SKY ROJO (säsong 2) – rappt berättad, visuellt färgstark och sexig actionthriller med stora känslor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Álex Pina & Esther Martinez Lobato
Regi: (1, 2, 5, 8) David Victori, (3, 6) Albert Pintó, (4, 7) Oscar Pedraza
Skådespelare: Verónica Sánchez, Miguel Ángel Silvestre, Asier Etxeanadia, Lali Espósito, Yany Prado, Enriq Auquer. Luis Zahera, Cecilia Gómez, Chani Martin
Land: Spanien
År: 2021
Genre: Action, Brott, Äventyr
Längd: 23-30 minuter (8 avsnitt)
Visas på Netflix
Betyg: 4

Teamet bakom La Casa de Papel ligger bakom även detta verk, så succén verkar ha varit förutspådd redan innan en bildruta var inspelad. Den andra säsongen av Sky Rojo hade i sin tur premiär endast fem månader efter den första, så man kan ju vara rätt säker på att alltihopa spelades in i ett sjok samtidigt. Men jag är knappast den som klagar. De första åtta avsnitten var, som noterades redan då bland det mest ”ogenerat publikfriande” vid tiden för releasen.

Jag talade redan på detta tidiga stadium om givna associationer till Quentin Tarantino, Robert Rodriguez och Guy Ritchie, och efter att nu sedan en tid tillbaka ha avnjutit fortsättningen finns det ingen som helst anledning att justera det påståendet. Det man bjuds på är mer av samma sak, vilket knappast är något att invända emot. Det här är en rappt berättad, visuellt färgstark, ”stylish” och sexig actionthriller i lyxig classy med stora känslor som varken tappar glansen eller håller inne med snytingarna vare sig de nu är av fysisk eller verbal natur.

Slåss för livet

Handlingen då? Well, precis som var fallet med varje avsnitt i första säsongen, så tar den vid direkt efter senaste cliffhangern utan krusiduller. Jakten går vidare, helt enkelt. Vilket betyder att våra tre förtryckta tidigare ”arbetande” flickor Coral, Gina och Wendy fortsätter slåss för livet mot sin glorifierade klubbägande hallick Romeo på bordellen Las Novias, ute i ingenmanslandet på Teneriffa. I hälarna har de dennes högra händer, bröderna Moises och Christian.

Långsam grym död väntar

När vi nu åter träder in i damernas solkiga värld har Romeo precis kollapsat efter att ha snortat på tok för mycket näsgodis, så Coral tar tillfället i akt att länsa hans kassaskåp. Under tiden hamnar Gina och Wendy i en het konfrontation med Christian, som får all anledning att ångra sitt svinaktiga beteende mot Wendy då det begav sig.

Men sedan går det illa. Verkligen illa. Romeo och Moises finner ett sätt att göra sig av med kvinnorna permanent utan att vare sig de eller någon annan behöver ta dem av daga. En långsam grym död väntar dem och självmordstankarna kommer smygande. Men de får oväntad hjälp, och order att försvinna.

Våldsam upplösning

Fast sedan kommer en potentiell kupp mot Romeo med stor monetär utdelning in i bilden. Därmed kompliceras saker och ting avsevärt. Hämnden kan bli ljuvare än det var tänkt med miljontals Euro i potten.

Behöver det sägas att upplösningen blir av det våldsamma slaget? Naturligtvis inte, och det hela ter sig överlag precis så slickat och brutalt vid behov som man förväntat sig.

Systerskap i en extrem situation

Men Sky Rojo är inte bara en tjusigt vuxen spänningsserie Det är också en historia om tre förtryckta, nedryckta och utsatta kvinnor som visar sin styrka, tar saken i egna händer och hjälper varandra överleva. Samt självklart också en berättelse om systerskap i en extrem situation. Med ett feministiskt budskap, därtill, om att kvinnor som inte behöver ursäkta sig för att de slår tillbaka med full kraft mot svinen som står för de värsta övergreppen.

Inte på något sätt socialrealistiskt

Fast med detta sagt så ingen missförstår om det nu mot förmodan inte gått in; Sky Rojo är alltså inte på något sätt en socialrealistisk dramadokumentär även om det sistnämnda kanske kan ge sådana associationer. Nej, det här är en glassig skapelse fullt ut där det kvinnliga perspektivet ifört höga klackar samsas med det mesta av det där som Tarantino, Rodriguez och Ritchie uppskattar. Vilket förstås inte är det sämsta. Snarare tvärtom.

Skriven 2021-10-12

print

Våra samarbetspartners