MAYA ÅSTRUP & TONY CRONSTAM : KALLE ANKA I KARLSKRONA – 1700-tals-historia värd att gå till botten med

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Story House
Serie: Kalle Anka & Co. (nummer 41-42, 2021)
Teckningar: Tony Cronstam
Idé: Joakim Gunnarsson
Genre: Serier
Antal sidor: 96
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-10-12

Ett spektakulärt båtbygge står i centrum när Kalle Anka lämnar sitt kära gamla Ankeborg och intar … (fanfar!) … Karlskrona! På allmän begäran av den läsande publiken som röstat fram Karlskrona till nästa stad som är värdig en fullfjädrad ankifiering!

Som alltid i denna serie av Kalle Ankas historiska svenska städer så serveras skojiga kulturhistoriska och geografiska lektioner på köpet. Ja, man kan riktigt känna historiens (ank-)vingslag!

Berömmelse långt utanför Ankeborg

Vilken stad är Sveriges tredje största stad? Efter Stockholm och Göteborg kommer så klart … Malmö. Eller? En gång i tiden var det faktiskt Karlskrona som var Sveriges tredje största stad, och Kalle Ankas nya mastodontbyggprojekt ska återigen göra Karlskrona till en industri-och-turistmagnet – och ställa Turning Torso i skuggan, en gång för alla.

Kalle Anka har som bekant en fallenhet för att verkligen gå all-in när han hittar en ny hobby. Nu har han fastnat för modellbygge, och han avverkar fartygsmodeller i rasande fart. Sedan spenderar han både julklappspengar och semesterpengar för att bygga stora båtmodeller i trädgården … Berömmelsen sprider sig långt utanför Ankeborg och när ett lukrativt erbjudande kommer från Karlskrona så nappar Kalle Anka direkt.

Vann finalstriden mot Piteå och Sundsvall

Karlskrona ska ta upp kampen om Sveriges mest spektakulära landmärke, och knäppa rivalen Malmö på näsan (eller torson). Denna fiktiva historiska händelse utspelar sig i serien Modellbyggarmästaren som finns att läsa i det senaste numret av Kalle Anka & C:o.

I slutet av förra året utlyste Kalle Anka-redaktionen en tävling där läsarna fick rösta om vilken svensk stad som Kalle Anka skulle besöka i ett kommande äventyr. Karlskrona vann finalstriden, mot bland andra kandidaterna Piteå och Sundsvall.

Experthjälp från en gås

Den historiska örlogsstaden bjuder givetvis på ett maritimt äventyr med Kalle Anka så väl som Knattarna i olika huvudroller. Knattarna är mycket mer misstänksamma än Kalle mot experthjälp som serveras från en skånsk gås …Tidigare ankresor har bland annat gått till Kalmar (aka ”Kallemar”) och Uppsala (aka ”Tuppsala”) och mötts av stor lokal stolthet och entusiasm. Nu är det alltså dags för Kallekronaborna, alltså Karlskronaborna, att bli glada och stolta över celebert ankbesök.

En historia värd att gå till botten med

Serieskaparna har noggrant researchat resmålet och i serien syns kända miljöer och byggnader, som till exempel Stortorget med Karl XI-statyn, hamnen och Marinmuseet. Hur många vet idag att Karlskrona var Sveriges tredje största stad i mitten av 1700-talet? En historia väl värd att gå till botten med … Och efter Kalle Ankas äventyr kommer man aldrig att glömma detta faktum!

Roligt att veta:

Det finns även en unik karta av Karlskrona skärgård – med ”ankifierade” önamn, se nedan. Kartan finns även att hämta i utvalda matbutiker i Karlskrona, och den kan även laddas ner gratis på Kalleanka.se.

Kalle Ankas besök i Karlskrona finns att avnjuta i Kalle Anka & C:o nr 41–42 som kommer ut i butik den 12 oktober.

Nu inleds även jakten på vilken svensk stad som Kalle Anka ska besöka nästa gång. På Kalle Ankas Facebooksida går det att lämna förslag på kommande års destination. Vilken stad som vinner avslöjas i november.

print

Våra samarbetspartners