HANNA BLIXT : GLORIAN – hon räddar dystopi-genren nästintill på egen hand

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: När djuren vaknar (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 268
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-11

Pandemi. Ett nytt virus har lamslagit hela vår planet. Extremväder är det nya normala. Nationsgränser är flytande, klimatflyktingar kommer i ständigt nya vågor. Konkurrensen om naturens begränsade resurser är stenhård. Är ny teknik en räddare i nöden – eller en domedagsmaskin?

Övervakningssamhället är ett faktum och man använder sig av drönare, mobiltelefoner och en splitterny produkt som sägs “rädda världen”.

Städer djurens nya revir

Under pandemin har människorna hållit sig inne, och djuren har börjat återta städerna. Och nu, när människor försöker att gå ut igen, drar sig inte djuren tillbaka. Det här är deras nya revir och även tidigare skygga djur uppträder hotfullt och aggressivt. Ingen vill backa undan.

Forskaren Caroline är sanningen på spåren, varför djuren och människorna har genomgått så stora förändringar, men kommer någon att tro på henne och vill folk att sanningen kommer ut? Någon motarbetar henne, och Caroline skaffar sig mäktigare fiender än vad hon anar.

Den goda forskaren ropar i öknen

Det finns ytterligare tre huvudpersoner i Glorian och många olika spår med olika typer av intriger.

Carolines spår påminner om forskarthrillers, där den goda forskaren eller visselblåsaren ropar ensam i öknen medan etablissemanget, politikerna, media och/eller affärsmännen blundar för sanningen – eller så är alla insyltade i samma gigantiska komplott.

Minnesförluster fungerar bra i thrillers

Annies spår påminner om en klassisk deckare. Hon står åtalad för ett mord som hon inte har begått – eller ett mord hon inte minns att hon begått, vilket är en viss skillnad. Minnesförluster fungerar bra i thrillers, från Memento till The Girl on the Train. Är Annie oskyldigt ditsatt och manipulerad? Varifrån kommer minnesförlusterna?

Världens öde i deras händer

Vi får också följa Annies bäste vän Walter, som vill tro på att Annie är oskyldig, och väderforskaren Ben, som gått från toppjobb till uteliggare.

Vad binder de fyra samman? Hur osannolikt det än låter – världens öde ligger i denna kvartetts händer. De dras allesammans in i samma komplott och inser att de måste agera, innan det är för sent och innan djuren har tagit över för gott …

När djuren vaknar kommer ut i två delar, Glorian och Gränden. Början är extremt lovande, spännande och skrämmande.

Problematiserar vår samtid

Dystopier har blivit något av en uttjatad genre med massor av tonårsromanser och Hungerspelen-komplex och framtiden tycks alltid vara en fascistisk version av det romerska riket och musikalen Les Misérables. Men så kommer Hanna Blixt och räddar genren nästintill på egen hand och gör något nytt och fräscht och angeläget. Och bäst av allt: Blixt använder dystopigenren till vad den är allra bäst på, att problematisera och diskutera vår samtid. Det är vad de bästa dystopierna, som George Orwells 1984 alltid har gjort. När djuren vaknar utspelar sig i en snar framtid, men den tiden är mycket lik vår egen.

Uppbyggnad tagen från deckare och thrillers

När djuren vaknar känns helt realistisk och trovärdig, med intressanta och väl grundade karaktärer och angelägna problem. Intrigerna och bokens uppbyggnad har tagit mycket från deckare och thrillers, vilket också ger stor trygghet för alla som vill ha “vanlig underhållning” samtidigt som de läser något provokativt och tänkvärt. Men det ena utesluter ju inte det andra. Det går utmärkt att vara engagerad och underhållen – samtidigt.

Hanna Blixt är annars mest känd för sina hyllade relationsromaner Galleriet vid vattnet och Glasveranda med utsikt som utspelar sig i Dalarna.

Vad har När djuren vaknar gemensamt med dessa böcker? Den nya serien genomsyras av samma kärlek för gedigna och engagerande och verkliga karaktärer som läsaren får lära känna, och känna för. Berättandet har fortfarande samma intensiva känsla för natur och miljö – även om en stuga vid vattnet kanske inte är precis vad en karaktär i den här boken skulle drömma om.

Inte långt ifrån dagens verklighet

Hitchcock påpekade en gång att det finns fler fåglar än människor i världen – tänk om de skulle vilja ta tillbaka sin planet? Ja, tänk om! Och tänk om alla andra djur instämmer.

När djuren vaknar serverar ett engagerande och skrämmande tänk-om scenario … Som inte ligger så långt ifrån dagens verklighet.

print

Våra samarbetspartners