av sändningen hör man bara ett avmätt: “Nu har Beth Mead bollen igen. Nu blir det väl mål igen …“ Paus. “Jaha. Det blev mål igen. 8-0. Nu går visslan. Nu är eländet över. Nu går vi och gräver ner oss …”

Ett negativt fotbollsrekord

Värre än tennissiffror. 8-0 är den största vinsten – eller den största förlusten – i alla mästerskapssammanhang någonsin. Ett förlustrekord som man inte gärna vill ha på sitt CV.

I brödrakampen (eller systrakampen) ska man dock komma ihåg Norges slutgiltiga dom dagen efter: Allt var Sveriges fel! Laget hade en svensk tränare.

Mycket gemensamt

Allt för Norge är så klart en hejdundrande trevlig fotbollsfilm – och när du letar efter denna film, var säker på att du inte av misstag beställer TV-serien Allt för Norge där ett gäng amerikaner ska hitta sina norska rötter.

Den svenska motsvarigheten heter Allt för Sverige. Sverige och Norge har mycket gemensamt. Utvandring, TV-idéer, kärleken till fotbollen … och att bli heligt förbannad på grannen när det går söderut.

print

Våra samarbetspartners