LARS MORTIMER : (HÄLGE) ÄLG I FÅRAKLÄDER – annorlunda naturromantik, situationskomik och modern fablernas värld en vinnande kombination

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Teckningar: Lars Mortimer
Serie: Hälge (del 27)
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 48
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-08-19

“Varg i fårakläder” är en känd bild från fablernas värld – redan de gamla grekerna berättade om sådant. Sedelärande moral i fabeln: oskyldig förpackning behöver inte betyda oskyldigt innehåll. Men en “älg i fårakläder” – vad är det? Vad betyder det? Hälge älg tycker att det går lika bra för älgar att gömma sig från jägare … Varför ska vargar ha monopol på att klä ut sig under jakten?

Det här blir till ett dubbelskämt – något som förväntas vara något annat visar sig vara något helt annat … Förvillelsen är total.

Gäller att ha tur och överleva dagen

Många serier handlar om jakt och jaktens tjusning och illusioner och besvikelser. Medan andra serier fokuserar på djurens egen fabelvärd. Här har det kanske inte hänt så mycket sedan de gamla grekernas dagar – det gäller att vara listig och att ha tur för att överleva dagen, eller hur?

Hälge showar som bara den

Några mer moderna tongångar finns. En fågelunge diggar hårdrock inne i sitt ägg. Myran Harry bevisar att ensam är stark när han bygger en egen solostack. Hunden Blixten ser längtansfullt på fåglarna som flyger söderut och önskar att han kunde få följa med. Hälges spindelkompis skaffar en liten bräda för att surfa på nätet. Naturfotografer filmar Hälge som showar som bara den och gör den ena posen mer vågad än den andra … och … fotograferna ger sig av för att hitta en mer “normal älg”!

Men tack och lov fortsätter Hälge att sikta mot stjärnorna – i hopp om att bli upptäckt av talangjägare (inte vanliga jägare!) – medan människorna glädjer sig åt möjligheten att bli kändisar när deras lilla by Avliden ska ha TV-avgiftskontroll …

En julklassiker att se fram emot

Glesbygdens charm fångas utan stora överdrifter, både i ord och bild, och visst blir det en vit jul igen …Utan ordentlig snöröjning. Det är alltid de första flingorna som är vackrast. Sedan går det plötsligt inte att öppna ytterdörren …

Dessa inbundna Hälgealbum har blivit till en julklassiker att se fram emot, samtidigt som de håller året om och innehåller precis alla årstider.

Annorlunda naturromantik, situationskomik och en modern fablernas värld har visat sig bli en vinnande, hållbar kombination. Kvalitet håller i längden, och man kan lugnt säga att Hälge är … helylle.

Skriven 2020-11-21

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners