SAM HEARN, Sherlock Holmes och den försvunna diamanten (Lind & Co)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Illustrationer: Sam Hearn
Serie: Baker Street-skolan
Översättning: Sara Jonasson

A Sherlock for all ages!

Det har verkligen Sam Hearn (illustratör OCH författare!) lyckats med!

En Sherlock för alla åldrar – och alla tider!

En Sherlock Holmes som verkligen utnyttjar dagens sätt att berätta, med serierutor, berättande text, mail-meddelanden, anteckningar, artiklar och så mycket mera … Vem servar alla Sherlocks fans med fina teckningar och anteckningar? Hans nye bästis John Watson så klart!

Den bästa vännen i de båda killarnas liv är så klart den coola och populära och sociala och smarta tjejen som ALLTID har varit kvinnan i Sherlocks liv!
Miss Hudson! Nu jämnårig till och klasskompis med Sherlock och John …

Tillbaka till London efter arbete i Afghanistan

John Watson älskar att skriva, rita, äta kex och dricka varm choklad. Båda hans föräldrar är läkare och har världen som sitt arbetsfält. Senast har de arbetat i Afghanistan och nu kommer de “hem” till London, som de varit borta från så länge. Att Afghanistan är konfliktzon både i original-Sherlock och i denna nya, moderna Sherlock säger en del om tidens utveckling. Och om hur lite saker verkar att utvecklas!
John Watson oroar sig för att börja i en ny skola.
“Tänk om jag inte får några kompisar?” är den eviga frågan som spökar.
Det där är också något som aldrig förändras – oron för att passa in på en ny plats. Att hemma kanske inte kommer att kännas som hemma igen, när man varit borta för länge.
Men det visar sig att Johns gamle vän Bart redan går på Baker Street skolan och snart har John fått en ny bästa vän: Martha! Hon lär honom allt man måste veta för att överleva på skolan och introducerar John för sin bäste vän: Sherlock. Som håller på med något knäppt experiment i kemisalen … och sedan: The Game is ON!

Deckartrio på Baker Street vs. Moriarty & Co

Tillsammans bildar de tre en oslagbar deckartrio som bygger sitt högkvarter hemma hos Martha och givetvis lyckas de lösa mysteriet med den försvunna diamanten. Men de måste också hålla koll på utflykter, läxor, presentationer och hunden Baskerville(!) som är skolans maskot. Och de har även fullt upp med att undvika skolans ökända mobbargäng, som leds av James Moriarty, vars pappa är professor och ett kriminellt geni …

Det här är bara så bra! Sherlock Holmes fans i alla åldrar kan sätta gång att dansa lyckodans (à la flashmobb som förekommer i boken) – för en gångs skull en Sherlock spin-off som är lyckad! Hög kvalitet hela vägen, massor av humor, respekt för originalet, massor av “påskägg” att leta i boken – alltså referenser till kanon eller till andra spin-offs — och dessutom originell. Det hade varit tråkigt med något som bara gör det gamla vanliga (vilket den mesta Sherlock-fan-fiction gör, inklusive BBC-Sherlock).

“The Woman”

Många tror eller hävdar att det bara finns en kvinna i Sherlocks liv och det är “The Woman” – Irene Adler, kriminellt geni och ett slags “femme fatale” som Sherlock Holmes aldrig lyckas sätta dit. Hon är smartare än honom.

Men det där är bara så fel, jag har alltid hävdat att kvinnan i Sherlocks liv är ju Mrs. Hudson!

Och detta bevisas ytterligare av den här boken: Sherlock behöver någonstans att bo när hans bror Mycroft ska börja på högre utbildning, och John behöver någonstans att bo när hans föräldrar ska utomlands igen … så de hyr båda rum hos Mrs. Hudson på Baker Street. Som råkar vara Martha Hudsons mamma.

Hudson är namnet både på den enda kvinnan och den enda tjejen i dessa två grabbars liv!

Mrs. Hudson gör dessutom jättegod choklad, och hon kommer med choklad och kex när deckarna som bäst behöver uppmuntran, distraktion, tröst eller fest!

Briljant som en diamant!

Det finns så mycket som är så bra med den här boken – den är lika briljant som en diamant!

Det är originellt, men ändå känner man igen så mycket. Museet i boken är t.ex. baserat på V&A i London och man känner till och med igen utställningsobjekt från museet både i text och bild. V&A grundades under viktoriansk tid — då även original-Sherlock föddes.

Martha Hudson bor i ett gammalt viktorianskt hus och massor av viktorianska saker finns på vinden – bland annat saker som tillhört en gammal detektiv, Sherinford (som är namnet på Sherlocks storebror i originalböckerna).

Hunden som ungarna tar hand om heter Baskerville – som i Baskervilles hund, fast den här hunden är mycket sötare. James Moriarty har Napoleon komplex (mycket bokstavligt), hans pappa är den onde Professor Moriarty, den dyrbara diamanten har något med Reichenbach fallen att göra, reportern som följer fallet med den försvunna diamanten heter Benedict Cabbagebat (en parodi på namnet Benedict Cumberbatch, som BBC-Sherlockskådisen heter i verkligheten) och så vidare ….

Och givetvis gör ungarna sina projektarbeten om den viktorianska tiden! Med tillräckligt många sparade glasspinnar kan man tydligen bygga en snygg modell av det viktorianska Chrystal Palace …

Med mössan och pipan i behåll!

De två ikoniska detaljerna som Sherlock ska ha (enligt legenden): en fånig mössa och en pipa – de kan väl inte finnas med här? Jo, minsann!

Mössan hittas på vinden hos Martha Hudson (och har en gång tillhört en berömd detektiv!) och när Sherlock behöver tänka så tar han till pipan.

Ni minns kanske att BBC-Sherlockslutat röka och gått över till nikotinplåster? Om något var speciellt knepigt så var tankenöten en TPP – Three Patch Problem. Samma sak här. Ett TPP är här ett Three Pipe Problem – precis som i original-Sherlock – fast piporna här är läckra lakritspipor! Så mycket nyttigare!

Påskägg som varar länge

Sätt igång, läs och klura och leta påskägg! Här finns så många nötter att knäcka! Det här är en perfekt påskdeckare, eller sommardeckare, eller höstdeckare, för både stora och små deckarfans!

Boken är också mycket snyggt upplagt med blandning av berättande text och serierutor, tidningsartiklar, anteckningar, scrap-book-inlägg etc. Det känns verkligen som om man följer med John Watson i äventyret! Spelet har börjat!
Men spelet är inte slut i och med den här boken. Sherlock Holmes, John Watson och Martha Hudson kommer tillbaka. Det gör även James Moriarty, grymt sugen på revansch …

Skriven 2019-09-15

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners