BLACK WIDOW – rip-off på James Bond och ett läxförhör på Marvel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Cate Shortland
Skådespelare: Scarlett Johansson, Florence Pugh, David Harbour, O-T Fagbenle, Ray Winstone, Rachel Weisz
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Sci-Fi, Äventyr
Längd: 134 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Walt Disney Pictures
Betyg: 2

No time to die! 007 film nummer 25 lär få biopremiär i slutet av september – tidigare premiärer har blivit uppskjutna på grund av nya vågor av coronapandemin och nya lockdowns. Men redan nu kan man se vad som känns som en rip-off av en gammal 007- rulle: Black Widow, där huvudpersonen Natasha Romanoff går under jorden i Norge av alla ställen och sitter i en gammal trailer och kollar på Bondfilmen Moonraker Hon lär ha sett den några gånger, hon kan alla replikerna.

Dags för Marvels nya läxförhör!

Black Widow är en vansklig “interquel”. Alltså … något som utspelar sig mellan olika filmer som vi redan har sett, eller redan förutsätts ha sett … Helst ska man också vara bekant med de nya Disney+ Marvel serierna, förutom alla filmer. En Marvel film börjar allt mindre kännas som en läcker “superhero treat” och allt mer som ett läxförhör.

“Minns du inte vad vi gick igenom 2016? Minns du inte vad som hände i inbördeskriget? Minns du inte Captain America: Civil War Avengers: Infinity War och Avengers: Endgame och har du inte sett Falcon and the Winter Soldier? Skäms på dig, varför har du inte gjort din läxa, vad i hela världen har du gjort med din tid? Läst Batman-comics?”

Saknar krafter och cool kostym

Filmen börjar alltså precis där 2016 års Captain America: Civil War slutade. Natasha Romanoff är känd som Avengers medlem under superhjältenamnet Black Widow – fast hon har inga superhjältekrafter alls och inte heller någon cool kostym full med gadgets.

Vad gjorde Avengers senast? Blippade?

Det är en massa snack om att Avengers inte är ihop längre – varför då? – när det sista vi minns av dem var att de räddade hela världen, och blippade tillbaka halva världens befolkning. De en gång döda blev levande igen efter fem års bortavaro, fast Natasha Romanoff var tydligen död på riktigt, på en anonym planet i yttre rymden, så hon blev inte tillbakablippad.

Fyra återupplivningssätt och en begravning

Eftersom Disney redan har kommit på minst fyra olika sätt att få tillbaka redan döda karaktärer (versioner av Loki, Gamorra, Groot, Vision och så vidare har gjort comeback redan innan vi hunnit sakna dem eller ens märka att de är borta) hade det inte varit omöjligt att återuppliva Black Widow och gå vidare med handlingen istället för att gå tillbaka och diskutera handlingen i en film man inte minns (Civil War).

Med tröstmat och tröst-tv i Norge

Det är svårt att uppbåda entusiasm för en karaktär som redan har blivit utskriven från serien, och Scarlett Johansson ser inte entusiastisk ut. Eller om det är Black Widow som är trött. Kluvna toppar, risig frisyr, blek hy, påsar under ögonen. Tröstmat och tröst-tv. Hennes plan tycks vara att sitta i en trailer i Norge och kolla på gamla James Bond-filmer och äta norsk färdigmat.

Dags att spränga Röda Rummet!

Då kontaktar Yelena (Florence Pugh) sin adopterade storasyster och tillsammans ska de göra slut på Röda Rummet (låter som ett litteraturprogram på SVT), Black Widow-programmet och den ondskefulle General Dreykov. Som Natasha redan sprängt i luften en gång, men han fejkade tydligen sin egen död, så som skurkar brukar göra, bland annat i James Bond-filmer. Dreykov är den minst karismatiske och minst minnesvärde skurken i hela Marvels filmhistoria. Dreykov spelas av Ray Winstone och han låter som en småskurk i en Guy Ritchie-film, någonstans i Londons mindre illustra undre värld.

Varför pratar ingen ryska i Ryssland?

Accenter och språkval är mycket underliga. De flesta pratar med olika brittiska och amerikanska dialekter, helt omotiverat, samma personer byter helt omotiverat sätt att prata, några har lagt sig till med märkliga ryska accenter när de egentligen borde prata ryska med varandra (vilket ryssar i Ryssland borde göra). Det hade varit kul om alla pratat med norsk accent i Norge, men så kul ska vi tydligen inte ha det.

Rip-off objekt nummer 007: On Her Majesty’s Secret Service

Hela filmen är som en rip-off från Bond-filmen On Her Majesty’s Secret Service. Det finns en anledning till att det bara blev en enda film med George Lazenby som Bond.

Om man ska sno saker, sno bra saker, sno det allra bästa från de allra bästa – det är Håkan Hellströms motto. Och han knökade in 70144 pers på Ullevi – på den tiden då det var lagligt att trängas på konserter. Så det måste ligga något i rådet. Sno inga dåliga grejor! Let it be!

