SPIONEN – en skådespelerskas hjältemod som dubbelspion plus extra spänning, action och romantik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Engelsk titel: The Spy
Regi: Jens Jonsson
Skådespelare: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Lassgård, Damien Chapelle, Alexander Scheer, Erik Hivju
Land: Norge
År: 2019
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 110 minuter
Format: DVD, Blu-Ray, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Lagom till Norges nationaldag släpptes Spionen (The Spy) på DVD. Huvudperson: Norges mest kända spion genom tiderna. Till vardags filmstjärna. Hennes spionkodnamn var Bill. Hennes filmstjärnenamn var Sonja Wigert. Uppdrag: att infiltrera nazisternas högborg i Norge och att bli rikskommissarie Josef Terbovens älskarinna. Priset om hon misslyckas … Ett mycket högt pris.

Sonja Wigert var en otroligt vacker och talangfull skådespelerska, stor filmstjärna, stjärna i några av 1940-talets mest inkomstbringande biofilmer – spana in Ombyte av tåg där hon spelar mot Hasse Ekman som även regisserat filmen! – och även stor stjärna på teaterscenerna. Både i Sverige och Norge.

Farligt spel som dubbelspion

Sonja Wigert verkar först av allt inte ha varit speciellt intresserad av politik, men medlemmar av hennes familj var med i motståndsrörelsen och de fängslades av nazisterna.

Hur kan man ge sig in i ett farligt spel som dubbelspion? En del av svaret är att Sonja hoppades på att rädda sin far från döden i ett koncentrationsläger. Sonja jobbade för CIA, de allierade britterna och den svenska underrättelsetjänsten (hennes svenska kontaktperson spelas av Rolf Lassgård i filmen) – men nazisterna var övertygad om att hon var deras spion.

Sonja Wigert spelade ett livsfarligt dubbelspel. Man skulle kunna kalla det hennes livs viktigaste – och livsviktigaste – roll. Sonja Wigerts verkliga liv överträffar allt som man kan se på film … Och då har Sonja Wigert ändå varit med i några enastående filmer som gjort avtryck i filmhistorien.

Framgångsrika komedier

Idag kopplar man främst ihop Wigert med dramatiska och tragiska roller. Hon kallades inte för inte för Norges Greta Garbo! – men hon har också gjort några riktigt folkliga och framgångsrika komedier. Kolla gärna in Hennes lilla Majestät, Räkna de lyckliga stunderna blott och En fluga gör ingen sommar – alla är framgångsrika Sonja Wigert-komedier. Sonja Wigert var dessutom en talangfull teaterskådespelerska.

Spionen eller The Spy, (vilket är filmens internationella titel) är baserad på boken Sonja Wigert av Iselin Theien.

Filmen Spionen är ett ensembledrama bekostat av många olika finansiärer och med skådespelare från många olika länder. Huvudrollen innehas av Ingrid Bolsø Berdal (känd från Westworld) – hon ser inte ut som Sonja Wigert, hon verkar mycket, mycket längre och tuffare, och rör sig på ett annat sätt.

Hon har också ett annorlunda tonläge när hon pratar, men hon är mycket bra på att vara tvåspråkig på svenska och norska, precis som den verkliga Sonja Wigert. Hon är också bra på att se heligt förbannad ut, vilket hon får tillfälle till många gånger under filmen. De där mesiga svenskarna gör ingenting. Lovar runt och håller tunt …

Svenskarna förhalar och framstår som mähän

Sonja undrar var i hela världen svenskarna var och vad de gjorde när Norge invaderades. Hon gör den svenska underrättelsetjänsten många tjänster och de lovar gång på gång att rädda hennes föräldrar undan nazisterna, hennes far tillfångatas och hamnar på det ökända fånglägret Grini, men nej. Svenskarna förhalar gång på gång.

Svenskarna framstår som riktiga mähän i den här filmen. “Det var de väl också i verkligheten,” påpekar en nära vän. Den som vill se reklam för svenskt civilkurage får leta reda på en annan film eller bok. Den här filmen gör återigen mycket för att cementera svenskarnas rykte som mähän.

Norskt kostymdrama visar framfötterna

Norskt civilkurage finns det gott om. Reklam och trailers medföljer filmen Spionen om två andra norska filmer: Kungens val och Den 12:e mannen, som också handlar om Norge och norskt hjältemod under andra världskriget. Fantastiskt bra filmer, mycket välgjorda, riktiga fullpoängare. Norskt kostymdrama visar verkligen framfötterna, gång på gång.

Ingen kan tvivla på hennes civilkurage

Medföljer DVD utgåvan av Spionen gör även en hel extra långfilm Mitt folk är icke ditt från 1944 med den riktiga Sonja Wigert i huvudrollen. Hon spelar i princip sig själv, en konstnärlig själ, en talangfull pianist som gör en insats för att rädda sin familj och sitt land. Ingen som ser den filmen kan tvivla på Sonja Wigerts civilkurage och hennes jädrar anamma – och hennes aktiva motstånd mot de som invaderat hennes kära hemland. Hela filmen är som en parabel om vad som hänt och händer i Norge och om vikten att göra motstånd … utan att några namn nämns. Inte ens “Norge“. Allt för att komma runt censuren.

En hel långfilm på köpet – lika lång som huvudfilmen och full av tidens stora filmstjärnor är förmodligen det generösaste extramaterialet någonsin. Det gör denna nya release till en “double feature” upplevelse.

Rolf Lassgård i huvudroll

Spionen har en lång lista av både nordisk och internationell talang när det gäller skådespelare. Bland svenskarna märks särskilt Rolf Lassgård, som innehar en huvudroll och dessutom är filmens berättare, Bo Widerbergs son Johan som promenerar i parken med en gullig tax, och Lena Endres son Edvin som spelar en aningslös och söt ung fotograf, som utan att begripa det hjälper helt fel personer och utsätter både sig själv och andra för livsfara.

Fångar en talangfull skådespelerskas hjältemod

Som i så många biopics – intrigen följer inte helt och hållet verkligheten, – man måste tydligen få in lite extra spänning, några fler actionscener och lite extra “romance“ för filmmediets skull – och man missar även att ge credd och nämna en hel del av Sonja Wigerts framgångar som spion och viktiga avslöjanden som hennes arbete ledde fram till.

Men i stora drag fångar filmen en talangfull skådespelerskas hjältemod och gör intryck som ett påkostat och mångfacetterat kostymdrama, där det talas norska, svenska, tyska, engelska … och så vidare. Bara det är ett plus. Att inte alla karaktärer talar amerikanska med fejkade brytningar. Och Sonja Wigert är flytande på åtminstone fyra språk (vilket hörs under filmens gång). Det här är en passande “tribute” till en av nordens största filmstjärnor genom tiderna, Norges egen “Greta Garbo”.

Skriven 2021-05-16

print

Våra samarbetspartners