LARS MORTIMER : (HÄLGE) STORA BOKEN OM SKOTTÅR – Hälge träffas aldrig, men humorn är mitt i prick

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Teckningar: Lars Mortimer
Serie: Hälge (del 25)
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 96
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-08-19

När är det skottår? Älgen Hälges svar är solklart: Varje år!

Tiden i Hälges värld verkar på många sätt stå stilla. Hälge filosoferar, ugglorna hoar, igelkotten Kotten oroar sig över all biltrafik och myrorna bygger på sin myrstack. Men nu har även lite samtidsskämt smugit sig in i serierna – som när Hälge konstaterar att gängbrottsligheten ökar, när han ser grupper av grönklädda beväpnade jägare dra ut i skogarna.

En fruktansvärd mardröm

När jägaren Edwin drömmer mardrömmar så handlar det om att han lever i harmoni med Hälge och att de tar en svängom till glad dansmusik … “Dansar med älgar” låter väl som en succé? När Edwin vaknar konstaterar han att det där var en fruktansvärd mardröm och att det är dags att sluta titta på film innan sänggåendet. Kevin Costner har fått ett fan mindre …

Älgarna har nära till maten

Glesbygdspolitik avhandlas också med glimten i ögat. Flytta? Nej, aldrig i livet! “Man skulle hamna så avsides” som Edwin säger till en likasinnad grönklädd vän. För Edwin, liksom hans vänner, bor ju mitt i smeten. Där det händer. Nära till maten. Fullt av älg och svamp och lingon i skogen. Nära vänner, god sammanhållning. Goda toner, gott om patroner.

Älgarna har också nära till maten … och den plantskola som får besök av en hungrig Hälge lär drömma mardrömmar värre än “Dansa med älgar”.

Ett odödligt humorarv

Som alltid får hunden Blixten några egna små serier att vara stjärnan i.
Lyckligtvis lever Hälge vidare som serie. Lars Mortimer har lämnat ett odödligt glesbygds- och humorarv efter sig. Glesbygden med Avliden med omnejd lever i högsta grad.

Tack och lov så är det aldrig någon jägare som träffar Hälge. Men humorn är … Mitt i prick!

Skriven 2020-11-21

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners