LARS MORTIMER : (HÄLGE) STORA BOKEN OM ÄLGVANDRING – Hälge har ett filosofiskt svar på allt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 95
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-08-12

Varför vandrar älgarna? Varför är det en tittarsuccé? Varför går det en förlängningssladd till en TV som står mitt inne i djupaste barrskogen? Fråga Hälge! Han har alltid ett filosofiskt svar på allt. Dessutom har han installerat en egen TV (med hjälp av lite el från människornas boningar) för att hänga med i Årets Bästa TV-program: SVT:s Den stora älgvandringen. Snacka om action!

Hälges värld är sig så lik – och nya manusförfattare och serietecknare förvaltar arvet efter älg-geniet numero uno: Lars Mortimer.

Avliden lever vidare

En del hardcore fans må kanske tycka att invånarna i Avliden ska få vila i frid. Men det stora flertalet glädjer sig ohämmat och ohejdat åt ett nytt album där allt inte är “favorit i repris”. Dessutom, som grädde på moset, ett nytt, skojigt älgvandringsomslag som är gjort helt i Lars Mortimers anda. Här kontrasteras människors svaghet för vandring som lyxig fritidshobby (med allehanda dyra tillbehör från trendiga sportbutiker) till älgars vandring som hänger ihop med nödvändighet, hårt arbete och överlevnad till nästa år.

Visst är det trösterikt att Hälge överlever det mesta – älgvandring, älgjakt, skogsskövling, Gullans raka höger, hunden Blixtens jaktinstinkter och till och med sin skapares frånfälle.

Vad finns det att göra när det inte är jaktsäsong?

I Avliden är allt sig så likt. Älgjakten inväntas och under tiden ägnar sig invånarna åt allt möjligt tidsfördriv. Skotta snö. Inhandla ny frys. Pricka snögubbar. Clint Eastwood filmer, som andaktsfullt avnjutes med tända ljus. Bilspaning. Medan andra människor spanar efter vilda djur, spanar människorna i Avliden efter en enda bil på vägen, som mest hålls öppen av trampande älgar.

Det finns även andra karaktärer än älgar som har humoristiska bidrag att komma med i Hälges värld. Myran Harry gör revolution. Igelkotten Kotten misstas för en japansk robot av lille Clint. Ugglorna äter upp sig på lämmeltåget. Och en upprörd liten tallplanta kallar en proppmätt Hälge för seriemördare.

Alla älgar vandrar inte

Alla älgar vandrar inte och alla vandrar inte lika långt. Den varierande vandringslusten lär bero på hur kräsen älgen är och hur stark älgen är. Kräsna älgar vill gärna långt söderut, där det finns rikligt med bete. Men av någon anledning stannar Hälge hemma, trots allt, fast han gärna hade slagit sig i slang med flyttfåglarna. Gräset och tallplantorna är förmodligen grönare någon annan stans. Fast det är dumt att chansa. Någon annan kan ju ta det prima jobbet som Kändis-Älg i Sveriges bästa och mest omtyckta älg-serie …

Det här är en rik och tjock volym, fylld med många bra serier från både djurens och människornas värld.

print

Våra samarbetspartners