DAVID NESSLE : HERR NYMANS DETEKTIVBRAGD – intensiv historisk Stockholmsdeckare utan dödkött och utfyllnad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Kartago Förlag
Genre: Historiska Deckare, Kriminalromaner
Antal sidor: 215
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-21

Vilken bragd! En väl researchad historisk roman kombineras med en intensiv deckarhistoria – och allt berättas med en stor dos humor och panache. Att läsa Herr Nymans detektivbragd är som att sätta sig i en tidsmaskin och transporteras tillbaka lite över ett sekel, till ett svunnet Stockholm, som är så annorlunda mot dagens … Eller också inte så annorlunda.

Ingen är lika mycket influencer som Strindberg

Även vid förra sekelskiftet så fanns det folk som hörs och syns överallt, och de som inte hörs och syns lika mycket, de som är stora influencers och de som är notisskribenter. Den störste influencern av dem alla heter August Strindberg. Han har åsikter om allt. Just nu, i den här romanen, har han heta åsikter om idiotiska polarforskare och onödiga polarexpeditioner, som han ivrigt ventilerar i en intervju med Einar Nyman. Einar är känd (eller snarare okänd) som notisskrivare för en Stockholmstidning. En grilljanne (vilket ovanligt ord i dagens svenska!) skuggar av någon anledning Einar och denne grilljanne hittas sedan drunknad i Stockholms ström. Är det ett överlagt mord eller en olycka? Det lutar åt det förstnämnda …

Ett nytt liv som detektiv och polarforskare

Det hela utmynnar i att Einar själv måste iklädda sig rollen som både detektiv och polarforskare. Einar följer med på iskallt uppdrag – en polarexpedition till ishavet – och han grunnar även på vem som kan dölja sig bakom den pseudonym som skriver infama inlägg om hans blivande svärfar i en boulevardtidning. Ja, även vid förra sekelskiftet fanns det troll! Fast “nätet” som de verkade i för att fånga in upprörda människor såg annorlunda ut.

En lockande och komplex Stockholmsskildring

Det finns så många intressanta och underliga och komiska detaljer i den här romanen – är du svag för Stockholmsskildringar, så tveka inte en sekund, dyk ner i den här världen ögonblickligen. Sedan kan man också konstatera att mycket av det bästa i årets bokflod har varit just historiska Stockholmsskildringar – nyligen Augustprisade Johan Rundbergs Nattkorpen, Niklas Natt och Dags 1795 och nu Herr Nymans detektivbragd, som är färskast i boksamlingen. En extra bonus är att romanen är intensiv – inget dödkött, ingen utfyllnad, alla sidor behövs. Och det är inte ofta man upplever det i dagens deckare och historiska romaner.

En resa – och en läsupplevelse – utöver det vanliga utlovas!

print

Våra samarbetspartners