CYRIL LIERON : I HUVUDET PÅ SHERLOCK HOLMES 1 – fantastiskt och fascinerande om den hårt arbetande detektiven

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Dans la tete de Sherlock Holmes torne 1
Förlag: Kartago Förlag
Serie: I huvudet på Sherlock Holmes (del 1)
Illustrationer: Benoit Dahan
Översättning: Björn Wahlberg
Genre: Serier, Äventyr
Antal sidor: 48
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-03-25

Jag har säkert nämnt det flera gånger tidigare, men jag läste inte speciellt många barn- och bilderböcker när jag var liten glytt. Åtminstone inte vad jag kommer ihåg. Jag har dock hunnit glömma mycket de senaste 50 åren. Mitt intresse för tecknade serier uppstod redan när jag var fyra, fem år gammal. Serier var betydligt mer fascinerande, tyckte jag, än vanliga barnböcker.

Men – en typ av bilderböcker jag älskade som barn, var de med mycket att titta på. De som var snyggt tecknade och hade stora bilder med många detaljer. Det fanns någon bok om uppfinningar, tror jag det var, som gjorde intryck på mig, men jag har inte sett den sedan lekis, och jag har inget minne av vad den hette och vem som gjort boken. Bäst av allt gillade jag faktaböcker för barn om historiska epoker – om hur det såg ut i antikens Grekland och Rom, med mera. Böcker med fantasieggande bilder.

Jag gillade även böcker som berättade historien på ett kreativt sätt; som blandade vanliga illustrationer med serierutor och foton och texter på ett spännande sätt.

Tittar rakt in i Sherlock Holmes huvud

Jag kom att tänka på detta när jag fick detta nya seriealbum, med manus av Cyril Liéron och teckningar av Benoit Dahan, i översättning av Björn Wahlberg. Till att börja med skapade redan omslaget lite extra intresse, eftersom Sherlock Holmes’ huvud är utskuret; det är ett hål i kartongen, och vi tittar rakt in i boken – eller, ja, rakt in i Sherlock Holmes’ huvud.

När jag öppnade boken höll jag på att trilla baklänges. Jösses! Det här ser ju fullkomligt … fantastiskt ut! Här finns så mycket att titta på att man kan dröja kvar vid varje sida i princip hur länge som helst. Otroligt mycket detaljer, tecknat i en egen, lite kopparsnittsliknande stil. Och det är tjusigt.

Konspiration på gång?

Polisen hittar en förvirrad man, iklädd märkliga kläder, som irrar omkring i London. Mannen förs till dr Watson för att undersökas, och Sherlock Holmes börjar luska i mysteriet med mannen. Vad har hänt? Vad är det för mystiskt pulver som hittas på mannens kläder, och vad är det för teaterbiljett? Är det månne en konspiration på gång? Hur det går får vi inte veta – detta är nämligen bara den första delen av två.

Den skandalösa biljetten är ett högst avancerat seriealbum som inte liknar något annat. Med hjälp av de snillrika teckningarna får vi kliva in i Holmes huvud och se hur han resonerar. Den hårt arbetande detektivhjärnan skildras ofta som ett hus fyllt med böcker och annat.

Synnerligen fascinerande

Det är ibland inte helt lättläst, men en röd tråd – bokstavligt talat en röd tråd – ringlar mellan rutorna för att hjälpa till med läsningen. Information finns i bilder, pratbubblor och textplattor som ibland är utspridda över sidorna. Detta är ett högst intressant sätt att berätta en historia på, och det är synnerligen fascinerande.

Ser fram emot upplösningen

Jag har aldrig varit någon större anhängare av Sherlock Holmes och historierna om honom, jag tycker att han är rätt trist och osympatisk, men det här albumet är riktigt, riktigt bra. Jag ser fram emot upplösningen!

Det är kul att det fortfarande går att använda serieformen till att skapa något som känns helt nytt; till något vi inte sett tidigare.

print

Våra samarbetspartners