SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON : DETEKTIV PÅ HETT PLÅTTAK – en riktigt bra pusseldeckare kombineras med vacker vänskapshistoria

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co
Medförfattare: Mattias Boström
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 2)
Genre: Deckare
Antal sidor: 249
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-07-21

Dags att ta sig en jamare! Världen över firas den internationella kattdagen och hetaste firartipset är att mysa med den splitternya deckaren Detektiv på hett plåttak! Titeln är så klart en blinkning till klassikern Katt på hett plåttak (filmatiserad med Paul Newman och Elizabeth Taylor).

Den stora stjärnan i boken Detektiv på hett plåttak är katten Brunöga – se det oemotståndliga omslaget! En värdefull och högt älskad rasren katt, vars obetalbara sura min påminner om internetfenomenet Grumpy Cat. Brunöga köptes av Katarinas vän och revisorskollega Ann-Britt för hela 25 000 kronor, och guldklimpen råkar nu vara spårlöst försvunnen. Detta blir ett av de första fallen för nygrundade Katarina Zapps eminenta detektivbyrå …

Kattnappning och mordkomplott första dagen på jobbet

Katarina Zapp ser sig själv som Sherlock Holmes. Greta Asplöv är hennes trogna John Watson. Katarina lämnade ett välbetalt jobb som revisor för att starta eget — och även om Luleå inte verkar vara metropolen för brott får Katarina hela två fall på sin första dag som egenföretagande deckare. En gråtande kvinna (som gör entré i bästa Sherlock-Holmes-klient-stil) hävdar att hennes bror har blivit mördad – och att Katarina måste bevisa det, för alla hävdar att det var “en naturlig död”.

Eftersom Katarina konsumerat väldigt många deckare vet hon att det aldrig finns något mer misstänkt än “en naturlig död” … Vi måste helt enkelt ha med en mycket slipad brottsling att göra! Luleås svar på Moriarty? Det råkar dock vara Katarinas förkärlek för Agatha Christie, snarare än Sherlock Holmes, som leder in henne på rätt spår …

Agatha Christie, Sherlock Holmes och Bolibompa kaninen

Huvudintrigen i Detektiv på hett plåttak är riktigt bra och originell – den innehåller kemiska reaktioner och okända substanser (precis som i en klassisk Agatha Christie!), liksom mord på distans – fast mycket mer raffinerat än att släppa in en orm genom en ventil, som i en viss berömd Sherlock Holmes novell.

Enda ledtråden är offrets sista nedkrafsade ord: PIPEN. Men vad har en plastkanin, känd från Bolibompa, med mord att göra?

Djup vänskap och bagatellernas fotokonst

Vänskapen mellan Katarina och Greta fördjupas ytterligare när de arbetar med olika fall tillsammans, och det råkar vara Gretas allt annat än elementära fotokonst som till sist löser fallet.

Men hur går det med 25 000 kronors frågan? Vart tog den dyrbara katten Brunöga vägen? Har de två fallen något med varandra att göra?

Spinnande härva av ledtrådar i riktigt bra pusseldeckare!

Kattvänner kan vara lugna – inga katter mördas i denna bok! Man kan sätta sig lugnt tillrätta med ett paket kex och sitt favoritte (eller en väl kyld cava, Katarina-Zapp-style!) och spinna av lycka, medan den underfundiga härvan av ledtrådar nystas upp …

En riktigt bra pusseldeckare kombineras med en vacker vänskapshistoria och ett kärleksbrev till den trolska naturen kring Luleå … Visst är det härligt att hänga med Katarina och Greta på utflykt i den klassiska pusseldeckarens landskap!

print

Våra samarbetspartners