SAM HEARN, Sherlock Holmes och förbannelsen över Baker Street (Lind & Co)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Illustrationer: Sam Hearn
Serie: Baker Street-skolan
Originaltitel: Sherlock Holmes and the Baker Street Curse
Översättning: Sara Jonasson

Spelet kan börja!

Sherlock Holmes, John Watson och Marta Hudson är tillbaka på Baker Street skolan för en ny termin efter ett välförtjänt långt och mysigt sommarlov på 221b Baker Street, tillsammans med den charmige hunden Baskerville, viktorianska deckare om Sherinford och massor av lakritspipor.

Kex och choklad när det behövs som bästEtt spöke, ett försvinnande och en gåta …

Ett mystiskt spöke, ett mystiskt försvinnande och en mystisk gammal gåta. Sherlock, John, Martha och Baskerville har plötsligt hela TRE mysterier att lösa! Eller? Sherlock hävdar att det egentligen bara är ETTmysterium!

Den här historien är inspirerad av en novell av Sir Arthur Conan Doyle som heter The Adventure of the Musgrave Ritual. Den är med på Conan Doyles egen topp-tolv-lista över de bästa Sherlock Holmes berättelserna någonsin. Novellen är ännu högre rankad av alla Sherlockians runtom i världen —- den finns med på topp-sex-listan!

Ett känt fan av Sherlock Holmes, poeten och Nobelpristagaren T.S. Eliot, har till och med använt dialog tagen direkt från The Adventure of the Musgrave Ritual i sitt drama Mordet i katedralen (utan att någon källa anges). T.S. Eliot är idag mest känd för texterna som finns med i musikalen Cats. Finlitterära författare brukar dock inte erkänna att de gillar andra deckarförfattare än Dame Agatha Christie. (Roland Barthes nämner henne oftare än Shakespeare i sin bok om skriftens nollpunkt.)

I den här nya versionen av The Adventure of Musgrave Ritual hymlas det däremot inte med varifrån inspirationen kommer och det finns uppenbara hyllningar till original-Sherlock och original-novellen.

Trigonometri är det mest spännande som finns!

Liksom i originalet tror ALLA att det rör sig om TRE mysterier, men givetvis har Sherlock rätt när han säger att det bara är ETT!

Liksom i originalet så verkar trigonometri som det coolaste och mest spännande som någonsin har uppfunnits!

Liksom i originalet så använder Sherlock en kolbox, en gammal toffla och en öppen spis till verkligt ovanliga saker:

Watson beskriver Sherlock Holmes så här i originalversionen av The Adventure of the Musgrave Ritual:

Although in his methods of thought he was the neatest and most methodical of mankind … Sherlock keeps his cigars in the coal-scuttle, his tobacco in the toe end of a Persian slipper, and his unanswered correspondence transfixed by a jack-knife into the very centre of his wooden mantelpiece … He had a horror of destroying documents … Thus month after month his papers accumulated, until every corner of the room was stacked with bundles of manuscript which were on no account to be burned, and which could not be put away save by their owner.

Den nye, yngre Sherlock har kakor i kolboxen, lakritspipor i den exotiska gamla tofflan och post sätter han fast med tuggummi på spiselkransen … istället för med en kniv.
Men den nye, yngre Sherlock gillar inte heller att städa och sparar på precis allt möjligt. Det kan ju vara av intresse för eftervärlden hur unga deckare löste sina fall på 2000-talet!

Hela tiden får Sherlock retsamma små vykort från sin ärkefiende James Moriarty som är hemma hos sin pappa Professor Moriarty i Schweiz och åker skidor – Moriarty insinuerar att han vet mycket MER om vad som pågår på Baker Street Skolan än någon annan!

Och kvar på plats på skolan finns Moriartys två bästa vänner – Seb Moran och Charlie Milverton.

Vad är det egentligen med bokstaven M och skurkar?

Original-Sherlock filosoferade om över hur skurkarna hopades under bokstaven M, och det stämmer. Moriarty, Moran och Milverton var samtliga riktigt otrevliga typer, och de nya moderna versionerna är värsta sortens mobbare och bråkstakar. Det är sällan som de åker dit.

H är en trevligare bokstav, här finns både Holmes och Hudson. Och W står ju för Watson!

Martha Hudson är en briljant kvinnlig karaktär, hon undviker Hermione-komplexet och har ett eget liv, med massor av vänner (förutom Sherlock och John). Hon är smart, framgångsrik, populär och självsäker. Hon är inte en plugghäst som ber om ursäkt för att hon är duktig och som säger till den manlige huvudpersonen att det är ju så klart HAN som är den verklige hjälten … Martha skulle aldrig göra så! Och hon är INTE ett kärleksintresse för någon av killarna!

Trädkunskaper bär frukt

Vaktmästaren heter Musgrave och den nye läraren heter Brunton och allt är precis så roligt, spännande och fartfyllt som det bara kan bli!

Och ja, trigonometri och träd-kunskaper spelar en stor roll även i denna version av Musgrave-gåtan.

Som faktiskt på många sätt är bättre, roligare och mindre makaber än originalet! Det är också mer logiskt med en teaterskatt som är kopplad till en teatralisk gåta, än att de riktiga kungajuvelerna skulle ha varit försvunna i hundra år eller mer.

Det här är också en bok som – hurra! – inte kräver några förkunskaper alls för att läsa, man dras direkt in i äventyret. John Watson skriver och ritar och berättar, och vi får följa berättande text, stora illustrationer, seriesnuttar, hans skolarbeten, bitar från sociala medier, anslagstavlor och så vidare … Det hela är som en personlig Watson-scrap-book, så här finns MASSOR att titta på och begrunda när det gäller att lösa mysteriet! Det händer saker på varje uppslag, både visuellt och i texten.

Reichenbachfallet på vykort

Om man kan något om Sherlock Holmes (vilket inte behövs alls!) så är denna bok laddad med fler påskägg än påskharens största korg! Det är väldigt kul att följa Sherlock, John, Martha och Baskerville!

När boken slutar så planeras en skolresa till Schweiz. Moriarty skriver på ett vykort att han knappt kan vänta på att Sherlock ska komma dit — och på framsidan av vykortet finns Reichenbachfallet!

Vad kan detta betyda? Ja, att original-Sherlock och original-Moriarty gjorde Reichenbach fallet så berömt att det nu finns upptryckt som vykort, för nästa generation att använda! (Det är faktiskt sant! Sherlock Holmes-turismen i Schweiz är betydande och Sherlock Holmes har till och med tillägnats en minnesplatta vid Reichenbachfallet.)

Holmes, Hudson och Watson kommer tillbaka i nya, moderna, grafiska romaner för Sherlock Holmes fans i alla åldrar. Återvänder gör även Moran, Milverton och Moriarty. Och Reichenbachfallet!

Skriven 2019-11-09

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners