JAN MÅRTENSON : I SKUGGAN AV ETNA – antikhandlare Homan löser nytt fall

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Wahlström & Widstrand
Serie: Homandeckare (nummer 48)
Antal sidor: 310
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-06-11
ISBN: 9789146236788

Äntligen! Bröllopsklockor ringer och Francine Silfverstierna har sagt ja till Johan Kristian Homan! Sveriges förmodligen mest kände antikhandlare vid det här laget … Hur många antikexperter har varit huvudrollsinnehavare i hela 47 deckare?

Semestern fördunklas av mord

Den nya Homandeckaren börjar med kalasstämning och ett ståtligt och smakfullt bröllop och snabbt därefter förflyttas vi till Sicilien på bröllopsresa. Francine och Johan gästar sina goda vänner Louise och Alberto och deras nio hundar (tur att Homans sambo, den egensinniga siameskatten Cléo de Mérode, har stannat hemma i Stockholm!).

Det nygifta paret njuter fullt ut av gästfriheten och det italienska vädret och den italienska maten – och alla vinerna. Det här är verkligen essensen av “la dolce vita”. Men snart fördunklas semestern – en ung svensk praktikant har blivit mördad på ett företag i närheten. Och hans sista telefonsamtal gick till Alberto … som inte svarade, på grund av dålig mobilmottagning. Är det maffian som ligger bakom mordet? Droger, spelskulder, kärleksbekymmer, smuggling, olivolja, roströta … Många är de ledtrådar som dyker upp under utredningens gång och alla går de åt olika håll.

Barndomsvän misstänkt för kidnappning

När Francine och Johan befinner sig på hemmaplan igen får Johan känslan av att mördaren kanske finns i Stockholm … Den mördade var svensk. Och han praktiserade på ett svenskt företag … Skulle då inte förövaren också kunna vara svensk? Men spåren går till Italien, Belarus, Albanien … och inte många lyssnar på Johan Kristian Homan. Speciellt inte när han även börjar lägga sig i ett annat fall. En barndomsvän har blivit misstänkt för kidnappning av en försvunnen flicka. Homan är övertygad om att vännen är oskyldig. Ingen annan tror honom. Inte ens Francine. Vad som gör det hela extra mystiskt är att vännen jobbade på samma företag som den mördade praktikanten … och med samma arbetsuppgifter.

Inte målet utan vägen är mödan värd

Som vanligt i en Homandeckare så är en stor del av charmen att följa med Johan Kristian Homan i hans invecklade tankeförvecklingar, hans hjärna hoppar mellan nutid och olika historiska händelser och han kan fundera över rokokostolars klädsel och maffians tentakler i en och samma tankehärva.

Cléo de Mérode – Homans smarta och trogna siameskatt – är också en favorit i boken. Liksom Homans välklädde antikhandlarkollega, Oscar-Wilde-fantasten Eric Gustafson.

I skuggan av Etna har en stor del gemensamt med en volym av Damernas Detektivbyrå. Det är inte målet utan vägen som är mödan värd – och på vägen dricks det massor av te eller kaffe. Kaffe och pepparkakor hos Homan och te och scones hos Eric Gustafson. (Inte konstigt att Erics antikviteter säljer bättre – vem vill inte ha scones med hemlagad hallonsylt hellre än torra gamla pepparkakor mitt i sommaren?)

Behåller sin skärpa

Mårtenson hänger med sin tid och han låter Homan kommentera mycket av det fasansfulla, absurda och vansinniga som händer i världen idag. Men som alltid behåller Homan sin skärpa och sin humor och sin tro på att allt kommer att ordna upp sig till sist … Vilket gör att I skuggan av Etna, även i sina mörkaste stunder, känns som en roman lika solig som ett olivfält på Sicilien.

Om författaren:

Jan Mårtenson har bland annat varit diplomat, chef för H.M. Konungens kansli, undergeneralsekreterare och generaldirektör i FN och ambassadör i Schweiz. Han är också författare till över 70 böcker. 48 av dem har antikhandlaren Johan Kristian Homan i huvudrollen.

Homansällskapet bildades 1982 och är ett av Sveriges största litterära sällskap. I och med I skuggan av Etna har de fått en ny bok att diskutera …

”En enorm litterär bedrift”

På den senaste Bokmässan i Göteborg (september 2019) tilldelades Jan Mårtenson årets hederspris på Crimetime Awards för sin “banbrytande gärning inom svensk spänningslitteratur”. I juryns motivering framhålls bland annat att “kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som blivit så älskade av publiken – en enorm litterär bedrift”.

Skriven 2020-07-03

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners