MARTIN EMTENÄS: ”Alla stora utmaningar planeten står inför bygger på hur mycket vi människor konsumerar.”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Boken Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald är en tankeväckande och personlig skildring av förlust. Vad har människor offrat längs framstegsvägen? Vad är en art värd? Och har en art rätt att breda ut sig och utrota tusen andra i jakten på … vad?

I fokus står åtta arter och en biologisk mångfald som blir allt mindre mångfaldig. I vårt samtal berättar Martin Emtenäs om sin första storslagna naturupplevelse, varför han gillar författaren till Liftarens guide till galaxen, hur Pokémon kan hjälpa till för att rädda naturen … och om hur svårt det var att välja ut åtta arter att fokusera på. Och så får vi en hiss-pitch på biologisk mångfald!

I biologisk mångfald ryms allt som lever

BokenTusen och 1 art handlar om biologisk mångfald. Hur brukar du förklara, eller göra en hiss-pitch för, biologisk mångfald utan att tappa publiken? (Jag vet, i kristider är det extra svårt att få folk att lyssna när man surrar på om “insekter” och hur viktigt det är att våra pollinatörer finns kvar!)

– Biologisk mångfald är ett sånt märkligt begrepp. Det är svårt att riktigt förstå varför vi människor har så svårt att ta till oss det utan att det ska låta ointressant. Det handlar ju egentligen om allt som lever. Allt det där som vi häpnar över som barn. Och som vi häpnar över när vi ser på naturfilm. Tänk att materia en gång i tiden började leva. Och med tiden fylldes hela planeten med liv. Tänk att vi själva dessutom fått förmågan att se på allt liv och just häpna. I biologisk mångfald ryms allt som lever. Och det är bra att det finns många olika former av liv. Men trots vår intelligens och klokhet verkar vi lägga mer vikt vid mångfalden av energidrycker och smartphones. Det är svårt att riktigt ta in.

Igelkotten har sett tusentals mänskliga samhällen

– I en tid när många människor har det särskilt svårt – något som syns dagligen i media – blir det då ännu svårare att få folk att bry sig om växter, insekter, fåglar, däggdjur …? Eller blir det lättare? Eftersom allt hänger samman?

– Det borde kunna bli lättare, egentligen. Det är klart att det är svårt att skifta fokus när man själv har det svårt. Men vi kämpar alla inuti den här bubblan vi människor byggt runt oss själva. Det vi kallar för samhället. Här inne kan det verkligen vara tungt och det är många som har ångest och undrar om man duger. Det kan vara svårt att ha tid eller råd eller ork att få livet att gå ihop. Utanför den fasaden finns resten av verkligheten, den som varit där i årmiljoner. Igelkotten har sett tusentals mänskliga samhällen komma och gå. Miljoner av trender och kortlivade moden och kroppsideal. Fantasier som en kort stund var väldigt viktiga för människor som inte längre finns. Inget av det är på riktigt.

Varje typ av natur har påverkats av mänskliga behov

– Du fokuserar på åtta olika djur i din bok. Hur valde du ut dessa åtta arter … och fanns det en “short list” med arter som inte kom med? För att det skulle vara lagom koncentrerat?

– Det var inte helt lätt att få ner listan till bara åtta arter, såklart. Men listan är baserad på den typ av natur som djuren lever i. Och varje typ av natur har påverkats av ett mänskligt behov. Och på så sätt kan man ta sig an jordbruket och skogsbruket och industrifisket och så vidare och få en historisk berättelse om människans drömmar och de andra arternas mer blygsamma behov.

Har du själv något eller några favoritdjur av dem som du skriver om?

– Jag tror att alla djur som man lär sig mycket om kommer att träda fram och bli fascinerande. Alla djur i boken är arter som jag tycker om, men om jag ska lyfta fram två så ligger helt klar fjällräven mig väldigt varmt om hjärtat. Och den grönfläckiga paddan. Vilka varelser ändå!

Fantastisk bok av Douglas Adams

– Boken blev utsedd till Årets bok av Naturskyddsföreningen (som ger ut boken tillsammans med Bonnier Fakta). Känns det extra smickrande att ditt verk är så utvalt?

– Den valdes ut redan i sitt idéstadium och det var väldigt skönt att ha det förtroendet när jag väl dök ner i arbetet med att kartlägga och förstå alla dessa problemområden och historiska händelser. Det var en stor hjälp.