On Her Majesty’s Secret Service känns redan i originaltappning som en agentparodi, fast det inte är det – unga, snygga, sexiga tjejer ska hjärntvättas och skickas ut som dödliga vapen över hela världen. Underbara Joanna Lumley (Absolutely Fabulous!) spelar en av dem.

Femme bots eller Black Widows? Vad har ni beställt?

On Her Majesty’s Secret Service har redan blivit kopierad och parodierad – av Mike Myers Austin Powers. Vilket gör att man under filmen Black Widow inte bara tänker på den sämsta och tråkigaste Bond-filmen i mannaminne utan även på Austin Powers och den löjlige skurkens löjligt sexiga femme bots.

Originaliteten undermineras

Natasha, känd som superhjälten Black Widow, är alltså inte mycket mer än en femme bot … En massproducerad vara, ungefär som en Stormtrooper … ?! Inte en bra tanke att introducera publiken för!
Överflödet av Black Widows i filmen, och alla bakgrundsförklaringar, gör att all eventuell lyster och mystik kring Avengers sexigaste men också tråkigaste medlem effektivt tvättas bort. Det hade varit bättre att inte göra filmen och att låta oss få fortsätta gissa saker om Natashas liv och hennes förflutna, saker som det hintats om i tidigare filmer, för fantasierna överträffar vida det här erbarmligt tråkiga och långa 007-lånet.

Ännu en “evil scientist”

Det finns också, som så ofta i den här typen av filmer, en “evil scientist” som visar sig ångerfull och får moderskänslor för sina forskningsobjekt och går över till den goda sidan. Här spelas hon av Rachel Weisz. I det liknande Scarlett Johansson dramat Ghost in the Shell spelades hon av Juliette Binoche. (“Evil scientists” i filmens värld är ofta kvinnor – man ska tydligen inte lita på alltför välutbildade kvinnor inom traditionellt manliga områden som teknik och naturvetenskap.)

Alexei (David Harbour) som lämnat sina låtsasdöttrar Yelena och Natasha till Röda Rummet, för att bli föremål för övergrepp och medicinska experiment, blir förlåten … och hade det varit en sydkoreansk film hade tjejerna tvångskastrerat honom, med rätta. Det hade ändå inte varit mer än en droppe i havet jämfört med vad de själva blivit utsatta för.

Åratal av trafficking har pågått – utan att en enda superhjälte har ingripit

Trafficking, övergrepp och experiment på kidnappade flickor från hela världen, flickor som uppvisar”rätt genetiskt material” (de biologiska föräldrarna kan dödas, om det behövs), har alltså pågått i åratal, åtminstone ända sedan Natasha var barn och säkert även innan dess … och alla dessa superhjältar har inte gjort något åt det. De har varit för upptagna med inbördeskrig i Wakanda, inbördeskrig i Avengers och inbördeskrig i rymden. Och lite rymdfärder.

Så många hade kunnat göra så mycket – och så fort

Thor, Hulken, Iron Man och hans armé av flygande Iron Men … och Black Panther med Wakandas överlägsna teknologi och många fler av Marvels superhjältar hade lätt kunna hitta Dreykov och banka skiten ur honom och hans organisation utan att behöva ta en enda smärtstillande tablett. Vilket lillasyster Yelena påpekar.

Och … eftersom Avengers uppenbarligen kollar på Bond-filmer som Moonraker så borde de ha tänkt på potentiella högkvarter i luften.

En helkväll för att uppfinna den hållbara tidsresan, en halvtimme för att stoppa all trafficking …?

Eftersom det tog Tony Stark, alias Iron Man, en helkväll (eller två) för att uppfinna ett hållbart sätt att resa i tiden på, borde han ha kunnat hitta och eliminera en småskurk med cockey-accent på en halvtimme.

När Yelena uttrycker besvikelse över att inte få tillgång till Iron Man och hans välutrustade labb säger Natasha bara “we’re not talking”. Och vi som publik förväntas veta varför – och vi förväntas tydligen också acceptera att superhjältar som tagit på sig att skydda världen mot utomjordiska arméer också väljer att inte lägga någon värdefull tid på att stoppa trafficking av och övergrepp mot små flickor. (Gänget hade kunnat eliminera trafficking istället för att diskutera Thors hammare i en hiss … det hade tagit ungefär lika lång tid.) Krack. Där brast förtroendet för Marvels superhjältar.

Bäddat för Florence i nya fajter med Avengers-familjen

I bonusscenen verkar det bäddas för Florence Pugh som ny “Black Widow” i Avengers. Om Avengers nu finns kvar. Florence Pugh verkar i alla fall vara den enda som har roligt i hela filmen, och hon är en av de bästa nya up-and-coming skådespelerskorna. Hon har varit så bra i så många olika genrer – kolla gärna in “based on a true story” arbetarklasskomedin Fighting with My Family– en titel som förresten hade passat Black Widow.

Skriven 2021-09-03

print

Våra samarbetspartners