FREAKS: DU ÄR EN AV OSS – en tysk variant på X-Men och tjat om fläskkotletter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Freaks: You’re One of Us/Freaks: Du bist eine von uns
Regi: Felix Binder
Skådespelare: Cornelia Gröschel, Tim Oliver Schultz, Wotan Wilke Möhring, Nina Kinzendorf, Frederic Linkemann
Land: Tyskland
År: 2020
Genre: Action, Drama, Fantasy
Längd: 92 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Häromdagen hade Marvelfilmen The New Mutants biopremiär. Inte nog med att den inte pressvisades i Göteborg, jag hade ingen aning om att den skulle gå upp på bio i Sverige, inte redan nu. Jag hade dock noterat en del dåliga recensioner av filmen i utländsk press. Hur som helst: jag har inte sett The New Mutants.

En film om superkrafter

Däremot har jag sett Netflixfilmen Freaks: Du är en av oss, som hade premiär för några dagar sedan – jag har varit bortrest, så det dröjde lite innan jag kunde att se den.

Freaks: Du är en av oss är en av tre filmer som är de första tyska Netflixproduktionerna. Ja, det här är en tysk superhjältefilm. Eller, ja, superhjältefilm är kanske att ta i – det är en film om superkrafter, det är en mutantfilm; en tysk variant på X-Men.

Tjatet om fläskkotletter avslöjar det tyska

Även den här filmen har fått rätt svala omdömen. Därför blev jag lite överraskad när jag såg den. Freaks är ingen större milstolpe, men jag hade större utbyte av den här lilla tyska filmen än av majoriteten plastiga och könlösa Marvelfilmer. De tyska miljöerna gör att miljöerna känns rätt hemtama, det ser nordiskt ut, och det är väl mest det konstanta tjatet om fläskkotletter som avslöjar att filmen är tysk. Ja, förutom det faktum att alla inte bara pratar tyska, utan även är tyskar. Dessutom varar filmen bara 92 minuter, vilket alltid är ett stort plus.

Tjorven från helvetet

Huvudperson i Freaks är Wendy (Cornelia Gröschel), som har ett dåligt betalt jobb på snabbmatstället Kotelett Himmel, vilket i den svenska texten översatts till Kotlettparadiset. Det låter som något jag hade kunnat hittat på till mina Åsa-Nisseserier – jag hade med Pannbiffsspecialisten i en serie. På Kotlettparadiset serveras bara kotletter, på längden och tvären. Chefen på stället liknar en kotlett, det är en ond och vresig kvinna som ser ut som Tjorven från helvetet.

Wendy är gift med en kille med skön mustasch, han ser ut att jobba på en bilverkstad längs autobahn, och tillsammans har de en liten son, som konstant terroriseras av andra, elaka pojkar.

Superkrafter anses vara farliga

Sedan hon var liten flicka har Wendy ätit medicin som skrivs ut av en viss dr Stern (Nina Kunzendorf). Det är nämligen som så att Wendy besitter superkrafter. Hon är extremt stark och kan även hoppa flera meter upp i luften. Så länge hon äter sina piller försvinner krafterna. Precis som i X-Men anses nämligen superkrafter vara något farlig, folk med övernaturliga krafter ska kontrolleras eller låsas in.

Vill bli superhjälte på riktigt

Wendy träffar på luffaren Marek (Wotan Wilke Möhring), som säger “Du är en av oss”. Han har också en superkraft, han är osårbar. Han har i alla år hållit sig undan och bor i en nedlagd badanläggning. Det visar sig även att en kille på Kotlettparadiet, den serietidningsläsande Elmar (Tim Oliver Schultz), har krafter, han är elektrisk. Elmar vill bli superhjälte på riktigt och skaffar sig en dräkt.

Spöar upp folk och viker ihop cyklar

Wendy slutar ta sin medicin och börjar istället använda sin superstyrka. Men hon använder krafterna främst för egen vinnings skull. Någon dräkt bryr hon sig inte om att skaffa, hon går omkring i sin uniform från Kotlettparadiset och spöar upp folk. Eller viker ihop cyklar. Dr Stern tänker sätta stopp för Wendy, Marek och Elmar. Elmar visar sig ha andra planer …

Regissören Felix Binder är tidigare mest regisserat avsnitt av TV-serier. Jag tycker dock att det är lite synd att hans film döpts till Freaks, eftersom det ju är titeln på en av filmhistoriens bästa och mest berömda skräckfilmer.

Jag skulle inte ha något emot en uppföljare till den här filmen. Möjligheterna är oändliga: wienerschnitzel, bratwurst, knödel, potatissallad …

Skriven 2020-09-06

print

Våra samarbetspartners