– Har du själv några idoler och förgrundsfigurer inom natur-sektorn? Jag har många, men en som jag gillar extra mycket är Dave Goulson, som skapade en förening i Storbritannien för att rädda humlor … och andra insekter, en rörelse som spridit sig till andra länder. Det är lätt att förbise väldigt små djur och deras väldigt stora betydelse …

– Det finns så många, jag kan verkligen imponeras av alla dessa eldsjälar som orkar år efter år. Om jag ska plocka fram en enda så blir det Douglas Adams som är mest känd för Liftarens Guide till Galaxen. Han skrev en bok som heter Sista chansen, som handlar om hur han och en biolog åker ut i världen för att försöka hitta ett gäng olika arter som är på väg att utrotas. Det är en fantastisk bok och ett bra exempel på hur man kan skriva om det svåra utan att det behöver bli tungt eller tråkigt.

Utmaningar bygger på vad vi konsumerar

– Vad kan “vanligt folk” göra för att hjälpa till? Marie Dacke (författare till Taggad att leva) tipsade till exempel om att skippa robotgräsklippare för att skona igelkottsliv (och minska igelkottsskador) och det verkar som en mycket liten eftergift för folk att göra för att en hel art ska få det väldigt mycket bättre …

– Det viktigaste man kan göra är att rösta på politiker som lyssnar på vad forskarna säger. Det är märkligt kan jag tycka, hur hela vårt samhälle bygger på upptäckter gjorda av naturvetenskapliga forskare, men när samma skrå säger att vi är på väg mot katastrof, då verkar det vara svårare att applådera deras upptäckter. Det är även en stor hjälp att tänka efter innan man handlar. Alla stora utmaningar som planeten står inför bygger i grunden på hur mycket vi människor konsumerar.Prylar, transporter och el. Och mycket av det vi köper klarar vi oss bra utan. Spara pengarna. Gå ner i arbetstid. Andas.

Biologiska familjer som Pokémon

– Du är ju också omtyckt barnboksförfattare … Svenska fåglar, både boken och spelet, är en stor favorit här hemma. Hur tänkte ni bakom denna serie som du gjort tillsammans med en illustratör som får djuren att se ut som coola Pokémon … och kommer det att bli ännu fler delar i serien?

– Det kommer en ny del i serien till våren! Då blir det ugglor och rovfåglar. Tanken var att göra en bok som lyfter fram fakta på ett annat sätt. Barn är så snabba på att förstå symboler och grafik i spel och appar, så jag ville att så mycket fakta som möjligt skulle gå att ta till sig utan att ens kunna läsa. Och så ville jag samla ihop alla dessa arter i sina biologiska familjer så att det blir mer överskådligt hur allt hänger ihop. Att göra allt i formen av något som liknar Pokémon kändes också som ett sätt att möta barnen där de är, en förhoppning om att kunna öppna nyfikenheten till naturen för fler.

Pirr av vattensalamander

– Vilken är din första (eller mest minnesvärda) storslagna naturupplevelse? Orrspel, trandans tjäderspel … ?! Många vet till exempel inte att 25% av hela världens tjäderpopulation bor i Sverige. Det är mycket att ta hänsyn till! Tänk om Sverige hade varit ansvarig för en fjärdedel av hela världens människor … Då hade folk hajat till!

– Oj… Det är så många. Jag minns första gången jag såg en större vattensalamander när jag var liten. Det var något som plaskade till i en liten damm jag hade hittat i skogen. Jag hade ingen aning om vad det var, men stack ändå snabbt ner handen för att fånga det, jag var så rädd att inte få svaret annars. I min hand vred sig en mycket större salamander än jag någonsin hade sett. Jag hade ingen aning om vad det var. Men jag kan fortfarande känna pirret i kroppen när jag tänker på det, och det är samma pirr som funnits med bland bergsgorillor eller nätter i gömsle med björnar några meter utanför.

Digital värld kostar

– Fanns det något under arbetet med boken Tusen och 1 art som överraskade dig? Som gjorde dig extra glad? Eller extra sorgsen?

Det var nog delen som handlar om hur mycket energi vår digitala värld kostar. Våra bilder och minnen i sociala medier som lagras i molnet. Det är ofattbara siffror och en utveckling som inte alls kommer att hålla. Men den bara pågår. Det är svårt att ta in hur våra bilder på barfota ben på stranden och roliga husdjur kan sluka så mycket energi!

Faktaruta:

Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald
är utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Naturskyddsföreningen, och är Årets Bok 2022. Finns ute nu.

Svenska fåglar: ugglor och rovfåglar – Jämför och lär känna 27 arter
av Martin Emtenäs, med färgillustrationer av Jonas Källberg, utkommer på Rabén & Sjögren den 10 mars 2023.

print

Våra samarbetspartners