HANNA BLIXT – succéförfattarinnan om steget från relationsromaner till dystopiska thrillern När djuren vaknar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hanna Blixt har tagit världen med storm med sina varma relationsromaner Galleriet vid vattnet och Glasveranda med sjöutsikt som utspelar sig i Dalarna. Nu växlar hon spår och i Glorian, den första delen i serien När djuren vaknar, har hon skapat en skrämmande aktuell thriller med dystopiska drag.

Vi fick en pratstund med Hanna Blixt om Dalarna och om Glorian, om framtidsplaner, genrebyte och vad man kan göra med en uppstoppad get …

Brukar fantisera och tänka ett steg längre

– Din nya serie När djuren vaknar är verkligen en omsvängning jämfört med Galleriet vid vattnet och Glasveranda med sjöutsikt – väldigt hyllade och omtyckta relationsromaner som utspelar sig i Leksand med omnejd. Vad var attraktionen med att prova på dystopigenren?

– Innan jag skrev mina två feelgoodromaner så har jag också skrivit elva spänningsböcker för barn och sju av dem är dystopier. Så helt nytt är det inte för mig att skriva dystopiskt, men målgruppen är ny. Jag brukar rätt ofta fantisera och tänka ett steg längre, ”tänk om”, och då är det inte så långt bort med allt som händer i Glorian. Genren föll sig också som ett naturligt val utifrån den berättelse jag ville skriva.

Tycker om katastroffilmer

– Har du själv några dystopiska favoriter, några som du har växt upp med tIll exempel..? En stor del av dagens dystopier på marknaden är egentligen bara Young Adult-romances där amerikanska tonåringar ska välja mellan olika kärleksintressen …

– Jag har inte läst så många dystopier själv, men har alltid tyckt om katastroffilmer som The Day After Tomorrow och Skalvet. Det är lite spännande med en handling som ligger nära vad som egentligen skulle kunna hända!

Extrem övervakning – något att reflektera över

– Äkta dystopier speglar ofta allvarliga samhällsproblem och aktuella händelser. Vilka saker har du valt att fokusera på, eller har inspirerat dig till att skriva Glorian?

Glorian handlar ju till stor del om extrem övervakning, eller hopsamlande av information. Detta är något jag tycker att vi ibland behöver reflektera mer över. Visst finns det fördelar med all ny teknik, men det finns också en baksida!

Är häftigt med olika talanger

– Du växlar mellan fyra olika huvudrollsinnehavare. Har du någon egen favorit av dina karaktärer? Du får så klart också välja bland birollsinnehavarna! Vem ligger dig varmast om hjärtat? Vem skulle du helst umgås med eller ha med dig på en öde ö? Vem är mest lik dig själv?

– Favoritkaraktär är nog Ben. Det är häftigt med olika talanger och han har en alldeles särskilt talang – så mycket kan jag säga, utan att spoila alltför mycket! Jag skulle ta med mig Walter till en öde ö, en kille som alltid ställer upp. Jag brukar kunna känna igen mig i de flesta av mina karaktärer, i alla fall någon egenskap eller detalj, men mest är jag nog lik Annie – lite rebell är jag allt och som vill andra väl.

– Det ska bli en uppföljare … När kommer den?
Självklart vill man veta hur det går!

När djuren vaknar – Gränden släpps i slutet på januari 2022.

– Har du någon “teaser” att komma med när det gäller vad som kommer att hända i tvåan?

– Här vill jag inte avslöja för mycket, men jag tror att titeln Gränden ändå säger en del, där man får veta lite mer om Annie.

– Har du fler relationsromaner på gång i Leksandssviten, om Nora och de andra karaktärerna i Dalarna? När kan vi återse dessa karaktärer?

– Ja, det blir en fortsättning med Nora och Viktor. Leksandssviten del tre släpps i maj 2022.

Get bet i örsnibbarna

– Och … Vad jag förstår är böckerna väldigt verkliga och historiska händelser är inspirerade av verkligheten. Passande för böcker som kommer ut på Historiska Media! Finns det någon galen historia som du vill dela med dig av … någon som låter utflippat och påhittat med som är helt sant?

– I Galleriet vid vattnet berättas om en fotograf som på 1960-talet, för att skapa stämning i sina idealiserande dalabilder använde sig av uppfällbara hässjor, tog bilder på kullor i Leksandsdräkt på en äng eller nere vid Siljan och for omkring i bilen med en get – som också var med för att skapa stämning. Men efter att geten upprepade gånger bet honom i örsnibbarna lät han stoppa upp den och gick därefter över till en statistälg.

– Det där låter helt galet och väldigt kul! Det är sådana detaljer som ger historien liv. Det är riktigt spännande att läsa om livet förr i tiden i Dalarna – och även nu för tiden, så klart!

– Det är jätteroligt att nu också få möjlighet att skriva för en vuxenpublik, både feelgood och spänning! Och jag är så glad för det fina mottagandet!

Skriven 2021-10-12

Läs JPS Medias recensioner av:
HANNA BLIXT : GLORIAN
HANNA BLIXT : GALLERIET VID VATTNET

Galleriet vid vattnet, Glasveranda med sjöutsikt och serien När djuren vaknar är utgivna av Historiska Media.

Glorian (När djuren vaknar del 1) släpps i oktober 2021.
Gränden (När djuren vaknar del 2) kommer i januari 2022.

print

Våra samarbetspartners