HANNA BLIXT : GALLERIET VID VATTNET – ett högvattenmärke för den svenska relationsromanen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Leksands-sviten (del 2)
Genre: Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 303
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-05-03

Galleriet vid vattnet är som essensen av sommar-Sverige fångad i en smultrondoftande liten flaska med prästkragemönster på. Somrigare än så här blir det inte! Miljöerna är förtrollande och överdådigt vackra, persongalleriet är fängslande och handlingen vindlande och trollbindande …

Inledningsvis befinner vi oss på 1960-talet där Nils kämpar hårt med familjens nystart i Dalarna. Nils blir blixtkär när han ser en vacker blond tjej i folkdräkt på ett vykort … och han har turen att träffa henne i verkligheten, iklädd samma folkdräkt som på vykortet. Så småningom vågar Nils att satsa på sin konstkarriär och han ber henne att sitta modell …

Nora + Dalarna = internationell succé

I bokens nutid får vi återigen träffa Nora, känd från Glasveranda med utsikt, en internationell bästsäljarsuccé som redan är översatt till ett tjugotal språk. Alla älskar tydligen Dalarna, Siljans glittrande vatten och det ljuva livet på landet.

Från smällkall vinter till spirande sommar

I Glasveranda med utsikt var det vinter. Nu är det sommar och Nora kämpar med att få sitt drömprojekt, Galleriet vid vattnet, färdigt och redo för att öppna lagom till Midsommar. Hon hade hopats på hjälp från sin man Viktor, bygdens berömde son, som är känd för sin lukrativa NHL-karriär, men Viktor försvinner allt oftare för att ta hand om andra saker …

Oväntad räddning och ett lockande mysterium

Räddningen kommer från oväntat håll. Nora har turen att träffa tre pigga pensionärer, vars second hand ställe renoveras, och de hjälper gärna till på Galleriet vid vattnet.

Trots att Nora har så mycket att göra lockas hon av mysteriet med en tavla som hon ropat in på auktion. En vacker tavla av en dalkulla, och på baksidan av tavlan finns ett vykort och ett kärleksbrev. Vem är hon? Vem är konstnären? Vem skrev brevet? Varför kom det aldrig fram?

Vad var det som hände?

Vad som hände får vi veta i alla kapitel som handlar om Nils, medan Nora i sin tid nystar vidare i mysteriet, samtidigt som hon blir allt mer frustrerad över Viktors frånvaro och alla problem som hopar sig och hotar galleriets framtid …

Välskriven relationsroman och ett porträtt av en bygds historia

Galleriet vid vattnet är en ytterst välskriven relationsroman och även ett intressant och kärleksfullt porträtt av en bygd och dess mångfacetterade historia.

Det märks att författaren Hanna Blixt har det i blodet – hennes mamma var en av alla de vackra dalkullor som poserade för vykort, och många av de vansinnigaste historierna (som den med den uppstoppade geten och den uppstoppade älgen) är helt sanna.

Varmhjärtad, optimistisk och livsbejakande

Det här är en varmhjärtad, optimistisk och livsbejakande bok, med verkliga och trovärdiga karaktärer, en läsupplevelse som länge stannar kvar hos läsaren.

Galleriet vid vattnet är ett högvattenmärke för den svenska relationsromanen.

print

Våra samarbetspartners