DAVID LAGERCRANTZ : OBSCURITAS – svajigt underhållande om nutida Sherlock Holmes i Stockholmsmiljö

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Serie: Rekke Vargas (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 400
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-11-01

Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz är båda två aktuella med nya böcker – var och en för sig denna gång, Zlatan på Bonniers och Lagercrantz på Norstedts. Lagercrantz senaste verk var tre Millennium-böcker på Norstedts, något som ingen deckartokig läsare i hela världen lär ha missat. Nu är den tiden förbi, franchisen Millennium har gått till ett nytt förlag, Bokförlaget Polaris, och en ny författare ska ta över stafettpinnen. David Lagercrantz har världens ögon på sig när han ska skapa en ny serie med franchise-potential – och visst har han lyckats.

Från Salander till Sherlock

Finns det någon i deckarvärlden som är mer känd och trendig än Lisbeth Salander, så är det Sherlock Holmes. Alla gör Sherlock nu för tiden, i alla möjliga länder och i alla möjliga tidsperioder. Det finns till och med en feministisk variant som handlar om Sherlocks lillsyrra som finns i ungdomsbokstappning och på Netflix.

Obscuritas är ett solklart “Sherlock Holmes i nutid”-fall. Som utspelar sig i dagens Stockholm i eleganta och trendiga miljöer. Och ja, första boken var såld till X antal länder för megabucks redan innan en rad var skriven.

Tur för Lagercrantz att han kunde leverera, och de två nya parhästarna är mer vanliga, mer sårbara, mer mänskliga och mer sympatiska än Blomkvist och Salander – och kanske finns här också en djupare respekt och vänskap att vänta.

Den musikaliske överklassprofessorn och den kaxiga förortssnuten

Hans Rekke är ett geni. Överklass, professor och expert på förhörstekniker. Michaela Vargas är en kaxig förortspolis som inte är överförtjust över att tvingas åka till en flådig villa i Djursholm för att be om hjälp utanför kåren. Men order är order, och fallet med ett mystiskt mord, där offret hade ytterst märkliga skador, har stagnerat. Rekke levererar ledtrådar och klokheter och en intensivt blå blick. Geniet talar, Michaela lyssnar.

Michaela räddar livet på Rekke

Nästa gång de möts är rollerna inte desamma. Rekke tänker begå självmord genom att hoppa framför ett tunnelbanetåg, Michaela räddar honom – och får själv en smäll av tåget.

Hon följer honom hem till hans nya lägenhet (både hustrun och Djursholmsvillan hör till det förflutna) som är full av medikamenter. En överbeskyddande hushållerska berättar om Rekkes traumatiska uppväxt. När Michaela vaknar nästa dag är det till tonerna av magiskt vacker pianomusik – levererad av Rekke själv – och en vital ledtråd som kan lösa hela fallet.

Behöver vi en ny Sherlock Holmes?

Behöver världen en ny Sherlock Holmes historia? Kanske, kanske inte. Men ingenting kan hindra historien från att vara svajigt underhållande.

Liksom i så många andra franchises – bland annat Robert Galbraiths (alias J.K. Rowlings) enormt framgångsrika Cormoran Strike-serie – så är attraktionen inte själva fallet utan attraktionen mellan de två problemlösarna. Will-they-won’t-they? Den som följer serien får se …

print

Våra samarbetspartners