SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON : GRÄSET ÄR ALLTID BLODIGARE PÅ ANDRA SIDAN HÄCKEN – feelgood-deckare mer beroendeframkallande än en sockerkick

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 244
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-07-22

Här är en svensk mysdeckarserie som har drag av Damernas detektivbyrå!. Fast det konsumeras ofantliga mängder choklad och kyld cava istället för det traditionella heta rooibosteet.

Två kvinnor står i centrum: Katarina, 31 år och frustrerad revisor, och Greta, kring 70 år och glad pensionär. De båda vännerna är också grannar och Greta lånar gärna böcker från Katarinas stora boksamling och de två äter middag tillsammans (eller delar en flaska vin och ostbågar) de flesta kvällar.

Mer beroendeframkallande än en sockerkick

Katarinas stora kärlek i livet, förutom choklad, är deckare. Hon är ärligt talat helt beroende av socker så väl som böckernas spänning. För … är livet inte lite mer spännande i fiktionens glassiga deckarvärld än i en vanlig gråbeige revisionsbyrå i Luleå? När verkligheten också börjar leverera spänning händer det att Katarina glömmer att äta upp sin dagliga ranson av chokladbollar från det närbelägna kondiset … för hon har upptäckt en ny sorts adrenalinkick som är ännu mer beroendeframkallande än en sockerkick.

Tre olika fall uppenbarar sig

Snart kommer Katarina och Greta att få fullt upp med olika fall, och de får båda två sin beskärda del av spänning när de rannsakar Luleå med omnejd.

Katarina upptäcker något misstänkt på sin revisionsbyrå, dessutom får hon nya grannar som uppför sig misstänkt och gräver nattetid i trädgården (har de begått mord?) och allra mest skandalöst är att någon har stulit Gretas nya, fina permobil.

En detektivbyrås origin story

Tillsammans försöker de två vännerna att lösa alla dessa fall, och man kan se romanen som en origin story: hur Katarinas eminenta detektivbyrå grundas. Med Katarina som detektiv och Greta som självutnämnd sekreterare. Fast de kanske får jobba lite på sin “good cop, bad cop” rutin inför framtida fall.

En kvartett med mysiga fall att grotta ner sig i! “Cave in!”!

Det finns just nu fyra böcker ute i den har feelgood-deckarserien. Så läs, mys och njut och se gärna till att ha ostbågar hemma (Katarinas favoritmiddag) om du blir sugen på tilltugg till Katarinas och tillika Måns Zelmerlöws dryckesfavorit: “cava mia“.

Det är bara att kapitulera inför den här seriens traditionella cozy crime charm! Eller … “Cave in!” som brittiska deckarälskare säger!

print

Våra samarbetspartners