SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON & MATTIAS BOSTRÖM : VARNING FÖR DÖDLIG FARA – mysrys med skojigt genomgående The Bodyguard-tema

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 5)
Genre: Deckare
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-11-30

En mordhotad politiker, en privatdeckare i Luleå och Kevin Costner. Det där är inte en så långsökt trio som man först kan tro …

Var finns alla Sherlock Holmes?

Katarina Zapp undrar besviket varför det inte finns några trevliga filmer med Sherlock Holmes eller hans söta lillasyster i högen med DVD-filmer som hennes vän Bonita lagt fram – Katarina får nöja sig med en gammal dålig Kevin Costner film.

Identifierar sig med Costner

Jag hade förväntar mig Waterworld, men det visar sig att Katarina lagt väntarna på The Bodyguard. Efter ett tag blir filmen bättre än vad Katarina minns den. Hon identifierar sig stenhårt med Costners stoiske livvakt, eftersom hon just fått i uppgift att skydda en mordhotad politiker. I sin fantasi slänger hon sig redan framför en kula – i verkligheten sjunger hon Whitney Houston karaoke så att grannen Greta säkert längtar efter rejäla öronproppar.

Objektet vill inte ha en livvakt

Givetvis finns det små smolk i glädjebägaren – som att objektet som Katarina ska skydda inte alls vill bli skyddad. Det är politikerns pappa som har hyrt in Katarina. Första kontakten med skyddslingen går inte bra – Katarina tappar fokus i telefonen, eftersom hon just trampat i hundbajs. På det hela taget lyckas Katarina med att råka ut för osedvanligt många olyckor och missöden i en och samma bok. Hon är lite som seriefiguren Gaston, fast arbetsammare.

Snubblande optimistisk och sockersugen

Katarina Zapp snubblar sig fram genom livet och är ständigt lika optimistisk. Dieten består nästan uteslutande av sockerprodukter och stora glas med cava – fast i den här boken äter hon en påse popcorn och ett par råa skivor falukorv. Sämre diet i deckarvärlden har nog bara den skräpmatsälskande Lisbeth Salander. Det är ett under att Katarina Zapp är så vältränad – fast hon lånar grannens permobil istället för att hurtfriskt cykla för egen maskin.

Humor, allvar och mysrys

Serien med Katarina Zapp deckarna marknadsförs som mysrys och det brukar vara mer humor än allvar i handlingen. Katarina (och hennes granne Greta) har uppfunnit en del egna fall under tidens gång, men nu är det alltså dags att spela i den stora ligan – att ta itu med näthat och mordhot, något som är alltför vanligt idag. Politikern som Katarina ska skydda hävdar att det är vardagsmat. Men tänk om någon verkligen är redo för mord … då skadar det väl inte att ha en kvinnlig Kevin Costner vid sin sida, laddad till max på socker och cava?

Tema: The Bodyguard

Det finns ett småskojigt genomgående The Bodyguard-tema i hela den här volymen och givetvis återser vi många av de original som befolkar denna fiktiva version av Luleå. En av Katarinas vänner ska gifta sig och Katarina verkar vara den enda som undrar om bruden verkligen har rent mjöl i påsen … Trots att Katarina har ett riktigt fall på gång, som ska ge klirr i kassan, kan hon inte hejda sig från att spekulera och kanske undersöka, bara lite grann, så där som en god vän ska göra, innan det är dags att halka snett igen.

Katarina Zapp will return – var så säkra på detta!

print

Våra samarbetspartners