OZARK (säsong 4, del 1) – ännu en händelserik säsong av ständigt fängslande skapelse

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Bill Dubuque och Mark Williams
Regi: (1-3) Andrew Bernstein, (4-5) Alik Sakharov, (6-7) Robin Wright
Skådespelare: Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner, Lisa Emery, Julia Garner, Charlie Tahan, Jaessica Frances Dukes, Damian Young, Felix Solis
Land: USA
År: 2022
Genre: Brott, Drama, Thriller
Längd: 55-67 minuter (7 avsnitt)
Visas på Netflix
Betyg: 4

Eländet tycks aldrig ta slut för familjen Byrde. När vi senast mötte det såta paret Marty och Wendy befann de sig på högst osäker mark hos knarkkartellbossen Omar Navarro i Mexiko, och slutbilderna utgjorde om något en cliffhanger värd namnet eftersom Navarro sköt skallen av sin favoritadvokat Helen Pierce så att blodet sprutade inför deras chockade ögon.

Fast detta till trots. Den populära serien saga kommer likväl att vara all när de sista sju avsnitten fått premiär nästa månad. Men den som fått för sig att familjen redan nu ska ha börjat se slutet på strulet och motgångarna tror fel. Det mesta verkar köra ihop sig å det värsta denna säsong.

Till att börja med skickar Navarro sin lika misstänksamme som hetsige systerson Javi Elizondo till Ozark för att hålla koll på paret Byrde. Och allt annat, för övrigt. Han vill helst ta varenda en av daga direkt som av en och annan anledning kan sätta käppar i hjulet för knarkaffärerna, inklusive Byrdarna själva.

Sonen tar jobb som penningtvättare

Men inte nog med det. Frågeteckena och problemen tornar rent allmänt upp sig å det värsta för familjeöverhuvudena. Till att börja med tar företagsamme tonårssonen Jonah jobb hos den svavelosande Ruth Langmore som förste penningtvättare. Han är ju en hejare på att mecka med datorn. Aj, aj, aj, får man väl säga. Det har liksom skurit sig rejält mellan honom och resten av familjen tidigare, och särskilt Wendy är mäkta upprörd över sonens förräderi.

Inte så lätt i södern som det borde vara

Samtidigt arbetar Marty och Wendy febrilt med att ordna en framtid utan brott för sig själva via en deal med FBI genom att förhandla fram ett avtal för Navarro som påstår sig vilja lägga sitt kartelliv bakom sig.

Under tiden fortsätter lantishårdingen Darlene Snell trotsa knarkkartellen genom att konkurrera med Navarro lokalt. Krydda sedan detta faktum med en ihärdig privatdeckare som dyker upp och snokar i Helens försvinnande, så förstår var och en att livet i södern inte är så lätt som det borde vara.

Resultatet av resolut mördande

Och då har jag ändå inte nämnt något om att Marty och Wendy till råga på allt motvilligt tvingas göra sig av med resultatet av någon annans resoluta mördande. Eller de ständiga problemen med att leverera substanser till ett ytligt sett seriöst företag av den större sorten.

Ett korrumperande spel utan återvändo

Mer ska inte sägas om händelseförloppet. Jag väljer som synes mest att yppa själva upplägget här, men som säkert alla förstår vankas ännu en händelserik säsong av denna ständigt fängslande skapelse. Fängslande är liksom ett adjektiv så gott som något att begagna här. För Ozark tillhör de där inte alltför vanliga serierna som är svåra att sluta titta på förrän sista avsnittet rullat färdigt.

Det är lätt att engageras och fascineras av denna välskrivna och gediget agerade, moderna noir-historia om en tidigare fläckfri familj, som låter sig korrumperas när ödet tvingar dem att slå in på en annan stig i livet för att behålla livhanken. Men det som börjar med självbevarelsedrift för att få fortsätta leva förvandlas gradvis till något helt annat. Typ ett korrumperande spel det inte finns någon återvändo från à la Breaking Bad. Eller finns det det trots allt? Det får tiden utvisa.

Skriven 2022-03-08

print

Våra samarbetspartners