JOHAN THEORIN : BENVITTRING – ett trevligt sällskap, men de kalla kårarna lyser med sin frånvaro

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Wahlström & Widstrand
Serie: Ölandssviten (del 5)
Genre: Deckare
Antal sidor: 409
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-11-15

2021 var ett exceptionellt bra deckarår – och som kronan på verket så finns det nu en ny del i Johan Theorins älskade Ölandssvit: Benvittring Äntligen!

Det är nu åtta år sedan Rörgast, den senaste delen i serien, och tretton år sedan debutromanen Skumtimmen (filmatiserad med Lena Endre och Tord Peterson i huvudrollerna). Däremellan kom Nattfåk och Blodläge.

Johan Theorin är extremt duktig på att skapa intelligenta intriger och en skuggvärld som ligger någonstans mellan dröm och verklighet … och Öland bidrar med ett perfekt “skumt” landskap där allt kan hända. Vem vet vilka spöken och vilka knytt och oknytt som lurar i dimman som sveper in över alvaret?

Börjar 1939 och 2001

Berättelsen börjar 1939 när en sjuttonårig flicka väntar i skymningen och hon övar utpressning mot en rik ung man, för att kunna rymma till Stockholm. Sådant slutar aldrig väl.

Berättelsen börjar också 2001, en vanlig måndagsmorgon när en man ska ut och promenara med sin schäfer. Han har med sig en blomsterkrans. Mannen hittas sedermera död, schäfern är orolig och ger larm, blommorna ligger kvar … och under dem benrester. Mycket gamla benrester.

Mellan dåtid och nutid

I närheten finns Gerlof i den stuga som han själv byggt i slutet av fyrtiotalet. Gerlof hör och ser mer än vad folk kan ana, och han berättar om sina misstankar för sitt barnbarn Tilda.

Gerlof är en sympatisk äldre deckare och han bär en hel del av handlingen, som fortsätter att hoppa mellan dåtid och nutid. Man blir aldrig besviken på Johan Theorin, men de övernaturliga vibbarna som brukar tätna och ge kalla kårar i hans romaner lyser nu med sin frånvaro. Allt har blivit så normalt. Gerlof är en mysig gammal gubbe, han kommer att lösa mysteriet, hemligheterna från.

Ett trevligt sällskap

1939 kommer att lösas och allt blir så trivsamt. Det är inte riktigt den stämning man är van vid i Ölandssviten. Men Gerlof är trevligt sällskap och visst ser vi fram emot att besöka Öland med Johan Theorin som berättare fler gånger! Och gärna med lite mer mystik som krydda.

print

Våra samarbetspartners