BUTHLER & GRIMWALKER : EN PERFEKT STORM – flyhänt berättad gangsterhistoria för de som suktar efter det hårdkokta

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Serie: Alex Storm (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 352
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2020-05-08
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-09-24

Vidare och vidare ska vi gå, yppade en av mina gamla kompisar en gång i tiden, och det är precis vad Dan Buthler gjort efter sitt långa samarbete med Dag Öhrlund i den nio böcker långa serien om psykopaten Christopher Silfverbielke. Gått vidare, alltså. Men medan hans gamle kumpan Öhrlund numera kör solo med sin kvinnliga motsvarighet till just Silfverbielke, hovrättsdomaren Suzanne Eriks har alltså Buthler slagit sig ihop med Leffe Grimwalker – bland annat känd för sin ljudboksserie Tick Tack – för att fortsätta värvet på sitt håll.

Mot den bottenlösa katastrofen

Och icke helt oväntat är En perfekt storm en flyhänt berättad historia som är svår att lägga ifrån sig. Däremot har Buthler till skillnad mot sin forne samarbetspartner inte fortsatt på det utstuderade dårfinksspåret. Istället introduceras vi för en karaktär, som på grund av oflyt, dåliga beslut och ett ohälsosamt släktskap drar honom alltmer mot den bottenlösa katastrofen.

Ryska gangsters uppskattar inte att förlora

Namnet är Alex Storm. Han är en ung ambitiös man som borde ha ett lugnt, mysigt och friktionsfritt liv med sin vackra och tillika höggravida fru Jessica. Synd bara att han har en viss förmåga att alltid hamna i klistret på ett eller annat sätt.

Som nu. När vi först presenteras för Alex gapar nämligen bankkontot tomt. Han firma med exklusiva bilar går på kryckor, ingen vill köpa för tillfället. Snett läge, skulle man kunna säga. Inte minst med tanke på att han varken har pengar till någon lön för vare sig sina anställda eller sig själv. Då beger han sig till samma sunkiga spelklubb som alltid i hopp om att rädda situationen. Det borde han inte gjort. Ska det visa sig. Trots att han vann. För ryska gangsters uppskattar inte att förlora. Någon gång. Ska det visa sig.

En deal med förpliktelser

Sedan går det bara utför. Både skatteverket och ryssen är ute efter honom. Tillvaron och för all del också livhanken hänger på en skör tråd. Det är i det läget Alex i all hemlighet kontaktar sin mäktige halvbror i Hongkong, och ber om hjälp. En hjälp som levereras med råge. Men det som ser ut som en bra deal kommer inte alldeles oväntat med förpliktelser. Plötsligt är han insyltad i något som inte går att ta sig ur.

Våldet krockar med moralen

En perfekt storm är en historia om att gå över gränsen. Att begå handlingar man inte hade kunnat tro sig förmögen till. För att försvara sig själv och de sina. Detta är förvisso ett vanligt tema i sådana här berättelser, men det utnyttjas effektivt här

Likaså har författarduon vävt in en del om Alex bakgrund. Man förstår att han haft det tufft som yngre, men som vuxen har han blivit streetsmart och fått en överlevnadsinstinkt. Dock krockar våldsamheterna som är en del av jobbet med både den egna moralen och det liv han önskar leva.

Djupodlande inte det första adjektivet man tänker på

Fast action- och thrillerelementet är förstås det som dominerar En perfekt storm, och visst hålls spänningselementet på topp från första sidan till den sista. Att det som serveras även ter sig tämligen våldsamt behöver väl knappast heller nämnas, men så är det också en både mörk och grym värld som Buthler och Grimwalker skildrar.

Djupodlande är dock inte det första adjektiv man tänker på när En perfekt storm ska beskrivas. Sådant överlåter Buthler/Grimwalker uppenbarligen med varm hand till damer som Camilla Grebe och Katarina Wennstam.

Uppskruvat handlingsförlopp med snits

Istället talar vi i termerna med beröm underhållande spänning för alla som suktar efter det hårdkokta. Det handlar om att beskriva ett uppskruvat handlingsförlopp på ett så snitsigt sätt som möjligt snarare än att betona det inre själslivet. Vilket förstås inte är det sämsta, snarare tvärtom. Det ena goda behöver liksom inte utesluta att det andra är precis lika givande.

Och på tal om givande; fortsättning följer. Alex Storm del 2 betitlad Kastvindar är redan utgiven i inbunden form.

Skriven 2020-11-03

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners