JAN MÅRTENSON : SE DÖDEN PÅ DIG VÄNTAR – mästerligt och vältajmat mysterium med både snille och smak

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Wahlström & Widstrand
Serie: Homandeckare (del 49)
Genre: Deckare
Antal sidor: 296
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-10

Se en Homan-deckare på dig väntar! Bättre än någonsin – med extra mycket extra allt! Mysiga mysterier, kulturella krumbukter och dubbla deckargåtor kombineras med läckra maträtter, goda viner, härliga Stockholmsmiljöer, vindlade diskussioner och utfärder i Sveriges (inte alltid så korrekta) utrikespolitik.

Lägg därtill en osåld gustaviansk soffa, nya antikvitetsjakter och världens elegantaste deckarkatt … Ja, kattälskaren Johan Kristian Homan verkar ha nio liv – liksom den vackra siamesen Cléo de Merode.

Pionjär med feelgood deckare

Nu är det 49:e gången gillt för Johan Homan, antikvitetshandlare par excellens, i deckarvärlden. Jan Mårtenson är som ett årgångsvin – han blir bara bättre och bättre med åren. Andra författare börjar så smått att blanda feelgood och deckare, att inkludera odling och kulturella utflykter och goda viner och fina maträtter och mysiga vänskapsrelationer. Jan Mårtenson har gjort det i åratal med en lätthet och självklarhet som är avundsvärd.

Vilken deckarhjälte skulle du helst möta?

De flesta deckarfantaster som väljer att möta en fiktiv hjälte brukar ta det självklara valet: Sherlock Holmes. Jag lutar åt att möta Johan Homan, en kväll när han korkat upp ett sällsynt fint årgångsvin och har tillagat en bouillabaisse — eller kycklingrätten som finns med som recept längst bak i boken.

Gott vin, god mat, god konversation … och kanske avslutas kvällen med en omgång katt-pingis med Cléo?! Vad kan man mer begära?

Sherlock Holmes skulle förmodligen bara röka pipa hela kvällen och hålla en monolog om 140 sorters cigarr- och cigarettaska. Johan Homan verkar kunna prata om allt, och med alla. Han är en social kameleont av sällan skådad rang.

Från mazariner till plommonbrännvin …

I denna bok blir Johan Homan bland annat bekant med svenskar som har sina rötter i det forna Jugoslavien och värderar deras antika klenoder, han blir tacksamt bjuden på kaffe och mazariner, kaffe och svenska kanelbullar, och plommonbrännvin och chokladpraliner. Allt går lika lätt ner hos allätaren och alldrickaren och allkonversatören Johan Homan.

Nya och gamla vänner, nya och gamla antikviteter, hur man ska ropa in auktionsfynd, hur man fyndar antikviteter på loppis, hur Drottingholmsteatern grundades … och hur man bäst tolkar Carl Michael Bellman. Allt blir till en del av den väv som är en Johan Homan deckare.

Det var ett mord och några misstänkta och så Bellman …

1700-tals skalden Carl Michael Bellman brukar kopplas ihop med lotterier, litteraturhistoria, dryckesvisor, dåliga skämt … och nu kopplas han även ihop med titeln till en deckare. Se döden på dig väntar är ett klassiskt Carl Michael Bellman-citat från Fredmans epistlar nummer 30.

Denna gång blir Johan Homan indragen i två olika mysterier. Hans granne, en trevlig pensionerad ambassadör som vittnat om folkmord vid tribunalen i Haag, blir nu själv mordhotad. Fler och fler hotfulla brev kommer i brevlådan. Dessutom kommer en elegant dam, en av Homans konkurrent Eric Gustafsons stamkunder, och besöker Homans antikaffär och hävdar att hon också är mordhotad … Med ett Bellman-citat. Homan blir inbjuden till familjens lyxiga mingel för att inkognito spana efter tänkbara kandidater med dolska motiv …

Trivsamhet, underfundighet och humor

Jan Mårtenson är känd för sin trivsamhet och sin fyndighet och sin humor – och sin osannolika och osannolikt underhållande allmänbildning som verkar omfatta precis allt! Humorn varierar mellan stillsamt underfundig och skratta-högt-rolig.

När Johan Homans fru Francine blir överfallen av en inkräktare som är ute efter nyss nämnda mordhotade granne … så hör Johan Homan ett falsettskrik och han skyndar sig till grannlägenheten för att hjälpa sin “damsel in distress” – precis så som alla andra herrar gör i alla andra svenska deckare som är aktuella. Men … det är Francine som har sparkat inkräktaren i skrevet och det var inkräktaren som falsettskrek … ! Underbar humor och ett sant kickass girlpower ögonblick som fler deckarförfattare kunde lära av!

Dubbla mysterier, dubbel valuta, dubbel twist …

Men denna senaste Johan Homan-deckare är så mycket mer än bara trivsamhet – dubbla mysterier, dubbel valuta för pengarna, dubbel twist på slutet – på båda mysterierna – och ett slutgiltigt avslöjande som både verkar helt logiskt … och som blir till en komplett överraskning.

När standard i svenska deckare har blivit att man kan räkna ut “vem som gjorde det” innan 100 sidor är lästa av 300 (eller 600) är det ett gediget arbete att kunna hålla ut spänningen och att kunna portionera ut överraskningarna och ledtrådarna ända fram tills det sista kapitlet.

Snille och smak!

Att läsa Jan Mårtenson är som att uppleva en högtempohockeymatch som levererar i varje snillrik passning, för att sedan gå till en intensiv förlängning, med “sudden death“, som ingen vet i vilken minut den ska komma …

Mästerligt och vältajmat – med både snille och smak.

print

Våra samarbetspartners