NEW HORIZON – vännerna Erik Grönwall och Jona Tee från H.E.A.T har ett band ihop

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Med H.e.a.t har de alltid gått i bräschen för melodisk hårdrock i världsklass, men nu vrider Erik Grönwall och Jona Tee upp reglagen ytterligare ända till power metal-nivå med nya bandet New Horizon. Och allt började för ett par år sedan när den sistnämnde skrev på för supergruppen Crowne, som även skulle komma att bestå av Europes basist John Levén, Art Nations vokalist Alexander Strandell och ex-Poodles-trummisen Christian “Kicken” Lundqvist.

– Ja, och just då hade jag även börjat kasta idéer till något annat, säger Jona. Jag hade fyra låtidéer redan, så jag frågade skivbolaget om det fanns intresse att göra ett album. Sedan svarade de på en timme. Det var jäkligt peppande. Sedan kom Erik med, och då blev det mycket roligare.

Några polare som gör musik ihop

Fast tanken från början var egentligen inte alls att Erik skulle vara med på alla spåren rakt igenom. Istället hade Jona en idé om att sånginsatserna skulle varvas med olika vokalister.

– Det var precis det jag funderade på. Men det blev bättre och tydligare så här. Jag tror det upplevs så också, och det var kul för oss att vara en duo och band mer än bara ett projekt. Det är mer som några polare som gör musik tillsammans nu.

Allt stod inte rätt till

De första inspelningarna till New Horizons debut Gate of the Gods gjordes för övrigt redan i början på 2021. I den vevan hade dåvarande entreprenören Erik Grönwall precis kommit hem från Sydafrika och arbetat med ett lokalt popband vid namn 41AM. Sångaren var sugen på att sjunga igen. Men allt stod inte rätt till med honom, och sedan kom chocken.

Var aldrig tal om att ge upp

– Han hade ont sidan, så jag frågade “Vad har du nu tagit med hem?”. Men det var uppenbarligen inte det vi trodde. Det var helt sjukt att han kunde sjunga i det tillståndet.

– Det är kanske svårt att tro, fyller Erik i. Men vi gick in i det här all in. Vi tänkte “Det här fixar vi”. Nu ska jag ta mig igenom den här leukemin. Det var aldrig tal om att ge upp. Men inget är säkert I en sådan situation.

Ska sjunga för livet

– Men ändå, i det läget kan jag tänka mig att musiken på ett sätt blev ganska oviktig. Det handlade om att rädda livhanken mer än något annat?

– Ja, absolut. Min första reaktion när jag fick beskedet var obeskrivlig. Men någonstans skulle jag ändå bearbeta och känna hopp. Jag funderade på om jag levt mitt liv som jag velat, och släppte allt. Jag förde över alla mina besparingar till min sambo. Jag sade “Du får sköta ekonomin”. Men sedan längs vägen blev rehabiliteringsprocessen viktig för mig.

– Var det då musiken kom in i bilden igen?

– Ja, Jona hjälpte mig fixa min hemmastudio. Det var då jag började släppa coverlåtar på YouTube. Jag sade till mig själv att om jag klarar det här, så ska jag sjunga för livet. Så jag släppte hela entreprenörsgrejen. Jag tyckte det var kul, men inte lika kul som att stå på scen. Så jag ville fokusera på artisteriet igen.

Orkade knappt resa sig från soffan

Erik berättar att vissa av sångerna på Gate of the Gods ”lades” under själva behandlingen. Vilket föga förvånande inte var det lättaste. Det stora mängden cortison han var tvungen att knapra under denna tid påverkade allt.

– Det fanns en period då läkaren sade till mig att man inte fått ner sjukdomen som de ville. Men sedan när jag började svara sjukt bra på behandlingen hände något – nej, förresten det där lät fel haha. Jag gick hemma och jag och sambon gick på varandras nerver. Så hon frågade vad som hänt. Hon hade ju sett mig då jag knappt orkade resa mig från soffan, och inte för att jag ville ta ut något i förskott, men det såg lovande ut. Så då bestämde jag mig för att när jag blir frisk, då jävlar ska det spelas rockmusik. Det var då det blev verkligt.

Det var sedan i detta sinnestillstånd började sjunga in en del av New Horizon-låtarna. Den lite senkomna responsen på behandlingen var det genombrott han ville ha. Chansen att göra det han älskar allra mest igen blev en realitet.

Kärleksfullt gnabbande

Att sedan också göra det med en av sina bästa vänner var ytterligare ett plus för sångaren. Erik är tydlig med att Jona varit ett stort stöd under sjukdomstiden. Detta i sin tur var bara hur självklart som helst. Tolv år tillsammans i H.e.a.t har satt sina positiva spår. i intervjun duon gör tillsammans via Zoom framträder det som populärt brukar kallas ett kärleksfullt gnabbande.

– Ja, det är sällan några problem. Jona gnäller aldrig. Bara lite.

– Det samma, kommenterar Jona flinande

Senaste H.e.a.t-plattan har perfekt balans

– Sedan är ni ju båda mest kända för att spela AOR och melodisk hårdrock tidigare. Kan ni känna det som en befrielse att gå över i metalsvängen nu och visa upp en annan sida?

– Ja, du är fan överlycklig, svarar Jona med adress Erik.

– Ja, om någon stämplar det här som AOR kissar jag på den personen. Jag skojade bara, men jag har väl aldrig älskat den mer slickade AOR:en. Samtidigt får du ta det där med en nypa salt. Jag har gillat allt jag gjort, men får jag välja själv sjunger jag gärna lite hårdare saker. Fast jag tycker den senaste H.e.a.t-plattan har en perfekt balans.

Då hade tårarna kommit efter en sågning

Med andra ord känns det inte direkt som någon stor sensation att Erik aldrig ”varit så obrydd” vad beträffar kritikers tyckande. Han erkänner gärna att för tolv år sedan i början av sejouren med H.e.a.t hade tårarna kommit efter en sågning, men inte idag.

– Det där är som ankfjädrar, menar Jona. Jag skakar av mig det. Sedan är det klart kul med bra recensioner.

– Jag försöker hålla det på samma nivå och inte bry mig om vare sig om det som skrivs är bra eller dåligt, säger Erik. Då skulle jag ta det hårdare om fansen sågar. Då bryr jag mig mer.

Det blir en fortsättning

– Särskilt som det blir en fortsättning med New Horizon. För det antar jag att det blir?

– Ja, vi har ju en halv platta liggande redan, avslöjar Jona

– Kul för dig att du har ett band som gör riktig musik också, replikerar Erik flinande.

– Ja, men skämt åsido. De här nya (New Horizon-sångerna) kommer att bli coola grejor.

Sjukdomen medförde skiftat fokus

Mitt i allt detta kanske vän av ordning undrar vad som hänt med Eriks entreprenörskap. Det är ingen direkt hemlighet för den någorlunda invigde att sångaren haft sina fingrar i diverse syltburkar på senare år, och i samband med en intervju med honom som undertecknad gjorde på sensommaren 2019 var budskapet att hans arbete som mentor tog alltmer tid. Att förvalta andras karriärer började på detta stadium bli viktigare än det egna artisteriet. Men situationen har förändrat sedan dess. Sjukdomen medförde att prioriteringarna skiftade fokus.

– Ja, alltså jag har kvar mina bolag. Men de ligger passiva. Framförallt i Sydafrika blev det naturligt att jag backade.

– Men det är väl det alla entreprenörer gör, kommenterar Jona. De går in och startar och styr upp, och sedan går de vidare.

Producentgig som ”day job”

Jona å sin sida har på senare år blivit alltmer anlitad i egenskap av musiker och producent åt andra artister, typ ovannämnda Crowne och finska hair metalbandet Temple Balls. Förutom då regelbundna producentgig med och åt H.e.a.t. Han betecknar dessa uppdrag som sitt ”day job”. Men på en rak fråga om framtiden lämnar både Erik och Jona fältet fritt för vad den eventuellt kan komma att ha i sitt sköte.

– Ja, jag ska sjunga i alla fall, deklarerar frontmannen. Jag är öppen för förslag.

– Och jag ska undvika att sjunga. Men först ska vi trycka ut New Horizon-jäveln, kompletterar Jona.

New Horizon live i mån av tid

– Men vad händer på livefronten med just New Horizon då? Har ni några planer?

– Vi har fått en del förfrågningar, och det som är skönt med det är att New Horizon har en diktator som sköter allt. På samma gång har jag inga synpunkter på att Jona åker ut på turné med H.e.a.t. Tvärtom stöttar jag det, så det får bli av i mån av tid, avslutar Erik innan vi säger hej för den här gången och släcker ner.

Skriven 2022-03-09

print

Våra samarbetspartners