LARS MORTIMER : (HÄLGE) STORA BOKEN OM ÄLGGRYTA – här finner man det stora skrattet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Tecknat av Lars Mortimer
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 96 sidor
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2023-08-23

Det är kallt och mörkt och snöigt. Det är väl bara att gilla läget? Även om man som Hälge sitter begravd under en liten granlavin.

Nordpolen verkar vara på väg att flytta till den lilla byn Avliden. Jägaren Edvin och hans fru går på långpromenad för att leta efter plogbilen. Den hittar inte byn utan hjälp. Sällan kommer det några bilar … om inte igelkotten Kotten försöker gå över vägen.

Men Hälge försöker i alla fall lära sig att ha kul på vintern och beter sig som Bambi på hal is i en nytecknad serie.

Alla är på jakt…

Jakt är en komplicerad process. Älgarna jagar efter de läckraste små plantorna (ofta satta av hårt prövade skogsägare), jägarna jagar efter de läckraste älgarna, och myrorna i sin tur jagar efter de läckraste jägarna … och förser sig gärna med jägarnas medhavda fikabröd.

När en hel myrstack anfaller jägaren Edvin är goda råd dyra. Man kan knappast skjuta myror. I alla fall inte utan att få slut på ammunition … innan det är slut på myror.

Superälgen Hälge – redo att flyga! (eller fly?)

Hälge har många finurliga idéer för att överleva älgjakten. När han hör att det är skytteförbud på superälgar (för att göra älgstammen mer livskraftig) klär han ut sig till superälg. Med mask, mantel och trikåer. Redo att flyga … eller i alla fall fly.

Trädkramning och högläsning

Hälge passar också på att sätta eld på älgpass och att börja med lobbyingverksamhet. Allt som behövs är några väl valda ord och en kopieringsmaskin … Det kanske också går att klättra upp i träd? Eller att boka en resa till Mallorca? Eller att läsa romanen Älskade Älg för jägaren Edvin när han sover? Vem drömmer inte då om gulliga älgar som inte får skjutas?

Många varelser kommer till tals

Som vanligt finns en rad andra varelser än älgar som kommer till tals i serierna. Som myror, fåglar, fiskar, björnar, dagsländor, igelkottar, tallplantor, jakthunden Blixten och jägare som är deprimerade alla veckor om året då det inte är älgjakt (och även under själva älgjakten om ingen i jaktlaget får in en fullträff). Inte att förglömma: fruar till jägare som försöker marknadsföra nyttig vegetarisk mat … man kan ana att allehanda vilt står i kulisserna och applåderar.

Misslyckad marknadsföring av Avliden

Människorna i den lilla byn Avliden gör sitt bästa för att marknadsföra sin hembygd med en slagkraftig slogan. Det är ju inne med natur och avkoppling så varför inte ha som slogan Här finner du den stora friden? Av någon anledning så attraheras varken turister eller nya bosättare.

Bättre än dopp i älggrytan!

I Hälge: Stora boken om älggryta finner du måhända inte den stora friden – men dock det stora skrattet. Skrattfestens motsvarighet till en tolvtaggare. Både nytt och gammalt material håller yppersta serieklass. Mycket bättre än dopp i (älg-)grytan som julmys!

print

Våra samarbetspartners