DROTTNING MARGARETA – snyggt gjort och spänningen ligger på topp, men ta “historical accuracy” med en stor nypa salt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Margrete den første (Margrete: Queen of the North)
Regi: Charlotte Sieling
Skådespelare: Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Bjørn Floberg
Land: Danmark
År: 2021
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 120 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Drottning Margareta handlar inte om kung Carl XVI Gustafs coola, konstnärliga, danska kusin, utan om en helt annan drottning – hon som först 1972 fick titeln Margrete I av Danmark. Nuvarande drottning är nummer II.

Det har gått ungefär 6 århundraden mellan drottningarna.

Drottning med fred på agendan

Margareta Valdemarsdotter, föddes 1353, och 1387–1412 var hon drottning av Danmark, Norge, Sverige … och därmed också Finland, Island, Färöarna och Grönland, Orkneyöarna och Shetlandsöarna. Kort sagt: hela Norden och lite till.

Gyllene klänning i Uppsala

Margaretas föräldrar var Valdemar Atterdag och Helvig av Slesvig och hon var gift med den svensk-norske kungen Håkan Magnusson.

Kul att veta: Margaretas mest berömda klänning finns bevarad i Uppsala. Så någonting beständigt fick Sverige ut ur Kalmarunionen … Förutom fred. En tid.

Sverige (med Finland) kommer att bryta sig ur unionen redan 1523, men Norge och Danmark kommer att hålla ihop ända fram till 1814.

En bräcklig union – med förrädare i faggorna

I filmen skildras den nya unionen som bräcklig. Det finns de som vill undergräva drottning Margaretas makt. Hon planerar gifta bort kung Erik med en engelsk prinsessa, Henrik IV:s dotter Filippa, för att få engelsmännens militära stöd mot Tyska orden.

Men de finns de som har haft mer makt förr i tiden, när det var Tyska orden som bestämde, och de satsar allt på ett kort när det gäller att spräcka unionen …

Längre västerut!

I korthet kan man konstatera att detta ideologiskt sett lika gärna hade kunnat vara en dansk-norsk film om tiden kring andra världskriget. Danmark och Norge går längre västerut, söker stöd hos engelsmännen, går så småningom med i Nato … Medan de svenska högdjuren förhandlar med tyskarna, samtidigt som de låtsas vara neutrala …

På jakt efter en mullvad …

Svenskarna är alltså inte att lita på. Fast det finns undantag. En del av filmen är en buddy movie med ett omaka par: en svensk riddare och en skånsk pirat (kom ihåg: Skåne är inte svenskt!) som måste samarbeta och infiltrera bakom fiendelinjerna för att ta reda på vad den Tyska orden vill och vem som är förrädaren inne i unionen.

Det är snyggt gjort och spänningen ligger på topp med ett urval av danska, svenska, norska, skånska, engelska och tyska skådespelare som alla levererar med tyngd och gravitas …

Som ett nordiskt avsnitt av Game of Thrones utan drakar.

En sann historia?

Det finns saker att invända – man kan inte säga att det här är en sann historia, det finns inga belägg för att drottning Margareta lät mörda (eller avrätta) sin son. Det härskar en pandemi vid den här tiden, pesten, och folk dör som flugor.

Modern dialog och moderna värderingar

Dessutom, delar av dialogen är mycket modern. På medeltiden var högt uppsatta kvinnor som en VD för familjeföretaget (medan männen var ute på korståg eller annat galej) och det var inget konstigt med det alls.

Sentimentala idéer om kvinnan som maka och mor, liksom idéer om romantisk kärlek, är sentida, de kommer med romantiken.

Företagsledaren förväntas inte vara nanny

Självklart är det inte upp till företagsledaren att vara dagisfröken för sina egna barn, det har man anställda till. Att antyda att Margareta inte är en bra mamma, för att hon inte är hemma med barnen, är bara sentimentalt, modernt dravel, som ingen på medeltiden hade funderat över.

Och varför ska inte kvinnor göra karriär? Vare sig det är anno 2022 eller anno 1402 är det här bara konstigt.

En stor dos salt

Ta “historical accuracy” med en stor nypa salt, liksom dialogerna, och passa på att ha roligt med buddy filmen svensk riddare + skånsk pirat på hemligt uppdrag, och tuffa Trine Dyrholm som rockar de knepigaste flätfrisyrerna som synts i en storfilm sedan prinsessan Leias dagar.

print

Våra samarbetspartners