NANCY SPRINGER : ENOLA HOLMES OCH KIDNAPPNINGSMYSTERIET // ENOLA HOLMES OCH DEN FÖRSVUNNA FLICKAN – endimensionellt berättad tonårs-Sherlock

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: B Wahlströms
Serie: Enola Holmes (del 1 & del 2)
Genre: Deckare & kriminalhistorier
Läsålder: 9-12 år
Översättare: Carina Jansson

Originaltitel: Enola Holmes and the Case of the Missing Marquess
Antal sidor: 175
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2018-09-07

Originaltitel: The Case of the Left-handed Lady
Antal sidor: 189
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-05-17

“Möt Enola Holmes, Sherlocks coola lillasyster.”
Ja, herregud, folk gör vad som helst för att slå mynt av Sherlock Holmes namn! Istället för att hitta på något eget. Nu har en amerikanska hittat på att Sherlock Holmes och hans storebror Mycroft Holmes har en lillasyster som heter Enola Holmes. Hon fyller fjorton när boken börjar, och är redan en fullfjädrad deckare och kodknäckare och hon har som ambition att hitta sin mamma som har försvunnit och även en ung adelsman som har kidnappats.

Ja, och så vill hon inte gå på internatskola, som Mycroft har planerat, eftersom hon är en sån där anakronistiskt modern tjej. Boken utspelar sig i det viktorianska London, men Enola själv påminner om Veronica Mars, den tonåriga amerikanska deckartjejen, och hon låter och tänker som en nutida amerikansk tjej.

I likhet med Veronica Mars utstår Enola Holmes själv många attacker och fysiskt våld mot sin egen person, och eftersom hon är tjej så är allt så mycket svårare och farligare hela tiden – vilket berättarrösten gång på gång påpekar.

Nytt försvinnande! Ny kidnappning!

I uppföljaren går Enola Holmes runt och lever dubbelliv. På dagarna är hon sekreterare för en påhittad deckare (det är hon själv som löser fallen) och på nätterna är hon välgörenhetsarbetare, utklädd till nunna, och delar ut filtar och mat till de fattiga – och blir utsatt för sexualmordsförsök.

Hon är också den påhittade deckarens fru. Snacka om att Enola spelar många roller! Den här gången är det en ung tjej som har kidnappats, och hon är också utsatt för sexuellt förtryck.

Samtidigt som Enola Holmes försöker att lösa fallet så måste hon undkomma att bli infångad av Sherlock och Mycroft, som vill att hon ska komma hem igen (alternativt gå på internatskola). Det är svårt att förstå vad som är så himla hemskt med att gå i skolan när man är 14.

Publiken som böckerna vänder sig till går i middle school eller high school idag – med allt vad det innebär av peerpressure, mobbning, school shootings, förbjudna fester, betygshets, prov, ätstörningar, dejtingtrassel, skeva skönhetskrav och “vem ska jag gå med på dansen”-drama.

Enola låter också hela tiden som en modern amerikansk tjej.

Ensam är ingen styrka – rent berättartekniskt</strong

Till skillnad från Sherlock har Enola ingen bästis och när man läser böckerna inser man hur viktigt det är att en huvudperson har en kompis att resonera med – eller flera kompisar -eller åtminstone en hund.

Sherlock har John Watson och Lestrade och Mrs. Hudson och hunden Toby och … ja, han har så många hjälpare! Till och med den odräglige och överlägsne Mycroft hjälper till under enstaka fall (trots att han helst sitter och pöser på sin herrklubb). I ett mysterium har Sherlock hjälp av en tuff kvinnlig guvernant som han beskriver som en ovanligt smart och modig människa.

Enola är “alone” hela tiden (Enola är ett anagram för alone) och det gör att det inte finns något kul samspel med omvärlden att njuta åt.

Modern amerikansk feminism

Böckerna är också upptagna med att vara modernt amerikanskt feministiska och fördöma kvinnlig utbildning och giftermål etcetera. Men samtidigt har kvinnliga författare som skriver sånt här ofta egna familjer – de är inte Enolasinglar som är ute hela nätterna och jobbar hela dagarna. Och böckerna får definitivt inte Enolas alternativa ensamliv utan familj och vänner att verka intressant.

Böckerna vänder sig till 9-12 års ålder, men både teman och ordval (Enola jobbar som perditorian) och även bokens takt (långsam) verkar vända sig till mycket äldre läsare.

Boken masar sig fram i snigelfart, berättarrösten är ständigt självgod och påfrestande, språket flyter aldrig på, allt känns knöligt och klumpigt och tillrättalagt. Sedan kan man tillägga att det fanns gott om kloka, coola, starka tjejer i original-Sherlock Holmes, och denne nye Sherlock som är så väldigt gammaldags och antifeministisk känns konstig.

Och mycket märkligt … Enola tycks ha någon slags girl-crush på sin storebror Sherlock … vilket känns … yuk!

Var blev de tuffa kvinnorna av?

Original-Sherlock gav oss flera kvinnliga hjältinnor, massor av arbetande kvinnor, massor av smarta kvinnor, en kvinnlig Moriarty (lika dödlig, men vackrare), och givetvis den tjusiga Irene Adler, guvernanter och tjejer som sportade och cyklade och tjejer som smart planerade och lyckades ta hämnd på maffian … Till och med kvinnor som planerar det perfekta mordet – och kommer undan med det! Allt detta fanns med i originalberättelserna av Sir Arthur Conan Doyle.

1800-talet hade definitivt bättre, tuffare och mer intressanta, mångfacetterade karaktärer att läsa om. Speciellt de kvinnliga karaktärerna. Jämfört med det är dessa självutnämnt feministiska böcker otroligt mesiga. Och har mesiga tjejer.

Utvecklingen när det gäller starka karaktärer och bra karaktärsbeskrivningar har definitivt gått bakåt.

Endimensionellt berättande

Det mesta skildras väldigt endimensionellt och förnumstigt med en irriterande berättarton, som om jaget sitter i dagens Amerika och ser ner på 1800-talets England och alla dess fantastiska framsteg med avundsjuk besserwisserton.

Med tanke på hur människor har det i dagens Amerika, verkar 1800-talets England egentligen riktigt trevligt vid jämförelse. Även om penicillinet inte var uppfunnet än (en klar nackdel). Men folk hade i alla fall betydligt bättre böcker … och inga flygplan, mindre miljöförstöring, färre utrotade djur, större regnskogar och ett liv relativt fritt från amerikansk kulturpropaganda.

Enola Holmesintrigen med hypnos och marxism är också otroligt långsökt – och bland de sämsta och mest långsökta intriger som presenterats i en deckare. Både moderna och historiska.

Skriven 2020-09-29

Läs mer om bok 1 här
Läs mer om bok 2 här

print

Våra samarbetspartners