KLAS EKMAN : DE KAPABLA – vanliga Svenssons går över gränsen i lika imponerande som rapp och spännande deckardebut

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bookmark Förlag
Genre: Deckare
Antal sidor: 365
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-26
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-05-15

De Kapabla demonstrerar klart och tydligt hur illa det kan gå när ett initialt obetänksamt beslut av två parter leder till oförutsett elände bortom de flesta gränser i samma ögonblick som en av dem bestämmer sig för att dra tillbaka klockan genom att sätta stopp och dra sig ur situationen de tillsammans medverkat till att skapa.

Men allt går förstås inte som det var tänkt. Beslutet att leder omgående till bitterhet och ilska, något som i sin tur bidrager till några ödesdigra ögonblick. Ögonblick som ska förändra deras liv för evigt.

Udda gosse med autistiska drag

På spelplanens ena halva har vi paret Anna och Magnus med barnen Siri och lillebror Sixten. På den andra har vi barnlösa paret Johan och Märta.

Till saken hör också att lille Sixten är en udda liten gosse med tillhörande autistiska drag. Det har dock inte hindrat Anna från att dra igång en affär vid sidan om. Eller är det tvärtom Johan som gjort det. Eller är de båda lika goda kålsupare?

Allt detta kan man ju onekligen fråga sig. För tillfället är detta dock irrelevant. För Anna och Johan ska minsann på romantisk helg på hotell. På behörigt avstånd från deras respektive bättre(?) hälfter som preparerats med trovärdiga lögner.

Döden knackar på

Anna har emellertid bestämt sig. Affären måste få ett slut, så hon berättar så skonsamt hon kan för Johan om sitt beslut. Och allt är för Sixtens skull. Barnpsykologen hon och maken träffar har gett dem i uppdrag att ”eliminera alla störningsmoment”. Fast det spelar ingen roll. Budskapet tas inte emot väl. Alls. Bönande, bedjande och lämpliga alternativ till lösning biter inte på Johan. Diskussionsnivån når till slut orkannivå. Så i slutänden smäller det bara till. I bilen på vägen hem knackar döden på. En alltid lika ovälkommen gäst, förstås. Så de flyr.

Två kufar försvårar

Härifrån degenererar allting i en rasande fart. Den inbördes relationen mellan Anna och Johan fortsätter nerför störtloppsbacken samtidigt som duon dessvärre är för evigt sammanflätade genom den gemensamma otrevliga händelsen de sopat undan spår av.

Som om inte detta vore nog dyker två kufar upp i handlingen som försvårar och ställer till det. Dels har vi datanörden Richard, ständigt illaluktande granne till Johan och Märta som är rätt säker på att han sett den förstnämnde bete sig misstänkt på sistone, och dels har vi ensamvargen Peter, lantis och lärare med luftig överkammad flint som främsta kännetecken och ett brinnande rättspatos. Men inte nog med det. Han råkar även träffa på Anna vid ett för henne komprometterande tillfälle.

Också har vi icke att förglömma Magnus, en rätt otrevlig typ rent allmänt förutom att han råkar vara Annas psykologstuderande make. Så man får väl säga att det fanns viss anledning til att hon sökte sig utanför äktenskapets helgd för att bli bekräftad.

Ingen hejd på eländet

Som synes är det inte mycket som går huvudpersonernas väg i denna mörka och samtidigt vardagligt thrillerartade berättelse. Och det är väl just därför det här blivit en sådan veritabel bladvändare i högt tempo. Det finns helt enkelt ingen hejd på eländet, och ond bråd är givetvis en självklar del av det hela. Att det hela sedan på något vis ter sig trovärdigt gör bara läsnöjet än större.

Svenssons som går över gränsen

Fast utöver själva spänningselementet är det här även en sedelärande berättelse om vad helt ordinära och för all del också inte alldeles sympatiska människor kan vara kapabla att göra – därav titeln, får man förmoda – om de hamnar i en trängd situation. Den antyder att även din arbetskamrat eller närmaste granne kan vara i stånd att begå de värsta av handlingar med förvånande kyla.

Ett på sitt sätt klassiskt tema förstås, men huvudpersonerna i De kapabla är inte en film om några vanliga Svenssons som visar sig vara fullödiga galningar med tortyrkammare i källaren och likdelar i frysboxen. Istället är det en story om samma Svenssons som gång på gång går över gränsen för att skydda sin egen tillvaro från att slås i spillror, oavsett vad konsekvenserna än månde bliva.

Nominerad till Årets bok

Och man köper det. Klas Ekman, som tidigare gjort sig känd för sina böcker om Broder Daniel, Håkan Hellström och Kent överraskar stort med denna rappa och ständigt händelserika deckardebut, och jag är inte den enda som imponerats. De kapabla var nominerad i kategorin Årets Bok av Bonniers Bokklubbar förra året.

Välförtjänt, får man väl säga, och vill det sig väl kan det bli en uppföljare också. Bokens slutscen skvallrar åtminstone om det. Jag kan knappt vänta.

print

Våra samarbetspartners