ULF NILSSON : ETT FALL MED ETT BRAK – kul parodi på deckare och en varm berättelse om att bejaka olikheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Kommissarie Gordon (del 5)
Illustrationer: Gitte Spee
Läsålder: 6-9 år
Genre: Deckare, Barn
Antal sidor: 120
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-01

Kommissarie Gordon har pensionerat sig. Numera ägnar han sig åt att läsa ett oändligt antal volymer med sagor, i bästa Bland tomtar och troll– stil. Det är mycket möjligt att det är en låda med Bland tomtar och troll som han har grävt fram på vinden, under allt julpynt. Gordon börjar förstå hur det ska gå och hur troll tänker efter X antal äventyr. Gordons vän Paddy är inte ens säker på att troll finns. De är väl bara påhittade?

I fall med ett brak så visar Gordon ännu en gång att gammal ändå är äldst och att det lönar sig att vara rejält påläst och att kunna vrida och vända på saker och se dem ur olika perspektiv. Folk berättar saker på grund av olika motiv och folk handlar utifrån olika motiv. Detta gäller även troll.

Troll finns – och de drömmer om annat än guld

Troll finns. Fast de är inte så farliga som folk tror. Visst är de rika som … ja, rika som troll. Men de vill gärna lära sig baka kakor och vara tillsammans med andra varelser, för guldklimpar är inte alls lika gott att slicka på som en slev med sockerkakssmet …

Alla kan enas över sju sorters kakor

En varm och fin berättelse om att bejaka annorlundaskap och olikheter och att enas över läckra bakverk och universellt väldoftande matlagning. Dessutom är serverar boken en ganska kul parodi på deckare som är skrivna för en äldre publik. Alla ingredienser finns där, lika säkert som att det finns nötter i en nötkaka!

Blixt Gordon … ? Nej, det är soptunnor som dånar!

En liten brasklapp: ungarna tycker det är konstigt att paddan inte heter Paddy, för det borde han göra. Det är den lilla musflickan, som blir en typiskt duktig och empatisk WPC, som heter Paddy. Paddan heter Gordon. Fast utan blixtar. Det enda som dundrar i den här sagan är soptunnor som blir vandaliserade. Ett fall med ett brak. Fast utan blixt och dunder.

Illustrationerna är gjorda av den mycket rutinerade och hyllade holländska illustratören Gitte Spee.

Vad blir 8 delat på 2?

Slutligen en liten kluring: hur delar man 8 kakor på 2 personer?
Svar: en person får 6 kakor, den andra personen får 2 kakor. I alla fall om den ena personen är Gordon och den andra är Paddy … Paddy får åtminstone den sista nötkakan – med en stor hasselnötskärna på toppen!

Gordon & Paddy som filmstjärnor

Gordon & Paddy har även blivit långfilm, och Kommissarie Gordon låter precis som Stellan Skarsgård.

print

Våra samarbetspartners